MANAFU*

Abonamente Evensys

11 lucruri pe care le-am castigat din blogging

Priveam zilele trecute la o poză din anul 2006. Eram la o terasă cu câțiva bloggeri și dezbăteam viitorul blogosferei din România. Am căutat apoi alte imagini din acea perioadă și multe amintiri mi-au apărut în minte. Anul 2006 a fost un moment important în istoria blogging-ului la noi. Poate chiar cel mai important. A fost anul în care fenomenul blogurilor s-a lansat „oficial”.

Sunt deci 11 ani de când blogging-ul a început să crească și la noi. Sunt 11 ani de când comunitatea bloggerilor s-a format. Sunt 11 ani de când am luat decizia inspirată de a scrie frecvent pe un blog.

De aceea, împărtășesc acum 11 lucruri pe care le poți câștiga prin blogging sau datorită blogului și cum m-au influențat ele pe mine.

1) Faci parte dintr-o comunitate – Fie că scrii pe un blog de nișă, fie că ești blogger generalist, vei întâlni mulți oameni ca tine. Unii îți vor deveni prieteni, alții colaboratori.

Fără ajutorul comunității din social media nu aș fi putut realiza multe dintre proiectele pe care le-am făcut în ultimii 11 ani.

2) Câștigi autoritate în domeniu – Talentul va fi apreciat. Eforturile pe care le faci pentru alții vor fi lăudate. Ideile tale vor fi ascultate.

Am fost asociat de multe ori cu blogging-ul atât în comunitate, cât și în media sau la multe conferințe.

3) Afli lucruri noi – Poate îți povestești viața pe blog. Poate împărtășești idei interesante. Poate oferi lucruri utile. Oricum ai scrie, vei fi mereu la curent cu ce e nou. Te vei documenta sau vei afla de la cititorii tăi.

Aproape în fiecare zi, dedic cel puțin o oră pentru a citi bloguri, site-uri specializate sau noutăți din sferă mea de interes.

4) Primești recunoaștere – Ești recunoscut la evenimente. Ești recunoscut online. Ești recunoscut pe stradă. Oamenii vor vorbi despre tine, te vor recomanda, te vor urmări.

Am primit multe laude și aprecieri, așa cum am primit și multe cereri pentru a mă implica în acțiuni de bine.

5) Înveți să fii responsabil – Vei fi cu siguranță mai disciplinat. Vei vedea cât de greu cântăresc cuvintele și cum să le folosești, dar mai ales cum să nu le folosești. Vei fi mai concentrat în ceea ce faci și vei ști că mereu cineva te privește (citește).

Datorită blogului, am învățat să văd lucrurile în mod constructiv și să comunic mereu partea pozitivă a lucrurilor.

6) Îți crești rețeaua personală – Întâlnești mulți oameni online și offline. Legi prietenii. Îți găsești noi colaboratori. Blogul are o putere imensă în a găsi oameni care gândesc că tine sau cu care poți lucra.

Am rămas prieten sau amic cu mulți bloggeri și oameni din social media în acești 11 ani. Am un “network” ce cuprinde zeci de bloggeri din toată țara.

7) Poți influența – Ai la dispoziție o “armă” de informare în masă. Te bucuri când vezi că prin blog ai putut face un bine cuiva sau ai putut comunica mesajul unui brand.

Am reușit de multe ori, prin blog și comunitatea din jurul său,  să ajut pe cineva. Am exemple bune în care am fost ambasador în campanii de comunicare.

8) Îți oferă încredere – Blogul e o cale bună pentru a afla că poți să construiești ceva al tău, că îl poți arăta publicului și că îl poți promova. Pe măsură ce evoluezi în blogging, deprinzi mai multă încredere și – de ce nu? – poți lansa și alte idei.

Am lansat prima serie de training-uri în social media și una dintre primele firme de consultanță în domeniu de la noi.

9) Câștigi bani și nu numai – Muncă ta pe blog va fi recompensată într-o zi. Cu bani ori resurse. Acei bani vor fi în primul rând o remunerație pentru efortul tău, pentru timpul “consumat”, pentru resursele alocate. Vor fi apoi o recunoaștere a talentului tău.

Am avut acces la multe lucruri frumoase, am călătorit, am întâlnit oameni importanți, am fost angajat să mă implic în campaniile unor branduri.

10) Îți construiești o carieră – Vei începe un blog ca un hobby. Cu puțin noroc, vei deveni un part-time blogger. Cu multă muncă, vei trăi exclusiv din blogging. Astfel vei face ceea ce dorești și vei arăta lumii asta.

Mă consider un part-time blogger, dar aș putea oricând să mă lansez într-o carieră full-time în blogging.

11) Ai un jurnal al vieții tale – Arhiva blogului va aduna multe lucruri frumoase din viața ta. Este o parte din istoria pe care o scrii.

Îmi place să mă uit în urmă din când în când. Și redescopăr idei sau momente care mi-au marcat parcursul profesional.

Lidl îți deschide apetitul pentru blogging

Blogosfera culinară definește cea mai mare comunitate de bloggeri din România. Mulți descoperă plăcerea de a găti sau sunt deja adevărați chefs în bucătăria lor. Mai mult ca oricând, avem la îndemână astăzi și instrumentele (camere foto, smartphones, aplicații) pentru a crea conținut vizual, și o mulțime de platforme sociale (Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube etc) pe care ne putem exprima.

În acest context, LIDL a lansat recent campania “Bucătar din Plăcere” prin care îi încurajează și îi susține pe toți cei care sunt pasionați de arta culinară și vor în același timp să o exprime în social media, fie pe un blog, fie în rețelele sociale.

Trei nume deja cunoscute în food blogging și în media, Chef Florin Dumitrescu, Andrei Aradits și Teo Rogobete (Teo’s Kitchen) vor fi mentori în acest program. Ei au pregătit o serie consistentă de sfaturi și ghiduri despre crearea de conținut pentru un blog sau vlog de food, despre tehnici culinare variate sau tehnici de comunicare în fața camerelor video.

Există un concurs care poate motiva pe cei pasionați. Sunt multe premii joc, pentru toți participanții și 9 locuri pentru cei buni, care vor fi aleși să apară la TV, unde vor putea să își arate talentul și îndemânarea. Tot ce trebuie să facă mai întâi este să se înscrie fie cu o poză, fie cu un clip pe site-ul Lidl. Cu ceva cât mai surprinzător. Hai că nu e greu!

Toate detaliile sunt aici!

Sursa foto: Background image created by Jcomp – Freepik.com

3 comentarii

  1. […] un blogger care scrie constant de peste 11 ani, a vorbit în acest articol despre mai multe beneficii interesante pe care bloggingul i le-a […]

  2. […] un blogger care scrie constant de peste 11 ani, a vorbit în acest articol despre mai multe beneficii interesante pe care bloggingul i le-a […]

  3. […] un blogger care scrie constant de peste 11 ani, a vorbit în acest articol despre beneficiile pe care bloggingul i le-a adus de-a lungul […]

Comentează