MANAFU*

Abonamente Evensys

O casa cu istorie devine spatiul ideal pentru creatorii bucuresteni

Mergi într-o zi pe jos de la Piața Romană spre Piața Victoriei, pe Lascăr Catargiu, și vei vedea cum Bucureștiul prinde o nouă față. Una tot mai frumoasă. În ultimii ani, trecând zi de zi pe bulevard, în drum spre birou, am văzut cum clădirile își pierd „hainele” gri și ponosite și își iau straie noi. Multe din casele, vilele și clădirile cu relevanță în arhitectura Capitalei au fost renovate cu gust, luminând parcă strada. Mi-ar fi plăcut să îi văd și pe cei care au avut ideea asta de bine. Merită să le strâng mâna.

Cea mai nouă clădire renovată, în zonă, este vila Oromolu, chiar în Piață Victoriei, pe bulevardul Aviatorilor 8A. Construită în stilul Ludovic al XVI-lea la începutul secolului al XX-lea, vila Oromolu a fost în trecut reședința guvernatorului Băncii Naționale a României, Mihai Oromolu. Casa este o parte din Bucureștiul vechi și din arhitectura care făcea să i se spună capitalei “Micul Paris”.

Casa a fost construită în perioada anilor 1926-1927 de către Petre Antonescu, un arhitect celebru al acelor vremuri, care a lăsat o amprentă puternică în București și câteva monumente istorice: Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Școala de Drept sau Primăria.

Peste ani, vila și-a pierdut strălucirea, fiind naționalizată, retrocedată, vândută, ipotecată, incendiată și a intrat într-o stare de degradare, până în 2011, când un investitor imobiliar a preluat proprietatea și a decis restaurarea monumentului cu ajutorul lui Dorin Ștefan, cel mai avangardist arhitect român contemporan.

Acum, la final de septembrie, casa este deschisă publicului, devenind un spațiu de creație, oferit de brand-ul IQOS. Din acest moment, oamenii de creație, antreprenorii, creatorii din orice domeniu, liderii de opinie au un loc în care se pot exprima. QREATOR by IQOS este un loc al colaborărilor, al tehnologiei și al întâlnirilor comunității oamenilor care gândesc la fel. Creativ!

În curând voi face o incursiune în QREATOR, pentru un test de o zi. Hub-ul îmi oferă un spațiu de lucru cu tot ce am nevoie și multe alte zone tematice în care pot întâlni oameni interesanți. Rămâneți aproape!

***

Acest articol a fost inspirat de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulți pe care îl utilizez de câteva luni.

1 comentariu

  1. […] şi deja un punct de atracţie în centrul Capitalei. Despre istoria clădirii, v-am povestit deja aici. V-am purtat un pic printr-o poveste cu final fericit, iar acum vreau să vă invit să păşiţi […]

Comentează