MANAFU*

Abonamente Evensys

5 aplicații foto esențiale pentru orice instragrammer

Am în telefon în jur de 100 de aplicații foto. Da, ai citit bine. 100 de aplicații care îmi oferă filtre, efecte și diverse opțiuni de manipulare a imaginilor. Ai putea crede că fie am ceva cu aplicațiile foto, fie nu sunt mulțumit de ce am găsit până acum și tot caut. Ar fi mai degrabă ultima variantă.

Uitându-mă recent prin telefon și încercând să mai salvez ceva spațiu, mi-am dat seama că aș putea „să trăiesc” doar cu 5 aplicații. Aș putea trăi și doar cu Instagram, care oferă posibilități de editare mai mult decât decente.

La naiba, aș putea să le șterg pe toate și să editez direct din aplicația Photo instalată by default pe iPhone sau iPad! Orice poză arată mai bine dacă îi umbli la Brightness, apoi îi dai un pic de Contrast, după care niște Brilliance, iar la final nu uita să adaugi ceva la Black Point. O să vezi o îmbunătățire majoră față de original.

Spuneam însă că aș păstra 5 aplicații. Iată-le!

Aplicații pentru editare foto rapidă

Am folosit multă vreme două aplicații pentru momentele în care aveam nevoie de o îmbunătățire rapidă. Prima a fost Camu (iOS / Android). Mi-a plăcut cum alegeam filtrele printr-un simplu swipe left. La un moment dat, chiar învățasem numele filtrelor și săream direct la cele preferate. Camu îți oferă și posibilitatea de a pune text pe poză și de a edita setările filtrelor.

A doua aplicație care m-a ajutat mult este Foodie (iOS / Android). Promovată ca o aplicație foto pentru instagrammerii culinari, Foodie  oferă multe filtre ușor de accesat și editat. Până de curând, a fost aplicația mea favorită. Alegi un filtru și apoi îi modifici intensitatea. Ai câteva filtre foarte bune pentru imaginile mai întunecate, dar și pentru efecte „dramatice” ori poze alb-negru.

Aplicație foto care simulează filmul real

Cei care au amintiri frumoase din vremuri cumva apuse, au acum la dispoziție RNI Films (iOS), o aplicație cu multe filtre gratuite, numite după filme foto celebre. Dacă nu îți place niciun filtru, ai și un editor destul de bun care să te ajute să dai efecte mai frumoase. Recomand RNI celor care aleg  un stil vintage pe Instagram.

Cele mai bune aplicații foto

Pentru cei cu adevărat pasionați de editare foto, există două aplicații care nu vor da greș niciodată. Sunt de altfel și cele mai recomandate prin toate articolele pe care le-am citit până acum.

Realizată de Google, Snapseed (iOS / Android) este aplicația care nu trebuie să îți lipsească din telefon. Am folosit-o și eu o vreme intens, când efectul HDR era la mare modă. Opțiunile de editare sunt nelimitate. Snapseed pare a fi un briceag elvețian. Nu cred că există o altă aplicație care să includă atâtea posibilități (pentru care mulți au dezvoltat aplicații separate). Filtre, elemente de retuș, schimbarea perspectivei, expunerea dublă, manipularea 3D a feței sau modificarea luminozității chipului sunt doar câteva opțiuni pe care le vei aprecia.

VSCO (iOS / Android) este aplicația profesioniștilor. Întreabă orice fotograf și cu siguranță ți-o va menționa. Nu m-am împăcat multă vreme cu ea. Varianta gratuită îți oferă un număr limitat de filtre, dar destule cât să îți faci treaba. Mi-a luat însă ceva timp – nefiind fotograf – să înțeleg că la VSCO nu contează atât de mult numărul filtrelor, ci mai ales manipularea lor. Cei care au experiență cu aplicația nu pun aproape niciodată un simplu filtru unei imagini. Pornind de la acel filtru, devin creativi. Partea și mai bună e că dacă nu ai talent, ochi sau timp, există multe combinații deja făcute de alții, ce pot fi urmate în câteva mișcări. Chiar o să fac un alt articol pe această temă.

Până atunci te provoc să îmi spui o aplicație mai bună decâte aceste două star-uri. Atenție, s-ar putea să o am deja!

Fii un instagrammer mai bun!

Pe 19 octombrie, de la oră 19:00, poți urmări live pe Facebook a avut loc evenimentul Insta Night, un workshop de fotografie pentru cei care vor să își îmbunătățească prezența și mai ales creațiile pe Instagram. Detalii aici.

Foto: © Darya Petrenko | Dreamstime

8 comentarii

  1. Dan Pandrea says:

    Lightroom și nimic altceva.

  2. Pe desktop, zici!

  3. Marius Sescu says:

    Eu mai folosesc și Aviary/Pixlr pe Android, au filtre faine. Pentru ediatare video recomand ViVAVideo Pro, care e pe banim sau Quik de la GoPro, care e moca.

  4. Monica scrie says:

    Pixlr, Pomelo nu? Mă așteptam să le găsesc. A doua e mai mult pe filtre, dar prima face foarte multe.

  5. Monica, sunt alegeri personale. Am ales aplicatii din trei categorii: pentru lenesi, pentru nostalgici si pentru profesionisti. Cum spuneam, am 100 de aplicatii foto in telefon…

    Folosesc Pixlr ca alternativa la Photoshop pe desktop. Cred ca la un moment dat am avut si versiunea mobila. Pomelo este sub Snapseed si VSCO. Cu mult, e chiar sub ColorStory si Afterlight.

  6. Aviary nu m-a atras niciodata. Ca si Pixlr, nu au fost initial – daca nu ma insel – aplicatii de filtre, ci pur pentru editare. O sa incerc si eu pe Androidul meu. Cu video o sa fac alta poveste, insa am alta aplicatie preferata.

  7. Irina Bartolomeu says:

    Eu ma inteleg cel mai bine cu Mix (by camera360), atat pentru partea de retusare, cat si pentru sutele de filtre pe care le poti adauga. http://www.mix.camera360.com/index2.php

  8. Adina says:

    Enlight mi se pare o aplicatie demna de mentionat, mai ales pentru pozele cu dubla expunere. E platita, dar pentru mine si-a meritat banii.

Comentează