MANAFU*

Abonamente Evensys

Școala românească poate crește în performanță și prin educație digitală

Dacă mă uit în urmă, Revoluția Digitală a început la noi odată cu apariția primelor computere personale. De pe vremea când încărcam jocuri de pe casete audio. Derulăm vreo 10 ani până la apariția primelor conexiuni la Internet și a primelor PC-uri performante. Deși inferioare și celor mai slabe smartphones de astăzi, desktop-urile de acum 20 de ani ne-au deschis o lume nouă, așa putem spune că generația care e la facultate acum și cea care abia începe ciclul primar acum au crescut pe o bază digitală și au o deschidere fantastică spre tehnologie.

Ca părinte văd asta zi de zi. Văd cum un școlar răspunde mai ușor la mediul online și mobile decât la orice altă formă de informare. Televizorul e aproape abandonat, ideea de a asculta radio nici nu există, iar ziarele și revistele nu își găsesc locul între activitățile zilnice. Nici măcar între cele periodice.

Învățătoarea cea nouă folosește multe materiale multimedia și ne spune că răspunsul copiilor este foarte bun. Combinația între analog (tabla de scris) și digital (laptopul conectat la proiector) pare să funcționeze destul de bine. Nu știu cum e în alte clase sau în alte școli, dar cred că lângă burete ar trebui să stea o telecomandă, iar deasupra tablei ar trebui să coboare un ecran de proiecție. În fiecare clasă.

Ce este Digitaliada și ce își propune?

Pornit de Fundația Orange ca un proiect pilot anul trecut, Digitaliada este un proiect de educație digitală. E exact ce spuneam mai sus că au nevoie elevii de astăzi. Să folosească complementar materiale de studiu digitale pentru a avea rezultate mai bune în școală.

Digitaliada înseamnă pe de o parte o platformă online, www.digitaliada.ro, cu multe resurse educaționale la dispoziția tuturor și, pe de altă parte, un program cu multe activități digitale, desfășurat în școli din mediul rural.

Dacă la început, în 2016, în proiect au fost incluse 10 școli, anul acesta participa 30 de școli. Între ele este și Școala Gimnazială din Muncelu de Sus, din județul Iași. Aici învață 100 de copii, care acum se bucură de tehnologia și materialele din Digitaliada. La 4 km depărtare se află școala din Mogoșești-Siret, careia zilnic îi calcă pragul 70 de elevi. Cele două școli sunt înfrățite de un corp didactic comun și de Digitaliada. Este probabil una dintre cele mai frumoase dovezi din învățământul românesc că lucrurile bune merită a fi împărtășite. Iar undeva, nu departe de Pașcani, doi profesori, Sorinela Brumă și Ioan Popa, vor să insufle pasiune pentru matematică și tehnologie copiilor din cele două sate. Unii dintre ei având rezultate foarte bune la olimpiade.

Rezultatele vorbesc

La episodul pilot, 10 școli au fost alese din cele 70 înscrise. Anul acesta, au fost alese inca 20 de scoli din cele 125 care au aplicat, ce se alatura celor 10 de anul trecut. Interesul este deci mare și acesta este un indicator bun pentru Digitaliada. Dar dincolo de interes stau rezultatele. Cercetarea realizată de sociologi pe parcursul proiectului pilot a arătat că 25% dintre copiii de la clasele VI-VIII, din cele 10 școli din programul pilot, și-au mărit media la Matematică cu aproximativ 1 punct față de anul anterior. Puteți afla mai multe despre rezultatele și resursele Digitaliada din videograficul următor.

Tehnologia este parte din viața noastră și a copiilor noștri. Deschide lumi noi și ne responsabilizează în același timp. Ne distrează și ne învață deopotrivă. Sunt curios să văd peste 5 ani ce rezultate va avea Digitaliada în școala românească.

***
Blogul Manafu.ro susține programul Digitaliada

4 comentarii

  1. Diana says:

    Mama e invatatoare si-mi tot povesteste despre CD-urile pe care le foloseste cu copiii, exista programe digitale chiar si la Muzica 😀

  2. TmBlog says:

    Chiar sunt curios cum va arata omenirea peste 50 de ani.

  3. Robert says:

    Foarte tare ideea. Sunt convins ca usor usor vom renunta si noi la metodele comuniste si vom incerca sa facem cursurile, orele din ce in ce mai interactive si cu elemente noi (ex: folosirea materialelor digitale)

  4. Foarte fain proiectul! Și Google se implică la nivel internațional cu scopul de a scădea “education gap-ul” din țările slab dezvoltate. https://www.google.org/closing-the-education-gap/

Comentează