MANAFU*

Abonamente Evensys

O radiografie a clientului de Black Friday din România

Un studiu al agențiilor Starcom şi Leo Burnett spune că interesul românilor pentru Black Friday a scăzut anul acesta.

Ca şi în anii trecuţi, studiul împarte segmentul utilizatorilor de internet din mediul urban în patru categorii principale, în funcţie de comportamentul acestora în timpul perioadei promoţionale de Black Friday.

Cel mai mare procent se înregistrează în acest an în categoria Involved buyers (46%) – cei care au intenţionat şi au cumpărat de Black Friday. Totuşi, comparativ cu 2016 proporţia segmentului Involved Buyers scade, cel mai probabil ca urmare a prelungirii promoţiilor şi a creşterii perioadei de comparare şi evaluare a ofertelor. Acest fenomen creşte rata de abandon în categoriile cu investiţie ridicată, categorii pentru care se înregistrează cele mai mari rate ale intenţiei de cumpărare.

A doua categorie este reprezentată de Black Friday Indifferents (26%) – cei care nu intenţionau să cumpere şi nici nu au cumpărat – în creştere faţă de 2016, urmată de Lost Buyers (19%) – cei care intenţionau să cumpere de Black Friday, dar în final nu au făcut nicio achiziţie. Ultima categorie, Seduced Buyers (9%), cuprinde persoanele care nu intenţionau să cumpere iniţial, dar în final au făcut-o.

Cum se informează românii despre Black Friday

Deşi majoritatea declară că aşteaptă să facă cumpărături în ziua tradiţional cunoscută ca Black Friday sau în weekend-ul care urmează, comunicarea din preajma evenimentului le atrage atenţia. Dacă în 2015 doar 13% erau atenţi la comunicarea legată de Black Friday cu 3-4 săptămâni înainte, în 2017 procentul lor s-a dublat – 27% declară că au început să fie atenţi la comunicare cu aproape o lună înainte de eveniment.

Cumpărătorii românii caută informaţii despre produsele pe care intenţionează să le achiziţioneze în primul rând pe website-ul retailerului. Alţi factori care influenţează decizia de achiziţionare sunt newsletter-ele, prezenţa bună pe motoarele de căutare, pe website-uri de comparare sau pe Facebook. Cu cât este mai mare investiţia, cu atât mai mult este folosit laptopul sau PC-ul pentru a căuta mai multe informaţii despre produsul dorit sau pentru a finaliza achiziţia.

Ce rol au influencerii de Black Friday

Influencerii pot influenţa pozitiv căutarea românilor în mod special în perioada care precede Black Friday. 39% declară că urmăresc conţinutul postat de aceştia online în preajma perioadei de promoţii. În topul preferinţelor stau influencerii din categoria „Professionals” (profesioniştii), urmaţi de contentul generat de oamenii obişnuiţi, fără un background în showbiz sau experţi într-un anumit domeniu („Regular people”).

La ce e bun Black Friday

Black Friday rămâne o ocazie bună pentru a cumpăra produse de care au nevoie mai degrabă decât a-şi satisface nişte nevoi emoţionale. Chiar şi dorinţa de a face upgrade la produse mai noi, mai bune, scade de la 16% în 2015 la 4% anul acesta. Totuşi, Black Friday este o ocazie bună pentru a cumpăra cadouri pentru sărbătorile care urmează sau alte evenimente din famile.

Cum arată Black Friday 2018

Românii investigaţi par să fie ceva mai temperaţi cu privire la participarea lor în anul viitor. Interestul faţă de Black Friday 2018 scade în comparaţie cu cel din 2017, ajungând la nivelul interesului măsurat în 2015 – 58% se declară foarte interesaţi de Black Friday 2018 (similar cu 2015), comparativ cu 74% anul trecut.

Studiul Starcom și Leo Burnett a ajuns la a treia ediţie. A fost realizat împreună cu TNS România. Targetul cercetării îl constituie utilizatorii de internet din zonele urbane, cu vârste de peste 14 ani.

Comentează