MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum poti salva o viata

Am plecat de la cursul de prim ajutor de ieri seara cu piesa de mai sus ruland in player-ul din masina. Si ma gandeam cat de important este sa intelegem, in primul rand, ca si cel mai mic lucru facut corect poate salva o viata. Un curs de prim ajutor cere stapanire de sine si bunavointa. Si dupa ce treci chiar si de un modul, o sa simti aceste lucruri. Asa le-am simtit eu ascultandu-i pe cei doi paramedici de la SMURD.

Sunt multe lucruri de povestit despre primul ajutor dupa un astfel de curs. AndraDan si Radu au scris cu amanunte pe blogurile lor. Adrian, Chinezu si Cristi au fost si ei prezenti. Eu vreau doar sa va spun cateva lucruri simple pentru nedoritul caz al unei urgente:

1. Pastrati-va calmul.

2. Verificati daca zona este sigura si accesibila fara niciun pericol potential pentru salvator.

3. Incercati sa comunicati cu persoana ranita

4. Daca victima raspunde la stimuli, inseamna ca este constienta.

5. Daca nu raspunde si nu reactioneaza in niciun fel la stimulii verbali sau la atingeri, inseamna ca nu e constienta.

6. Atunci trebuie verificate cele doua functii vitale:
* Respiratia (apropiati urechea de gura victimei si priviti toracele)
* Circulatia (controlati pulsul la nivelul gatului, artera carotida).

7. Sunati la 112 si solicitati ajutor.

Pe finalul cursului, vorbeam cu cei doi paramedici despre necesitatea predarii acestor cursuri in scoli si de implementarea efectiva si responsabila la toate cursurile de soferi. Si ne spuneau ca ei ar veni oriunde sunt chemati sa vorbeasca despre primul ajutor. Poate blogosfera ar putea sa lanseze o campanie nationala, poate social media va sustine comunicarea unor cursuri deschise. Cateva sunt anuntate acum pe Salvez.ro, insa eu ma gandesc la un program si mai mare. Crede cineva ca e posibil?

Ascultam piesa de mai sus si ma gandeam cum ar fi ca serviciul telefonic de urgenta sa le puna celor care suna pentru a face farse la 112 urmatorul pasaj:

When my mind stops thinking
And my eyes stop blinking
I hope…
Somebody’s there

When my heart stops beating
And my lungs stop breathing
In air…
I hope somebody cares

2 comentarii

  1. Lucian says:

    Eu as sustine o astfel de initiativa daca ar fi initiata.

    Cat despre piesa aia de pus la capatul firului 112, cred ca daca cineva e suficent de iresponsabil sa faca o farsa folosindu-se de sistemul de urgenta, e tot atat de insensibil la astfel de stimuli. Parerea mea

  2. dani matei says:

    In cazul accidentelor de masina/motocicleta primul ajutor are o linie foarte fina de separare intre a salva o viata sau a distruge o viata. In cazul unor leziuni de coloana care de cele mai multe ori nu sunt vizibile manipularea gresita a victimei si fara echipament specializat (guler cervical si targa tare) pot conduce la agravarea situatiei. Nu stiu daca un “saritor” de genul “lasa ca am vazut eu o data la smurd cum se face” este cea mai buna solutie.
    Cea mai responsabila atitudine pe care o putem avea in viata de zi cu zi este sa eliberam traseul echipajelor de urgenta. Ei chiar au cunostintele si echipamentele sa salveze o viata!

Comentează