MANAFU*

Pe urmele colectarii selective. La propriu!

Cei care citesc acest blog stiu ca ma preocupa o serie de subiecte. Intre ele se afla si colectarea selectiva a deseurilor. Desi nu e un subiect sexy precum social media, colectarea selectiva mi-a atras atentia inca din 2009. Nu va mai povestesc inca o data acum cum am sustinut “Viata dupa colectare“! Acum doua luni, Romprest m-a “provocat” la o lectie de colectare selectiva, la care am raspuns prezent cu o conditie: Dincolo de rapoartele pe care mi le pot pune la dispozitie, doresc sa merg sa vad cu ochii mei ce se intampla in teren. Seeing is believing, nu?

Asa am ajuns intr-o zi de noiembrie sa “bat” la usa unor asociatii de locatari din centrul Bucurestiului. Scopul era fireste acela de a vedea cum se colecteaza in Sectorul 1, locul in care Romprest deruleaza un amplu program inca de cativa ani buni. Din 2008, Romprest a inceput colectarea pe doua fractii – fractie umeda si fractie uscata – prin dotarea populatiei din Sectorul 1 cu europubele. Din 2009, s-au amplasat pe domeniul public puncte de colectare diferentiata. De la 250 de puncte amplasate initial, numarul acestora este acum de 500, folosindu-se sistemul in patru fractii.

In continuarea acestor actiuni a fost demarat si proiectul “Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!” in octombrie 2009, un program de colectare a deseurilor reciclabile adresat asociatiilor de locatari care au blocuri cu tubulatura. Programul consta in distribuirea de saci din plastic transparenti, in vederea colectarii diferentiate a deseurilor reciclabile.

Vorbim despre distribuirea gratuita a sacilor pentru pre-colectarea selectiva pentru Hartie & Carton, Plastic & Metal si Sticla. Distribuirea a fost facuta direct administratorilor asociatiilor de locatari din zonele Ion Mihalache si Calea Grivitei. Programul a fost inceput cu peste 23 asociatii de locatari, insemnand 65 scari si peste 3.500 de locatari.

Cum a fost primit? La prima mea oprire, doamna administrator ne-a zis ceva ce era de asteptat: A mers un pic mai greu in primele saptamani, dar dupa o luna deja locatarii stiau ce aveau de facut. La a doua oprire, simpaticul domn Popa mi-a zis ca vecinii s-au conformat cam in trei saptamani. Conteaza foarte mult ca taxa pe salubrizare este zero si, cum spuneam, toti sacii de colectare sunt oferiti gratuit.

Media sacilor distribuiti la inceputul programului a depasit 3.500 bucati/luna. in cei peste doi ani de la demarare am crescut substantial numarul asociatiilor de locatari, la inceputul acestui an participand aproximativ 330 asociatii de locatari. Si media sacilor distribuiti a crescut, anul acesta ajungand la 50.000 saci distribuiti/lunar, implicand peste 51.000 locatari din Sectorul 1.

Toate aceste programe, dar si campaniile de educare au ca rezultat cresterea cantitatilor de deseuri colectate selectiv. Astfel, daca in 2008 erau colectate 35 tone de deseuri reciclabile, in 2011 cantitatea acestora a crescut la peste 13.500 tone.

Ma asteptam sa aud si niste povesti mai.. deosebite cu locatari mai inventivi. Cei doi interlocutori m-au “scutit” de amanunte picante, iar pe tot parcursul intalnirii noastre si-au vorbit de bine vecinii. Semn ca lucrurile bune se pot intampla usor daca sunt bine pregatite.

1 comentariu

  1. Daniela says:

    Colectarea selectiva a inceput mai in toata Romania. Evident ca marea parte din “vina” o are firma de salubrizare prin contractul incheiat cu primaria. Eu de exemplu, am la bloc 2 tomberoane in care se arunca de toate, desi avem un separeu pentru peturi. Cred ca totul tine de educatia omului. 🙂