MANAFU*

Abonamente Evensys

Scrisoare pentru tatăl copilului tău

Dragi tați și viitori tați din anul de grație 2017, îmbrățișați tehnologia alături de copiii voștri!

Dacă ar fi să vă ofer câteva sfaturi despre copii, acestea ar fi legate de tehnologia din viața lor. De fapt, sunt chiar despre viața lor. S-au născut în mijlocul tehnologiei, nu au adoptat-o pe parcursul vieții, ca voi. Ei sunt digital natives. Voi sunteți digital immigrants.

Nu le interziceți tehnologia.

Lăsați copiii în preajma gadget-urilor. Nu ascundeți telefoanele, nu încuiați tabletele, nu parolați calculatoarele. Nu le opriți curiozitatea. Nu-i izolați de lumea în care trăiesc, cresc și se dezvoltă. Toate profesiile viitorului vor avea ceva tech în ele. Ei au nevoie să învețe cât mai din timp limbajul Internetului, chiar să programeze de mici. Chiar, o idee ar fi să vă uitați la Hour of Code, programul care a început pe 4 decembrie și se încheie pe 10 decembrie.

Cu sau fără voia voastră, ei vor ajunge la tehnologie. Nu le-ați dat telefon, tabletă sau acces la laptop. Sigur le vor găsi pe toate la școală, printre colegi, la prieteni ori verișori. Niciun copil nu e atât de izolat pe cât credeți voi. Și cu cât le blocați accesul mai mult, cu atât dorință lor de a fi conectați e mai mare.

Acceptați greșelile

Fiți conștienți că vor face și prostioare pe Internet. La vremea voastră, ați învățat să vă urcați în copaci, să creați jucării din câteva bucăți de lemn și să faceți farse colegilor la școală și prietenilor în fața blocului. Ei acum pierd timpul la rampele de skateboard sau prin parc, schimbând impresii despre jocuri, aplicații și noi site-uri, își creează profiluri în social media și fac farse online ori offline, pe care le pun apoi pe YouTube.

Conștientizați toate pericolele

Intrați în lumea lor. Încercați să va puneți în locul lor, să înțelegeți nevoile de comunicare și conectare cu tehnologia. Stabiliți mai degrabă limite, decât să interziceți total accesul la tehnologie. În același timp, căutați să vă informați care sunt pericolele reale și ce puteți face pentru a le evita. Care sunt amenințările reale, ce trebuie să știți voi ca parinți și mai ales ce le explicați copiilor. Parte din educația lor ar trebui sa fie și digitalizarea. Îi ajutați la matematică, îi ajutați la engleza, de ce nu i-ați ajuta și la Internet?

Înțelegeți ce rol joacă în grupul lor

Amenințările sunt cu dus și întors. Literalmente. Dacă vă gândiți că juniorii voștri pot fi doar victime, ar trebui să vă întrebați dacă nu cumva sunt agresori. Realitatea este că unii copii joacă rolul de agresori, iar alții devin ținte. Adevăratul comportament nu se vede la masă, la cină. Niciun copil nu spune că e hater când vine de la școală și foarte mulți copii suferă în tăcere, în spatele unei uși, fiind asaltați pe toate canalele de colegii ce se distrează pe seama lor. Da, ostilitatea copiilor (bullying), pe care o știți și voi din anii de școală, s-a mutat pe Internet!

Nu fiți indiferenți

Învățați limbajul lor. Ce exprimă dacă fac hate, dau rekt ori compun un diss. Căutați să îmbrățișați ceea ce îi interesează, să înțelegeți ce îi motivează. Vorbiți cu ei. Mult. Este și cel mai bun mod de a păstra un echilibru în viața lor. Mai multe discuții face-to-face aduc mai multe momente tată – copil petrecute împreună și mai puțin timp petrecut cu ochii în ecrane.

Fiți alături de ei

Copiii nu sunt bine-mersi! Îi hrăniți, îi îmbrăcați, le oferiți căldura unei case. Nu e totul însă. Ei au nevoie de voi în viața lor, fie că o spun sau nu. Apropierea tatălui de copil îi oferă acestuia confort psihic, siguranță și încredere în sine. Voi aveți ocazia să vedeți cum evoluează, ce îi interesează mai mult și mai ales ce comportamente trebuie încurajate sau evitate. La vârsta primilor ani de școală, copiii își trăiesc experiențele și acumulează deprinderi în grupurile de la școală, iar apetența lor pentru mimetism e maximă.

Păstrați-vă mintea deschisă

Fiți mereu informați. Nu ignorați tendințele din tehnologie. Fiți atenți la noutățile de pe Internet și mai ales cu intrumentele pe care le aveți la îndemână pentru a limită accesul ori pentru a-i feri de multe pericole. Căutați sfaturi de la alți părinți ai căror copii au acces deja la tehnologie ori citiți online opinii și experiențe. Sunt atât de multe studii, cu bune și cu rele, despre tehnologie. Cântăriți însă bine orice lucru citit pe Internet și asigurați-vă că sursa e una credibilă. Nu luați decizii din impuls sau după ce ați citit opinii panicarde.

Va urma!

Foto: Designed by Freepik

3 comentarii

  1. Proof says:

    Un big like…cu ușoară preocupare uitându-ma spre fiul meu de 1 an si 7 luni .

  2. […] Scrisoare pentru tatăl copilului tău; […]

  3. The Kids (Who Use Tech) Seem to Be All Right – Scientific American https://www.scientificamerican.com/article/the-kids-who-use-tech-seem-to-be-all-right/

    A rigorous new paper uses a new scientific approach that shows the panic over teen screen time is likely overstated

Comentează