MANAFU*

Abonamente Evensys

Prima rezoluție a unui părinte în 2018

Dacă ești parinte, ar trebui să citești rândurile de mai jos. Cele câteva minute consumate acum îți vor arăta o lume în care copilul tău este deja prezent și tu nu știi sau va fi prezent când va mai crește.

•••

Văd adesea pe Facebook întrebarea „Cine e Ilie ăsta?” sau reacția „M-am uitat la el câteva secunde și am închis. Nu înțeleg de ce e atât de popular!”.

Numele Ilie, Șelly, Max, Tequila, Mikey, Bro, Cristi și Vlad Munteanu sau Zmenta nu reprezintă mai nimic pentru adulți, în general. Pentru cei mici însă, ele fac parte din programul zilei. Iar un personaj cum e Ilie e echivalentul unui rock star din orice generație am alege.

Părinții deschid televizorul sau radioul, intra pe site-uri de știri ori pe Facebook. Asta pare a fi rutina zilnică pentru ei. Copiii în schimb sunt activi pe mai multe canale online, nu sunt interesați de old media și având timp liber la discreție, își țin ochii mai mult timp lipiți de micile ecrane. Consumă YouTube cum consumam noi TV pe vremuri. Ba chiar mai mult.

•••

Un studiu de anul trecut ne spunea că unul din șapte minori are simultan telefon și calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârstă de cinci ani, pană la aproape cinci ore în adolescență.

•••

Poate ce am scris până acum nu te-a impresionat. Poate e un status-quo acceptat de tine ca părinte. Poate îți spui „Joacă jocuri și se uită la desene, ce poate fi mai rău?”. Poate nu îți spui nimic și vrei să închizi această pagină. Te rog doar să te uiți la imaginea asta înainte.

(click pentru mărire)

Acesta este un comentariu lăsat de un adolescent pe YouTube. Nu știu dacă îți închipuiai că există așa ceva pe Internet, scris de un copil. Poți face un mic exercițiu dacă vrei să vezi cât de departe pot merge cuvintele grele scrise de copii online. Alege orice clip de pe YouTube și intră în comentarii. Treci de primul ecran, dă scroll un pic și citește.

•••

Copilul tău petrece sau va petrece timp mult, ore întregi, după cum spuneam, pe canalele social media. Va râde cu Ilie, Tequila sau cu Bro. Va afla lucruri noi de la Mikey și Zmenta. Va juca jocuri cu frații Munteanu și cu Max. Va cânta cu Șelly.

Dar va citi și comentariile. Mai ales pe cele adresate lui.

Dacă ai un copil la școală, este foarte probabil ca acesta să aibă deja un cont de YouTube, cel puțin. Mai mult, e posibil să se autointituleze vlogger și să publice pe Internet filmulețe cu el/ ea. Dar asta e altă discuție și o voi aborda în alt articol, când voi vorbi despre cum protejăm copiii în social media.

Acum vreau doar să trag un semnal de alarmă față de persecuția online (cyberbullying)la care unii copii sunt supuși.

•••
Patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, arată un studiu făcut public la finalul anului trecut.

Cel mai important lucru pe care un părinte ar trebui sa îl rețină este că 2 din 3 copii nu povestesc ce li se întâmplă în mediul online, pentru că le este teamă sau nu cred că se va schimba ceva apoi. Unii copii nu știu că trebuie să vorbească cu părinții lor, deși au fost afectați în mod direct de agresiune.

•••

Prima rezoluție* a anului 2018 pe care eu ca părinte cred că trebuie să o ai tu ca părinte este să îi spui măcar copilului că pentru orice problemă poate veni la tine. La vârsta școlii, copiii încep să pună mici bariere în comunicarea cu părinții, bariere care cresc pe măsură ce cresc și ei.

Vorbește deci cu copilul tău, fii interesat de ce face el pe telefon sau tabletă, intră în lumea lui și descoperă ce îl fascinează. Vorbește cu copilul tău și află ce îl deranjează. Spune și altor părinți să facă la fel. Chiar dacă acasă nu are acces la tehnologie, o găsește singur la școala, after-school sau printre prieteni de familie ori rude.

•••

Îți recomand să vizitezi și site-ul Nu Tasta Ura, lansat de Bitdefender în luna noiembrie odată cu campania #nutastaură. Rolul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare asupra fenomenului cyberbullying în România și a efectelor nocive pe care îl poate avea asupra tinerilor. Obiectivul campaniei este strângerea a 50.000 de semnături în cadrul petiției online pentru a lansa un buton de Facebook reactions – Butonul contra cyberbullying. Acest buton nu ar fi unul de raportare, cenzurare sau coerciție efectivă asupra utilizatorului, ci ar purta semnificația simbolică de sancțiune socială. Ar fi pasul atât de important de la privitor indiferent, la privitor care trage un semnal de alarmă asupra fenomenului.

Va urma!

* Știu că nu există cuvântul rezoluție în limba română, nu în maniera folosită de mine. Am ales să îl folosesc pentru că face parte din romengleza tuturor și atrage atenția. La urma urmei, tot o hotărâre este!

Foto:Designed by Freepik

5 comentarii

  1. LeX says:

    Nu stiu cum sa iti explic dar generatia asta nu pune la suflet toate cacaturile spune la adresa lor.. asta e alta “ingrijorare” stupida a parintilor… eu de la 6 ani primeam hate pe diferite chestii…. si ce? … chiar nu inteleg de ce faceti atata caz dintr-un nimic……daca esti copil in generatia asta primul lucru pe care il inveti este sa nu pui la suflet prostiile astea…..Nu mai speriati parintii degeaba.

  2. Am vizitat si eu site-ul Nu Tasta Ura cand s-a lansat si am fost impresionat de initiativa. Lucrezi cu multi copii si pentru ei chiar conteaza ce se intampla pe retelele de socializare.

  3. @LeX Exista un studiu citat de mine in articol care vorbeste despre efectele cyberbullying-ului. Unii copii sunt mai tari din fire, altii nu. Ar fi bine ca noua generatie sa poata sa nu puna la suflet, dar e un lucru imposibil.

    Parintii ar trebui nu doar sa verifice daca ai lor copii sunt abuzati online, ci si daca sunt agresorii online. Stiu ca e cool sa fie hater, dar nu e un comportament normal.

  4. Salamander says:

    Pe cat de interesant, pe atat de infricosator. Cred ca totusi solutia ar fi limitarea accesului la internet si urmarirea activitatii.

  5. Nu cred ca limitarea (spre interzicere) e o solutie. Mai degraba, supraveghere si moderatie.

Comentează