M A N A F U *

MANAFU*

Digital Marketing Forum

Fiecare carieră din lumea artiștilor are în spate o poveste frumoasă

Drumul spre succes în lumea artiștilor – și nu numai – e adesea pavat cu povești simple, dar frumoase despre începuturi modeste, alegeri mai mult sau mai puțini inspirate, multe visuri, un pic de noroc chiar și ambiția de a reuși în cel mai personal mod cu putință. Multe biografii ajung pe marele sau micul ecran ori în paginile carților și revistelor.

În toate poveștile citite, văzute sau auzite, am fost mereu încântat de începuturi. De unde a pornit artistul, de câte ori s-a reinventat și ce alegeri a făcut. Cred că viața unui artist nu e un drum liniar. E mai degrabă un mix de oportunități, de căutări și regăsiri, cel puțin în perioada în care își face un nume.

În lumea modei, unele povești încep cu un internship, de pildă. Karl Lagerfeld a fost intern la Pierre Balmain, iar peste ani i-a oferit un internship Sofiei Coppola, când aceasta avea 16 ani, la Chanel.

Alte povești încep în locuri „neobișnuite”. Tom Ford a debutat la Chloe, dar nu în departamentul de creație, cum ne-am fi așteptat, ci în departamentul dedicat relației cu presa.

Unii artiști își scriu povestea trecând dintr-un domeniu în altul. Kanye Weste era deja un nume de referință în muzică și creații în fashion, când a decis să urmeze un internship la Fendi. Acolo l-a întâlnit pe Virgil Abloh, o tânără speranță în design, pe care mai apoi îl numește directorul său de creație. Abloh este probabil omul momentului în modă acum. A creat brand-ul Off-White, dorit de milioane de tineri, și a fost numit în primăvară director artistic la Louis Vuitton.

Sunt și povești care încep cu propriul drum, dincolo de atelierele marilor creatori. Irina Voinea este un nume cu o poveste frumoasă. A terminat design vestimentar la University for the Creative Arts din Londra și deși a impresionat staff-ul de la Dsquared² și Alexander McQueen la ceremonia de absolvire, a ales să revină în țară și să își creeze propriul brand.

În 2012, Irina a creat primele sale tricouri în casa părinților, pentru a le vinde la un târg de fashion. Nu a vândut niciunul. Le-a făcut apoi cadou unor artiști și așa a început să colaboreze cu Alex Velea și Smiley.

Irina este acum al doilea creator care duce mai departe conceptul Qollection by Qreator. În luna august, a creat o ediție limitată cu piese streetwear relaxate, ce aduc în prim plan imprimeuri îndrăznețe, cu aer de vacanță. Descoperă în spațiul Qreator din București tricourile casual sau jachetele cu două fețe, pentru un stil effortlessly chic.

Qreator a lansat în luna iulie colaborările cu creatori locali. Primul proiect a fost o serie de accesorii urbane, gândite de Mihaela Glăvan.

1 comentariu

  1. Cris says:

    Și eu sunt fascinată de începuturile artiștilor. Mulți dintre ei au trecut prin lucruri greu de imaginat.
    În lumea de azi este extraordinar de greu să răzbești.
    Felicitări Irinei!