MANAFU*

Abonamente Evensys

Am 9 motive pentru care NU merg la referendum și doar unul pentru care mă voi duce

NU MERG pentru că deja Codul Civil spune că „căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie“. În acest context, să cheltuiești 50 de milioane de euro pentru un referendum este o mare risipă.

NU MERG pentru că până și o hotărâre a Curții Constituţionale a României, din 2012, menționează rolul neparticipării în cazul unui referendum: „Exprimarea unei opţiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare”. CCR este garantul supremaţiei Constituţiei.

NU MERG pentru că îndemnul la referendum se bazează pe o problemă închipuită, nu pe una reală, vizibilă, documentată, care ar putea avea impact în societate și ar cere atenția noastră.

NU MERG pentru că în România sunt probleme mult mai mari în societate, care țin de familie și ocrotirea copiilor, cum ar fi Sănătatea, Educația, Violența, Sărăcia.

NU MERG pentru că toată campania pentru referendum scoate din context imagini și idei sau promovează minciuni, menite să îi sperie pe oameni. O falsă problemă e promovată cu false afirmații.

NU MERG pentru că eu, ca simplu cetățean al României, nu sunt în asentiment cu gruparea CpF și am libertatea de a ignora ceva ce nu consider important sau nu corespunde valorilor mele.

NU MERG pentru că participarea la referendum ne rupe de realitate, de societatea de astăzi și ne duce în vremuri demult apuse, în care diverse categorii sociale au fost ostracizate.

NU MERG pentru că acest referendum nu dă o șansa la viață normală mai multor oameni, așa cum s-ar bucura în orice țară civilizată și modernă, și îi transformă în paria.

NU MERG pentru că nu știu cum au fost strânse cele 2,7 milioane de semnături. Nu am văzut public nimic (o campanie, o dezbatere, orice demers normal transparent) în perioada strângerii semnăturilor. Nu sunt convins că toți oamenii au știut ce impact va avea semnătura lor asupra altor oameni sau că au făcut-o liberi de orice constrângere.

MERG la referendum ca observator. Pe 6 și 7 octombrie, nu vor exista modalități de prevenire a fraudelor, ca în 2016. A fi observator este cea mai bună cale de a fi un cetățean implicat atunci când nu crezi în referendum. Despre orice ar fi acesta.

Foto: Hobvias Sudoneighm

Comentează