MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce ar trebui să fim un pic mai deștepți decât dispozitivele deștepte

Suntem din ce în ce mai conectați astăzi. Noi între noi, prin diverse terminale și rețele sociale, dar și dispozitivele noastre între ele. Internet of Things (IoT) este un fenomen în creștere de câțiva ani buni deja, iar astăzi ne bucurăm că putem controla ușor multe lucruri printr-o conexiune la Internet. De pildă, putem ajusta climatizarea în casă sau acționa aparatul de aer condiționat. Putem verifica prin aplicații calitatea aerului în orașul nostru sau dacă avem destulă mâncare în frigider. Exemple sunt destule și în domenii variate, toate acestea făcându-ne viața mai ușoară și muncă mai productivă.

În același timp, suntem din ce în ce mai expuși la atacuri informatice. Numărul amenințărilor online a crescut în pandemie și în timpul războiului din Ucraina. Atacatorii au devenit foarte inventivi și caută cele mai ascunse vulnerabilități pentru a-și atinge scopul înșelător.

Cu cât domeniul IoT se dezvoltă, cu atât devine “mai interesant” pentru infractorii informatici. Și ținând cont că IoT va fi o industrie de multe miliarde de dolari în următorii 10 ani, putem aprecia că este deja o țintă importantă pentru atacatori.

Problema cea mai mare a IoT este că dispozitivele angrenate nu sunt protejate din fabrică. Nu au fost gândite să susțină o soluție de securitate. În cele mai multe cazuri, nu putem instala un program care să le asigure protecția.

Bitdefender a prevăzut încă din 2015 oportunitățile pe care lumea IoT le va aduce și a creat o echipă de experți dedicată, care să descopere vulnerabilitatile și să găsească soluții la atacurile potențiale. Încă din 2015, echipa Bitdefender a găsit probleme critice la peste 35% dintre toate dispozitivele testate și probleme de nivel mediu și înalt la aproape 80%.

Ca să punem într-o lumină mai clară cât de importantă este securitatea IoT acum, ar trebui să reținem că în 2020 o gospodărie avea în medie 10 dispozitive conectate, în 2021, erau 10 miliarde de dispozitive conectate în întreagă lume și se așteaptă că până în 2030 lumea să ajungă la 25 de miliarde de dispozitive conectate.

Soluția pentru o lume IoT cât mai sigură va veni din colaborarea între producători și experții în securitate. Împreună pot înțelege mai ușor și mai bine amenințările care pot apărea și pot anticipa atacuri importante.

Utilizatorii, la rândul lor, trebuie să își pună câteva întrebări de bază: E necesar să avem atâtea gadget-uri conectate în casa noastră sau în mediul de lucru? Oferă acestea siguranță datelor personale și finaciare? Pot acestea preveni spionarea noastră și a celor din jurul nostru?

Înainte să căutam răspunsurile, trebuie să știm că anumite categorii IoT sunt mai expuse la atacuri. Camerele de supraveghere, aparatele de monitorizare a bebelușilor, soneriile video sunt foarte expuse atacurilor.

Echipa Bitdefender a creat o lista cu cele mai importante vulnerabilități IoT:
• Autentificarea defectuoasă
• Transferul de date neprotejat
• Configurarea greșită a serviciilor de tip Cloud
• Injectarea comenzilor
• Probleme cu asigurarea protecției intimității

Bitdefender are o serie de soluții de securitate pentru toate nevoile noastre. Descoperiți unele dintre cele mai folosite si apreciate produse din lume aici.

Comentează