MANAFU*

Abonamente Evensys

Care vor fi tendintele majore ale acestui deceniu?

In ultimii 30 de ani, cele mai importante inventii in lumea comunicatiilor si a Internetului au fost e-mail-ul, SMS-ul, mesageria instant, Google, MP3-ul, Facebook, iPhone, Skype, 5G-ul, Starlink si poate Netflix. Ce ne asteapta insa in viitor?

Cateva stiri subliniate de Cronica.ro in ultimele zile ne arata cumva directia.

Amazon va lansa anul viitor primii sateliti din cadrul Project Kuiper si va incepe sa testeze un serviciu de internet prin satelit, asemenea Starlink.

Oare Internetul prin satelit va inlocui roaming-ul?

YouTube TV lanseaza o facilitate, numita Multiview, prin care pot fi urmarite in paralel pana la patru stream-uri. Optiunea va putea fi folosita, la inceput, doar in cazul transmisiunilor sportive.

Oare vom trece de la second screen la multiview?

OpenAI a lansat GPT-4, o noua versiune a modelului lingvistic care sta la baza ChatGPT. Disponibil doar in ChatGPT Plus si printr-un API cu lista de asteptare, GPT-4 produce raspunsuri mai sigure si mai utile. Chatbot-ul Bing foloseste deja GPT-4, anunta Microsoft.

Oare ChatGPT va inlocui Google?

Google a anuntat integrarea mai multor functii de AI in aplicatiile suitei Workspace. Google Docs, de exemplu, poate sa genereze texte pe baza de comenzi simple si sa faca rezumate, iar Gmail poate sa compuna e-mail-uri si sa reformuleze textul pentru a fi formal, elaborat sau coincis.

Oare abilitatile de scriere vor fi inlocuite de abilitatile de prompting (generare de raspunsuri)?

Daca in cazul Kuiper, Starlink si GW, reteaua de13.000 de sateliti pe care China o pregateste, viitorul pare a fi clar, adica acces la Internet in orice conditii terestre, intrebarea este pana unde vom ajunge cu Inteligenta Artificiala Generativa.

Astazi Inteligenta Artificiala este antrenata sa genereze texte, fotografii si chiar rezultate pentru cautarile noastre. Este doar inceputul. Ce urmeaza maine? Ne va oferi sfaturi medicale? Va inlocui programatorii? Sau artistii, muzicienii ori arhitectii? Ne va da Like-uri si va comenta la postarile noastre? Ne va inlocui “prietenii” virtuali? Acestea sunt doar cateva intrebari la care vom afla raspunsul in acest deceniu.

3 comentarii

  1. Adrian says:

    ChatGPT va creste foarte mult in perioada urmatoare, insa deja google si apple au inceput sa lanseze AI stuff. Cand bugetul tau este nelimitat ca si oameni + tehnica de calcul o sa iasa niste asistenti personali de invidiat.

  2. IXA.RO says:

    E destul de posibil ca AI sa inlocuiasca multe aspecte din domeniile artistice

  3. Alin Manea says:

    ChatGPT nu o sa inlocuiasca niciodata google, dar cred ca in viitor poate inlocui complet anumite joburi care au taskuri repetitive.

Comentează