MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum te imbraci cand esti in fata microfonului

Steve Jobs a fascinat o lume intreaga cu celebra lui “uniforma“: jeans Levi’s 501, pantofi de sport New Balance si bluza neagra pe gat. Mark Zuckerberg pare sa ii calce pe urme cu tricourile lui gri. Cand acesti doi oameni urcau pe scena, erau priviti cu atentie si admiratie. A contat cu ce erau ei imbracati? Au avut hainele un rol in prezenta lor scenica? Ce mesaj au trimis audientei?

La celebrele evenimente TED, vorbitorii sunt imbracati foarte casual si vorbim de nume mari de inventatori, cercetatori, specialisti, autori, artisti si sefi de mari companii. OK, cei din urma vin cel mai adesea “la costum”.

Am fost curios sa aflu cum vede un stilist felul in care ar trebui sa se imbrace un vorbitor la eveniment. L-am intrebat, din nou, pe Nagy “Laci” Laszlo de la StilMasculin.ro. Iata ce spune Laci:

În momentul în care ești chemat ca și vorbitor la o conferință înseamnă că ai ceva important de comunicat și pe lângă informația pe care o prezinți, trebuie să fi atent și la imaginea ta. Din păcate, partea cu imaginea este un subiect tabu pentru majoritatea vorbitorilor, cel puțin așa am observat.

Fiecare vorbitor are alte preocupări sau domenii de activitate și se adresează unui anumit public. Indiferent de ce ar spune persoanele care țin aceste prezentări că imaginea nu contează, din păcate se înșală.

Îți pun următoarea întrebare: Câtă credibilitate îți poate da un om care este are un tricou cu mesaj special făcut pentru acea conferință sau un bărbat îngrijit care poartă o cămașă?

Felul în care te îmbraci, spune că-i respecți pe cei din jur care au venit pentru tine la eveniment și într-un fel sau altul reprezinți un model pentru ei.

Fără a intra prea mult în detalii, îți recomand să nu porți haine mari și largi, articole uzate sau rupte, ochelari de soare pe cap sau ochi, haine cu sclipici, articole extravagante, jeanşi tăiaţi, nuanțe țipătoare, modelul de încălțăminte care se folosește doar la activitățiile sportive, tricouri cu mesaje, pantaloni scurţi, sandale etc.

Hainele pe care le porți, trebuie să-ți reprezinte vârsta adică să nu fi îmbrăcat ca și un adolescent când ai peste 30 de ani.

Dacă este un eveniment business, vorbitorul trebuie să fie îmbrăcat ca atare, adică o pereche normală din pantaloni de bumbac sau lână (de culoarea bej, negru, gri, maro, bleumarin și albastru) o cămașă cu mânecă lungă, pantofi și opțional sacoul și/sau cravata sau la costum depinde de preferințe.

Pentru vorbitorii care nu vor să fie foarte formali indiferent de tematica evenimentului, pot alege un tricou polo care se situează între tricoul simplu sau cămașă. Foarte important, cămașa se introduce de fiecare dată în pantaloni fără nicio excepție.

Indiferent de cât de mare sau de restrâns este grupul sau dacă se susține un training trebuie acordată o minimă atenție vestimentației.

Voi cum vedeti vestimentatia oamenilor care vorbesc la evenimente? Pe cine apreciati din acest punct de vedere?

20 comentarii

  1. al_core says:

    în momentul în care cineva dă altora lecții folosind expresia “ca și vorbitor” se duce dracului toată atenția pe care aș fi fost dispus să i’o acord!

  2. hai ca nu e capat de lume! serios. putem sa trecem peste…

  3. Te contrazic, Manafu, are dreptate al_core. Așa cum la microfon oamenii te judecă (și) după cum ești îmbrăcat, p-aici pe internet lumea se uită în primul rând la ce și cum scrii. Cred că stimabilul care a scris textul de mai sus a făcut cel puțin o greșeală în fiecare paragraf, lucru care mi se pare inacceptabil.

    Pe de altă parte, sfaturile lui sunt de bun simț, nu cred că e vreo surpriză ce a spus pentru cei care au vorbit vreodată în fața unui public. 🙂

  4. Ciprian says:

    Au mai scris si altii despre subiectul acesta si mi-am facut un obicei din a raspunde cu un citat din “The Big Kahuna”

    “- There are people in this world, Bob, who look very official while they’re doing what they’re doing. And do you know why?
    – Why?
    – Because they don’t know what they’re doing. If you know what you’re doing, you don’t have to look like you know what you’re doing. It comes naturally. ”

    De la minutul 1:10 http://www.youtube.com/watch?v=n9WyYxaqHlY

  5. Bogdan, e foarte usor sa ne legam de astfel de chestii si sa nu vedem dincolo de ele. Da, sunt de bun simt, dar le-ar pune oricine pe o hartie daca le-ar cere cineva?

    Si desi nu sunt o surpriza aceste sfaturi, foarte putini dintre vorbitori le respecta.

    Eu citesc carti, urmaresc bloguri despre stil si iti spun ca daca nu ai un “talent la stil”, se invata foarte greu. Si culmea, te enervezi cand vezi ca totul e de bun simt.

  6. haivas says:

    De bun simt sfaturile din articol. Nimic nou. Eu ii dau dreptate lui Manafu vis-a vis de greselile din text. Ar trebui sa avem intelepciunea de a trece peste ele, la fel cum ar trebui sa avem intelepciunea de a trece peste greselile vestimentare ale unui vorbitor si sa prealuam informatia transmisa. Poate ca uneori e un efort, dar eu cred ca merita!

  7. Laci says:

    @al_core Am folosit vorbitor, in loc de speaker. Incerc sa merg pe cat mai putine cuvinte in engleza cand scriu un articol.

    @Bogdan Sfaturile sunt de bun simt si nu este nimic complicat in ce am spus, dar atunci barbatii de ce nu le pun in practica?

  8. al_core says:

    @cristian manafu: binențeles că putem trece peste. am putea numi asta chiar sport național. un rebranding de țară profesional făcut ar trebui să aibă următorul tag line: “românia – las’o că merge și așa!”
    dar deviez. și recunosc că de multe ori exagerez, dar în cazul acesta eu văd lucrurile în felul următor: dacă ești superficial/neglijent în modul în care comunici ce’mi garantează mie că nu ești la fel atunci când muncești, derulezi afaceri sau te documentezi și scrii articole despre stil?

    @laci: nu cuvântul vorbitor e problema acolo!

  9. haivas says:

    @al_core: iti garanteaza faptul ca sunt oameni foarte buni specialisti pe domeniul lor si atat, adica au goluri mari in restul domeniilor, oricare ar fi ele. Daca vrei e imaginea cercetatorului de geniu ciufulit si neglijent care n-a iesti ani de zile din laborator pentru ca a descoperit ceva revolutionar.

  10. BP says:

    Da daca r fi sa ne luam dupa vorba batraneasca “Haina il face pe om” ar fi corect dar sincer apreciez mai mult pe cineva care are ceva interesant de spus si nu este super imbracat sau cum cere conduita decat pe cineva care se imbraca conform standardelor si nu stie sa lege doua cuvinte.
    Cu toate ca jobul imi cere o anumita tinuta eu de exemplu ma simt mai bine si mai in largul meu imbracat in blugi un tricou/camasa si pantofi (casual) decat imbracat la “patru ace”. :))

  11. Andrei says:

    Daca cineva e marcat de faptul ca tu vii imbracat casual si nu acorzi o atentie sporita la detaliile vestimentare inseamna ca nu are ce cauta la prezentarea ta pentru ca e clar ca nu a venit pentru a invata sau subiectul il depaseste si isi redirectioneaza atentia.

  12. Aseară am fost spicher (speaker) la o conferință cu studenți. Acum, citind articolul lui Cristi mi-am dat seama că m-am îmbrăcat sincer. Nu m-am îmbrăcat pentru auditoriu, pentru critici, pentru televiziunile venite să filmeze sau pentru Nagy Laszlo 🙂 M-am îmbrăcat atent dar nu elegant (pentru că nu sunt o persoană elegantă), m-am îmbrăcat fără zorzoane și paiete dar nu pentru că nu era locul potrivit ci pentru că nu-mi plac.
    Mă îmbrac normal în fața microfonului. Doar că “normalitate” se traduce prin sinceritate, la mine.

  13. Laci says:

    @Florin Te-ai imbracat atent, multi nu fac acest minim efort.

  14. raducu says:

    Dupa mine conteaza ce spui… modul in care te imbraci este unul doar de aspect.

  15. evident ca “se merita” sa ii sanctionez pe cei “care” i-am prins gresind, dar cum pe fotbalisti nu ii apreciem pentru discursurile la TV…

  16. Cosmina says:

    Ai perfecta dreptate Bogdan, e greu sa iei lectii de stil de la cineva care nu stie sa conjuge corect verbul a fi (“sa nu fi” in loc de “sa nu fii”). E ca si cum ai iesi cu o mare pata de sos pe camasa sau cu cravata agatata sau cu pantalonii sfasiati. Cred ca e momentul ca asa zisii jurnalisti sa ia niste lectii inainte de a da…. Putin respect fata de cititori si fata de timpul lor.

  17. Ashes says:

    omu’ face haina, nu haina pe om

  18. d-petre says:

    “jeans Levi’s 501, pantofi de sport New Balance si bluza neagra pe gat” si cine avea timp sa remarce felul cum era imbracat Steve Jobs ? – el avea ceva de spus si excela in modul de a o spune … restul e can can.

  19. Roxana Olaru says:

    Sunt convinsa ca tinuta lui Steve Jobs era foarte atent gandita, tocmai pentru a crea o imagine anume.
    Nu cred ca tragea asa o bluza random pe el inainte de prezentari, ci asa cum isi pregatea cu f. mare atentie speech-ul, isi pregatea si tinuta! Asa ar trebui sa faca toti.
    Dintre speakeri, eu il admit pe Marius Ghenea, in ce priveste atentia pentru stilul vestimentar adoptat.

Comentează