MANAFU*

Abonamente Evensys

AdMob a numarat 37.000 de iPhone in Romania

Acum o luna, un amic ma intreba daca nu cunosc un dezvoltator de aplicatii pentru iPhone. Pentru o colaborare. Un fost coleg de liceu a lansat acum o saptamana “Ursul pacalit de vulpe“.  Pentru iPhone. Ieri, iLeo a anuntat ca angajeaza full-time un astfel de developer. Interes exista, vad, dar ma intreb totodata in tot hype-ul creat: Merita? Sau altfel spus: Exista o masa critica de utilizatori de iPhone relevanta pentru advertiseri in Romania?

Numarul de terminale iPhone din tara este una din enigmele pietei telecom. Estimarile mele (guesstimates) se ridica la in jur de 70.000 de terminale pe piata. Singura cifra oficiala (sau cel putin masurata) este data de AdMob: 37.314 de iPhone in Romania (care au accesat cel putin o data o pagina pe care era afisata o reclama din reteaua AdMob).

Interesant este si numarul de tablete iPad de pe piata locala. AdMob spune ca ar fi (pe acelasi principiu) 225 de exemplare. O cifra destul de apropiata de cele 250 de bucati epuizate din stocul eMag adus in ultima luna in tara. La acestea se adauga cele aproape 5.000 de iPod Touch (numarate tot de AdMob).

Revin la intrebarea mea: Merita efortul de a dezvolta aplicatii pentru iPhone? Eu zic ca da. Vorbim aici de o masa de early adopters sau persoane cu un anumit venit, deja atrase de tot felul de aplicatii pe mobil, care au foarte putine aplicatii in limba romana. Evident, nu am luat in calcul dorinta tuturor de a dezvolta aplicatii pentru piata internatioala.

Ca fapt divers, din raportul AdMob reiese ca Romania nu a ajuns la 10.000 de terminale cu Android, iar conform declaratiilor Nokia la Mobile Marketing Conference, deja in Romania au fost descarcate 1 milion de aplicatii in magazinul brandului. (via)

FOTO: IPHONE/ CRISTOPHER CHAN

4 comentarii

  1. marius says:

    Aplicatiile pentru iPhone vor avea din ce in ce mai multa cautare si la noi. Din pacate in acest moment exista developeri si prea putine firme interesate sa comande aplicatiile necesare site-urilor/afacerilor lor.

  2. Alex Goaga says:

    Cred ca sunt mult mai multe iPhone-uri/iPod Touch-uri in Romania, insa foarte multi useri nu stiu/nu doresc sa cunoasca cu adevarat ce pot sa faca respectivele gadgeturi, neaccesand pagini ce afiseaza reclame AdMob.
    Numai pe Okazii cate se vand…si nu mai punem la socoteala Orange.

  3. Aurica says:

    dupa 3 ani nu prea mai sunt early adopters, deja au si pipitele cu masini mari.
    early adopters sunt aia care au acum android.

  4. […] AdMob a numarat 37.000 de iPhone in Romania […]

Comentează