MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce castigi daca inchizi Facebook pentru o zi

facebook-logout

Întreabă într-o conferința cine intră zilnic pe Facebook și vei vedea ridicate mai toate mâinile din sală. Întreabă printre prieteni cât timp petrec pe Facebook și vei avea ocazia să îl întâlnești pe €œutilizatorul care stă tot timpul pe Facebook.

Fiind astăzi conectați la tehnologie mai mult că oricând, îmi dau seamă că am dezvoltat o anumită rutină față de Facebook. Ne trezim cu el, ne culcăm cu el, iar peste zi facem ce facem și tot ajungem să aruncăm măcar un ochi în News Feed. Cum ar fi însă o zi fără Facebook? Am câștiga ceva?

1. Câștigi timp pentru a citi ceea ce contează cu adevărat

Status-urile de pe Facebook sau articolele motivaționale ori știrile de can-can pe care le vezi deja și în presă serioasă nu reprezintă o lectură adevărată. Poți folosi timpul de pe Facebook pentru a te “refugia” într-o carte sau poți folosi DailyLit, un site care îți oferă “bucăți” de cărți de citit în 15 minute pe zi.

2. Câștigi timp pentru a te bucura de compania celor apropiați

În general, oamenii pozitivi sunt bineveniți în anturajul tău și de cele mai multe ori îi regăsești în familie și între prietenii adevărați. Toți acești oameni te încarcă ușor cu multă energie, îți oferă mult optimism și încredere și contribuie la o gândire cât mai sănătoasă.

3. Câștigi timp pentru a face o plimbare

Ignori cu grație avertismentul obsesiv de la TV: “Pentru o viață sănătoasă, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi”. Ar trebui să știi că o plimbare de doar 20 de minute îți prelungește viață și te ferește de boli. Cineva chiar a scris o carte despre aceste 20 de minute.

4. Câștigi timp pentru a face exerciții fizice

Dacă nu știai deja, dacă nu ai simțit “€œlive”, află că exercițiile fizice contribuie mult la starea ta de bine, la fericirea ta, nu doar la integritatea ta corporală. Din proprie experiență, îți spun că suntem generația care va purta tricouri cu “€œSitting is the new smoking“.

5. Câștigi timp pentru a învață ceva nou

Sunt multe platforme online acum care te pot învăța multe lucruri. Ai la dispoziție acum o mulțime de formate de cursuri, mai lungi, mai scurte, ținute de profesori sau chiar vedete în diverse domenii. Am pus o lista cursuri aici.

6. Câștigi timp pentru a face acele lucruri mici pe care le amâni mereu

Mereu îți spui că vei face ordine pe calculator, telefon sau chiar în dulapul cu haine. Ritmul alert în care trăiești nu îți lasă aproape niciodată timp pentru a face lucrurile mărunte. Acum ai timp și nu îți distrage nimeni atenția cu un nou status.

7. Câștigi timp pentru a te reconecta cu cineva drag

Ai acum multe mijloace de a ține legătura cu prietenii. Însă cu mulți dintre ei te conectezi doar prin WhatsApp, Facebook ori Twitter.  În ziua ta “€œlibera”, ai putea să faci o vizită cuiva cu care nu ai mai vorbit pe bune de mult timp.

8. Câștigi timp pentru a asculta muzică

Când ai ascultat muzică ultima dată? Nu în mașină, în timp ce conduci, nu la calculator în timp ce lucrezi, nu în timp ce alergi sau mergi pe bicicletă. Când ai închis orice sursă de zgomot din jurul tău și ai ascultat cu adevărat muzică?

9. Câștigi timp pentru a scrie

Poți scrie pe un blog, poți scrie o carte, poți scrie o scrisoare, poți scrie câteva gânduri sau idei. Scrisul te ajută să îți pui în ordine idei, să găsești răspunsuri la întrebări și să gândești mai bine.

10. Câștigi timp pentru a medita

Poate “€œmeditație” pare un cuvânt nepotrivit pentru tine. Poate ar fi mai bine ca această meditație să fie considerată drept un timp petrecut cu ține însuți /însăți. Un timp în care poți înțelege, explica, vedea multe lucruri mai bine.

Nu știu care e relația ta cu Facebook. O fi “€œdecentă”, o fi “€œsufocantă”. În orice caz, îți recomand următorul exercițiu. Poți afla foarte ușor pe ce îți irosești timpul în fiecare zi, când stai la calculator. Dacă folosești browser-ul Chrome, poți instala extensia TimeStats. Îți va arăta pe unde ai “umblat” într-o zi. Supărător pentru mine, de fiecare dată când am deschis extensia, Facebook era pe primul loc.

Tu când ai stat ultima oară o zi fără Facebook?

Sursa foto: © Frui | Dreamstime.com

Tags:

8 comentarii

  1. Natural says:

    Si la mine FB e pe primul loc, dar ii dau pace 2 saptamani in vacanta de vara, 1 saptamana in vacanta de iarna si zilnic intre 16:00 si 19:00 in timpul saptamanii. In weekend il ignor si mai multe ore 🙂

  2. Adi says:

    Eu mă gândesc să renunț o săptămână sau două să văd cum mă simt fără.

  3. rebreanu sebastian says:

    True !

  4. zoltybogata says:

    Ai dreptate, nu putem fără facebook 🙁 .Multă sănătate

  5. Ultima oara am stat 8 (opt) zile fara Facebook si fara internet in general. Eram in vacanta, de Revelion si au fost geniale zilele alea. Parca s-a lungit timpul. Sa mai spun ca si telefonul a fost pe silent tot timpul?

  6. […] Cristian Manafu: Ce castigi daca inchizi Facebook-ul pentru o zi? […]

  7. Bogdan says:

    Azi, ieri, maine – e ceva normal fara FB – sunt si alte surse de informare… (dar oricum stau prea mult in fata calculatorului….)

  8. Daniela says:

    Va vine sa credeti ca nu am cont pe FB?Este rau Sau bine?

Comentează