In urma cu cativa ani, un prieten de-al meu si-a prezentat demisia dorind sa paraseasca firma in care lucra. Seful sau i-a propus o marire de salariu serioasa, dar el a refuzat oferta. “Nu este vorba de bani, vreau sa plec pentru ca mi-am dorit sa fac asta dintotdeauna”, a fost replica amicului. Un alt prieten imi tot spunea: “Vreau sa am firma mea pana voi implini 30 de ani”. A infiintat o companie inainte sa implineasca 25 de ani, schimband domeniul de activitate si parasind o cariera in curs de dezvoltare. Eu am preferat sa raman in ultimii cinci ani in aceeasi companie si sa imi dezvolt abilitatile si competentele. Lucrez intr-un domeniu fascinant, plin de provocari continue si nu sunt tentat sa plec pe cont propriu sau intr-o alta companie.
Fara a fi speciali, eu si prietenii mei suntem trei studii de caz clasice in cartile si cursurile de resurse umane si facem cu totii parte din aceeasi generatie de „carieristi” de astazi, dar in ipostaze diferite: unul a vrut sa plece intr-o alta companie, altul a dorit sa devina antreprenor, iar eu mi-am propus sa profit de oportunitatile oferite de companie. In acest numar al revistei, am luat cele trei situatii si „le-am intors pe toate fetele” cu oameni care au ales sa faca un pas inainte in traseul lor profesional si cu o serie de specialisti in resurse umane, pentru a raspunde cu totii la intrebarea „Cum sa avansezi in cariera?”
O cariera nu se construieste de pe o zi pe alta si atunci cand esti la locul potrivit si faci ceea ce isi place trebuie sa inveti sa isi astepti randul, caci oportunitatile de avansare vor aparea, trebuie doar sa dovedim ceea ce putem.
Exista situatia in care vrei sa pleci intr-un loc nou. Nu o face inainte de a-ti „configura” noul job. Nu pleca la drum fara sa stii unde vei ajunge si ce vei face acolo dupa ce „aterizezi”. Altfel, vei fi pus in situatia probabila de a pleca din nou. Vei deveni un „job hopper” (o persoana ce isi schimba slujba o data la cateva luni).
Mai importanta este pregatirea locului de munca atunci cand vrei sa ai propria afacere si de mult ori pornesti la drumul fiind singurul angajat. Unii pleaca „vazand si facand”, putini insa reusesc urmand aceasta filosofie. Si inca un lucru: nu pleca trantind usa dupa tine!
Ii admir pe cei care iau decizii radicale in cariera lor si vor mai mult, dar nu ii suport pe cei care atipesc in scaunul lor confortabil, cu gandul la urmatorul salariu, sau pe „mercenarii de cariera”, ce sunt tot timpul cu ochii pe anunturile de angajare din ziare sau de pe Internet si isi schimba job-ul inainte sa retina numele celor cu care lucreaza. Cred ca iti trebuie putin curaj pentru a evolua profesional, putin noroc, ambitie si dedicatie dupa cum consider ca nu poti sa iti construiesti o cariera de la 9 la 5. Si mai cred ca nimanui nu ii pasa de cariera ta asa cum iti pasa tie.
(Articol aparut in revista Biz, numarul 82, 2004)
Daca vrei cu adevarat, poti. Intotdeauna am ramas surprinsa de oamenii care isi faceau planuri de genul la 25 voi fi in compania cutare, pe postul cutare, la 30 voi avea propria mea afacere, propria mea familie, la 35 propriul copil, samd. Acum sunt si mai surprinsa cand viata mi-a demonstrat ca atunci cand crezi cu adevarat in ceea ce faci, cand ai incredere in forta ta, chiar si fara un plan de bataie ajungi acolo unde nici macar nu visai acum 10 ani ca vei ajunge. Nu a schimba compania este idemnul meu ci a ramane acolo unde te poti regasi mental, acolo unde poti sa te definisti cel mai bine si acolo unde te duci in fiecare dimineata cu zambetul pe buze. Inca nu a sosit pentru mine ziua aceea gri, in care sa ma trezesc si sa exclam cu incruntarea ochilor de rigoare, inca o zi in care nu am nici un chef sa ma duc la locul de munca.
Cristi,Ma plimbam prin arhiva mesajelor tale – acum ca ai / si altii au anuntat schimbari in cariera ta.Cum privesti acum insemnarea ta scrisa cu doi ani in urma?Succes,Carmen
Salut,Te-am TAG-uit.. http://mina.ablog.ro/2007-01-14/tagul-lui-fulgerica.htmlMai departe depinde de tine.. “te bagi” in hora sau nu… (am scris aici ca sa poti sterge si sa nu se incurce cu posturile noi)Bafta.
[…] 15 martie 2004 aparea blogul lui Cristian Manafu. Puteti citi aici primul lui articol. De asemenea, stiu ca blogul lui a stat multa vreme pe manafu.blogspot.com, pana […]
[…] 15 martie 2004 aparea blogul lui Cristian Manafu. Puteti citi aici primul lui articol. De asemenea, stiu ca blogul lui a stat multa vreme pe manafu.blogspot.com, pana […]