Razvan Savu imi pune o intrebare la care caut si eu un raspuns de ceva vreme: Crezi ca din cauza faptului ca nu sunt comentarii numeroase (acolo in dreptul articolului) poate fi considerat un “blog care nu merge”?
Daca ma uit la numarul comentariilor primite de post-urile mele si apoi la rezultatele de trafic si la cele din RoBloggers Survey, nu gasesc o explicatie simpla. De fapt, nu am nicio explicatie.
Sunt bloguri in care orice post despre orice ar fi isi gaseste comentatori si se intampla ca cele mai multe dintre acestea sunt bloguri “de nisa”, construite in jurul unui singur domeniu de interes. Cumva e si normal. Blogurile de nisa atrag audienta din acea nisa, oameni care rezoneaza in idei cu autorul. Pe acest rationament, blogul lui Razvan ar trebui sa primeasca mai multe comentarii decat are acum, insa “problema” sa este data de lipsa audientei specifice nisei sale si mai ales de deschiderea audientei catre blogging.
In cazul meu, am incercat explicatii de genul “ofer posturi informative si nu interactive”, “nu provoc sau nu ridic semne de intrebare” sau “am mai multi cititori din afara blogosferei”.
Are cineva alte raspunsuri?
FOTO: TETE A TETE/ PETITE CHOSE
Dupa parerea mea de cititor pasionat de bloguri, cred ca nu dupa prezenta/lipsa comentariilor poti aprecia daca un blog merge sau nu. Poate, mai degraba, poti aprecia asta dupa numarul de vizitatori, sau si mai bine, dupa nr celor care se aboneaza la feed. Poate gresesc, dar eu, de exemplu, categoric citesc toate blogurile la al caror rss m-am abonat. Insa comentez foarte rar.
Poate ca modul in care unii pun problema pe blogul lor ii face pe cititori sa ramana… speechless :)As adauga la ce a spus andrei numarul de returning visitors.
Sunt unele blog-uri pasive, care parca nu cer comentarii.Andrei1 zice bine. Am 14 blog-uri in CSS Reader, le citesc zilnic, raspund foarte rar, in general cand ma pricep si pot aduce un “added content”.Iar Andrei2 pune punctul pe i: succesul se masoara in nr de cititori care se intorc mereu.
E mai usor sa dai un comment la ceva easy, usor de digerat, decat la un post la care s-a muncit 2 ore. Cateodata nu vrei sa strici postul cu un comentariu de genul : “Misto. Felicitari” si esti prea grabit pentru a sta sa gandesti un reply pe subiect.Intri citesti rapid si doar daca te arde pe suflet lasi un comment :)Ca acum!
Asa cum bine s-a remarcat blog-ul meu se adreseaza unei anumite nise: stomatologii.Desi am scris un singur post in luna august, Analitycs-ul imi arata 314 vizite, din care 40% sunt returnings( in tara sunt cam 4000 de stomatologi). Cum am mai spus-o si alta data comentariile fata de post-urile blogului meu se fac un forum de stomatologie unde activez si eu si unde dau mereu informatia in momentul aparitiei unui nou post. Cu toate astea vizitele de pe acel forum sunt in medie de 50%. Stau totusi si ma intreb ce gandesc ceilalti, care nu cunosc forumul si care observa un feed-back atat de slab, relevat de raspunsurile de pe blog.Poate ca totusi exagerez cu prea multa grija fata de cititorii blogului meu si ar trebui s-o las mai moale. Multumesc, oricum, Cristian ca ai avut timp sa faci referire si la acest blog a carui tema cu siguranta nu te intereseaza prea mult. Ma gandesc oricum tot mai mult sa acord atentie prin acest blog si pacientilor, nu numai medicilor, si atunci vor fi mai multi interesati de el. In fine, un lucru este cert: Blogeri sunt Rockeri! 😉
Razvan, am avut ocazia sa cunosc pana acum 2 stomatologi. Bag mana in foc ca niciunul nu e preocupat de Internet. Spui ca sunt 4.000 de stomatologi in tara si cu toate acestea ai un trafic atat de redus!? Trebuie sa recunosti ca problema se p[une putin altfel: cati au acces sau sunt interesati de internet si cati au auzit de bloguri sau chiar cauta pareri si info din domeniu.E adevarat ca nisa ta nu este un domeniu de interes pentru mine, insa apreciez multe bloguri pentru inedit si imbinarea dintre personal si profesional, ca sa fac o rima… Este si cazul blogului tau.Mai important e faptul ca prin acest blog ai reusit sa “spargi” o bariera, cea dintre potentialul pacient si medic. Faptul ca iti publici preocuparile deschide putin mai mult usa cabinetului tau.Uite aici un post interesant pentru tine: http://www.varabiescu.ro/2006/08/28/diverse-dentistul-fara-durere/
unul din proiectele mele din aceasta toamna este chiar obtinerea unei statistici vis a vis de penetrarea informaticii in cabinetele de stoma, pt moment din Arges…..daca se dovedeste un succes, de ce nu la nivel national…..asa cum bine ai remarcat si tu, numarul medicilor care folosesc internetul este prea mic, desi acolo zace o comoara pe care ei o ignora cu desavarsire….totusi si aceasta informatizare se va realiza in viitor pe doua cai: una normala realizata de medicii de noua generatie care vin din urma si traiesc intr-o societate informatizata, iar cealalta, mai putin crestina va fi lipsa pacientilor care ii va face pe cei mai in varsta sa apeleze la informatizare fortat pentru a rezista pe o piata in curs de maturizare….. dar despre asta vom mai vorbi
iti multumesc mult pentru link, insa nu m-am putut abtine sa nu-l comentez….sunt sigur ca am suparat cateva persoane pe acolo, insa eu sunt un bloger, printre altele, nu pt a fi diplomat ci sincer