MANAFU*

Abonamente Evensys

Trends: Ce ne asteapta?

FutureLab, o companie belgiana de consultanta, va intra in urmatoarele doua luni pe piata din Romania, vizand doua directii de dezvoltare initiale: strategii de marketing si inovatia in retail.

Alain Thys, unul dintre partenerii FutureLab, a fost la sfarsitul lunii mai in Romania pentru a vorbi la Retail Innovation Conference.

Am amintit acum despre FutureLab si Alain pentru ca astazi mi-am adus aminte de ceva ce acesta a zis la conferinta.

Alain spunea ca cea mai mare problema pe care o va avea retail-ul in perioada urmatoare nu este data de inasprirea concurentei, ci de resursele umane, de fapt, de lipsa lor. Cu atatea noi lanturi de retail (OBI, Lidl, Aldi) asteptate sa intre si cu celelalte existente in curs de extindere, principala provocare pentru companiile din domeniu va fi data de recrutarea angajatilor. De unde ii vor lua?

Am amintit de aceasta idee pentru ca astazi un prieten mi-a povestit o intamplare uimitoare. La una din locatiile unui mare retailer bucurestean au functionat dimineata doar trei case de marcat, desi magazinul era plin. Motivul? Casierele nu au venit la serviciu. Se pare ca si ieri a fost aceeasi situatie, numai ca atunci casierele au venit, si-au baut cafeaua si apoi au plecat acasa.

Nu am dat numele retailer-ului pentru ca nu stiu cat de adevarata este aceasta intamplare. De fapt nu o pot verifica.

Parerea mea – si cred ca e de bun simt – e ca in mai toate sectoarele care au inregistrat cresteri accelerate in ultimii doi-trei ani vor aparea probleme de personal sau deja se simt. Chiar si in media s-a simtit dupa dezvoltarea grupurilor conduse de SO Vantu si Dinu Patriciu, care au absorbit din toate partile oameni lasand locuri goale ce trebuiau cumva umplute.

Daca in constructii, probabil cel mai afectat sector in acest sens, s-a gasit forta de munca in Asia, in retail si in media de unde vor veni oare oamenii?

Tags: , ,

Comentează