MANAFU*

Abonamente Evensys

Life: Nu e usor sa platesti doar cu cardul!

Vineri m-am intalnit cu Dorin la ViaCafe. Tot incercam sa ne vedem de o luna si nu gaseam timp. Aveam multe sa ne spunem, asa ca ne-am intins la vorba. A venit insa si timpul achitarii notei.

Dorin stia de campania mea cu MasterCard. Si cum se cuvine sa lasi ceva celui care te-a servit, m-am oferit sa platesc eu nota, lasandu-i lui bacsisul. Numai ca si Dorin avea doar cardul la el.

Am intrebat daca se poate incasa de pe card o suma mai mare. Nu se putea. Ne-am gandit sa comandam ceva, dar de fapt sa nu luam nimic si sa ramana astfel ceva. Si mai complicat si nu tocmai un gest frumos. Am renuntat la idee si am ramas datori. Asa ca daca aveti vreo intalnire la ViaCafe, poate lasati ceva si pentru mine.

Aseara la B’estfest vorbeam cu Bogdan despre patania mea cu bacsisul si despre platile cu cardul. E fan carduri. Imi spunea ca el a putut lasa mai mult la plata cu cardul intr-ul local mai de fitze din Bucuresti. Poate au gasit ei un alt sistem.

Si la B’estfest s-a platit cu jetoane. Numai ca daca vroiai sa le cumperi cu cardul, trebuia sa scoti bani de la bancomat. Mi s-a parut ciudat putin. E mai usor sa aduci un bancomat la concert decat un POS?

Am vorbit cu atatia oameni despre campania aceasta, ca nu mai stiu de la cine am aflat urmatoarea povestioara. La un hypermarket din Bucuresti niste straini au vrut sa plateasca cu cardul. “PIN-ul, va rog!”, le-a zis casiera. “Care PIN?” sau “Ce e ala?” (nu stiu exact ce au discutat). Alte intrebari si raspunsuri… Intr-un final au inceput sa faca un exercitiu de memorie pentru a afla PIN-ul unui card.

PIN-ul reprezinta, in opinia mea, unul din factorii care impiedica dezvoltarea platilor cu cardul. Afara deja iti scanezi singur cardul la casa, singura verificare (si cred ca e optionala) fiind aceea a semnaturii. Acum un an o vanzatoare in Amsterdam s-a uitat un pic cam ciudat ca nu am cardul semnat. La noi, din cauza PIN-ului, plata cu cardul pare un ritual. Te tine pe loc, nu mult, dar te tine.

Un alt factor ar fi legat dorinta (sau mai degraba a lipsei) comerciantului de a avea un sistem de plata cu cardul functional. Va spuneam acum cateva zile ca am descoperit un POS la un atelier de retusuri vestimentare, dar ca nu functiona. Patru zile mai tarziu, am trecut pe acolo sa ridic “lucrarea”. Am intrebat daca functioneaza. Nu, a fost raspunsul.

Ieri la McDonald’s Unirii – apropo localul arata precum cel din La Defense acum – nu functiona sistemul si dupa ce doi angajati s-au mirat in fata mea ca nu le merg POS-urile, mi-am dat seama ca nici nu aveau sa mearga prea curand. Noroc ca nu eram singur.

Experiment MasterCard – nici o plata fara card.

Comentează