MANAFU*

Abonamente Evensys

Blogs: Constatari despre blogging

Blogosfera nu mai exista! Nu a murit, pur si simplu nu mai exista! La concluzia asta am ajuns astazi vazand in ultimele zile mai multe posturi pe diverse teme blogosferice.

Iulian Comanescu, daca nu gresesc, spunea anul trecut ca exista 5 blogosfere la noi. Cautati la el pe blog postul, merita citit. Eu le-am pierdut numarul anul acesta. De fapt, nici macar nu le-am numarat, pentru ca nu am putut sa le urmaresc pe toate.

Ce se intampla de fapt? In urma cu 2-3 ani aveam o blogosfera scoasa in fata de un grup interesant format din bloggeri autentici si bloggeri proveniti din media si online. Cam toti se stiau intre ei. Acum lucrurile s-au schimbat “toata lumea” are blog astazi si de aceea s-au format mai multe comunitati de bloggeri in jurul unor nume reprezentative pe anumite domenii sau stiluri de blogging.

Aceasta fragmentare a blogosferei ma face sa cred ca nu mai putem vorbi in numele bloggerilor: “Bloggerii fac, bloggerii dreg”. Nu mai putem generaliza. Sunt mai multe lumi acum decat blogosferele lui Comanescu, care au ramas totusi reprezentative. Si e normal sa fie asa.

Nu am o concluzie pentru aceasta idee. A fost de fapt o constatare. Daca cineva crede ca inca suntem cu totii o blogosfera, ii astept cu bucurie argumentele in comentarii.

Bobby ridica intr-un post recent urmatoarea intrebare: “Bloggerii cunoscuti trebuie sa promoveze bloggerii necunoscuti?”.

M-am gandit ceva vreme la un raspuns si nu l-am gasit. Am cautat de fapt argumente pro si contra. Si nu am reusit sa conturez un raspuns puternic. Am ajuns insa la trei chestiuni.

Una e la mintea cocosului: “Nimeni nu s-a nascut blogger cunoscut, cu totii au inceput de la zero!”

A doua e o intrebare: “De ce ar trebui sa ii ajute? Pentru ce, care e ideea?”

A treia e o constatare mai veche: “Multi bloggeri, cand au inceput, au cerut sfaturi unora cu experienta mai multa in blogging sau doar cu vechime. Si au primit un feedback, o recomandare sau chiar ajutor. Un an mai tarziu sau dupa o vreme acestia au inceput sa ii atace pe cei de la care au scos primele idei, informatii sau sugestii.”

Tags:

Comentează