MANAFU*

Abonamente Evensys

Cat costa sa pui un clip pe blog (part 2)

In urma cu un an si jumatate, vorbeam pe blog de o initiativa care ar putea avea ca efect taxarea clipurilor inserate pe bloguri, avand la baza o metodologie propusa de UCMR. De atunci s-au tot purtat negocieri, insa aceasta taxa este pe cale de a fi implementata, daca UCMR nu isi schimba pozitia.

Marti, partile implicate in negocieri se intalnesc pentru discutii pe marginea metodologiei, dupa care propunerile intra in evaluarea unui grup de specialisti in legislatia privind drepturile de autor. Din acel moment, decizia este in mainile lor.

Printre alte taxe vizate de aceasta metodologie se numara taxa pe download, taxa pe muzica ambientala (muzica de fundal pe un site), taxa pe streaming etc.

E drept ca in urma negocierilor din ultimul an si jumatate s-au schimbat taxele propuse de UCMR. Astfel pentru inserarea unui clip pe un blog cu un trafic intre 50.000 si 100.000 de vizitatori pe luna, autorul va trebui sa plateasca 6.000 RON pe an (500 RON pe luna). Aceasta propunere marcheaza totusi un progres. Data trecuta era vorba de 1.000 RON pe luna pentru bloguri care atingeau 100.000 de afisari lunar.

Nu acelasi lucru se poate spune de taxa pentru muzica ambientala, care in noua propunere a crescut de la 300 RON pe an la 1.200 RON.

Bogdan Manolea a anuntat pe blogul sau stadiul in care se afla aceasta actiune. Sa speram ca nu vom asista la implementarea unor aberatii si ca cineva urmareste indeaproape si interesul utilizatorilor de Internet.

10 comentarii

  1. Asa, si daca sa zicem fac o pagina pe un domeniu cu hosting gratuit si scriu pe pagina aia ca e pagina secreta a lu’ Cristian Manafu, apoi inserez diverse clipuri, vei plati tu taxele respective? 🙂

    Si daca imi iau un domeniu cu inregistrare privata, de ex de la Godaddy, cine/cum va plati taxele respective? Si daca domeniul e gazduit in afara Romaniei, ce ne facem?

    Eu chiar nu vad cum s-ar putea implementa treaba asta, decat daca nu cumva se merge pe premiza “lasa ca vine bloggerul/adminul sitelui la noi si declara singur ca a pus muzica”. Inteleg ca se vrea un fel de extrapolare a taxei pe care de exemplu o platesc restaurantele pentru muzica, dar totusi un restaurant e “acolo”, il vezi, il poti controla. Si poti sa iei lista de firma cu cod CAEN pentru restaurante si sa vezi cine a platit taxa. Pe web ce facem? Propun domne ca atunci cand inregistrezi un domeniu, sa dai declaratie pe propria raspundere cum ca vei/nu vei pune muzica pe site. Sa stim o treaba.

    In fine, sper ca am inteles eu gresit initiativa…

  2. Deci astia sunt un pic loviti in freza .. sincer .. chiar nu stiam de acesta taxa care urmeaza sa fie aplicata.

    O sa calce in picioare multi blogeri … dar tot rau spre bine ..

  3. dragos bunea says:

    acum citesc prima data despre asa ceva si eu consider toate aceste lucruri aberante si nu cred ca prin implementarea acestor legi vor castiga mare lucru. ma intreb de mult timp: de ce in Romania se pot implementa tot ceea ce nu e nevoie? de ce nu isi consuma stimatii domni energia in ceva cu adevarat constructiv. UCMR ar trebuii sa se gandeasca la cu totul alte proiecte, dar ei nu, nu vor.

  4. Bogdan says:

    O mica corectura: negocierile s-au terminat in dezacord. Acum suntem in fata unui complet de arbitri independenti care va decide documentul final (numit metodologie) – noi prezentam doar argumentele fiecarei parti.
    Taxa pe download exista deja, ca si cea pe streaming (din 2005)
    http://www.legi-internet.ro/index.php?id=67
    Actuala propunere doreste modificarea acestora.

  5. @bogdan

    se aplica deja aceste taxe?

  6. Bogdan says:

    Cele din 2005, da – doar ca cf datelor din 2008 erau doar vreo 30 de site-uri (sau firme) care se inregistrasera la UCMR si le plateau. (habar n-avea nimeni de ele 🙂

    Cele de acum – nu inca – arbitrii vor decide cam in 2 saptamani varianta finala a metodologiei dupa care (daca nu se intampla nimic spectaculos) va fi publicata in Monitorul Oficiala si de atunci devine obligatorie.

    Apropo – multumesc pentru insemnare 🙂

  7. Bogdan says:

    Nu e vorba insa de taxe in sensul taxelor fiscale, ci de remuneratii – deci daca nu vrei sa le platesti, trebuie sa te dea in judecata si sa obtina o hot. definitiva si irevocabila – tocmai de aceia in practica se intereseaza mai degraab de site-urile mari (si asa se explica si numarul mic de site-uri care plateau suma)

  8. @bogdan

    Asteptam concluziile dupa intalnirea de marti….

  9. Garm says:

    Daca inserez pe blog (embed) un clip de pe youtube trebuie/va trebui sa platesc ceva? Nu ar trebui sa plateasca youtube? Daca blogul meu este nonprofit (nu am reclama) trebuie sa platesc? Daca pun doar link catre youtube? Daca clipul este embeduit de pe pagina oficiala a trupei? Daca clipul poate fi preluat free? Blogul meu abia daca are 30-40 unici pe zi, trebuie sa platesc?

    Sunt doar cateva dintre intrebarile care imi vin in cap apropo de aceasta problema. Poate in partea a 3-a a articolului primim cateva raspunsuri :).

  10. Bogdan says:

    Dupa marti, nu am ce update sa dau – o sa fie decizia arbitrilor care ar trebui sa vina probabil pina de paste.

Comentează