MANAFU*

Abonamente Evensys

10 tendinte pe piata de mobile marketing din Romania

Am sa pastrez o sampanie buna pentru ziua in care valoarea marketingului mobil va primi recunoasterea pietei locale. Daca citesti tendintele Internationale din online si marketing, gasesti cel putin o referire la mobile. La noi inca se fac pasi marunti si doar anumite companii i-au inteles pana acum puterea. Pana la desteptarea oamenilor de marketing si o avalansa de campanii de profil, va invit sa cititi 10 tendinte gandite de Voxline pentru 2011.

1. SMS va ramane metoda preferata a marketerilor de comunicare cu audienta. Simplu, usor de implementat si de folosit, fara nici un fel de provocare tehnica, SMS va reprezenta baza in continuare pentru peste 90% din campaniile de mobile marketing.

2. Promotiile cu inscriere prin sms vor continuat trendul ascendent din ultimii ani – daca in 2010 am monitorizat peste 100 de campanii, anul acesta ne asteptam la o crestere intre 30 si 50%.

3. Aplicatiile mobile vor fi pe locul doi in preferintele marketerilor. Romania va urma trendul global prin care tot mai multe branduri adopta aplicatiile mobile, si vom vedea atat aplicatii dezvoltate punctual pe plan local, cat si aplicatii aduse de afara si traduse/adaptate pentru Romania. Procentul foarte mic al telefoanelor carora se adreseaza aplicatiile de iPhone si Android (sub 5% din totalul celor existente) si implicit audienta de nisa careia se adreseaza va fi compensat de buzz-ul generat de lansarea unei aplicatii pentru mobil si de partea creativa pe care o aplicatie poate sa o dezvolte spectaculos.

4. Campaniile de mobile web vor reprezenta o surpriza placuta prin rezultatele pe care le vor aduce in 2011. Mobile web va ramane un mediu subestimat de marketeri, precum mediul online acum zece ani, iar marii castigatori vor fi tocmai cei care vor folosi campaniile de mobile web tinand cont de audienta foarte mare (circa o treime din populatie) si de putinele reclame romanesti afisate printre sutele de milioane de reclame internationale livrate lunar.

5. Campaniile pe Internet vor incepe sa integreze tot mai mult elemente de marketing mobil, prin introducerea validarilor prin sms, mult mai eficiente decat sistemele traditionale (IP/cookie) in cazul in care unul din obiective il reprezinta limitarea inscrierilor/voturilor, a comunicarilor importante prin sms (validare castigatori) sau prin extinderea campaniilor prin aplicatii mobile sau mobile web.

6. Codurile bidimensionale (coduri QR) vor incepe sa fie folosite de branduri pentru a extinde comunicarea din offline in mediul mobil. Lipsa unei mase critice a reprezentat principala bariera in utilizarea acestora pana acum, ele fiind exemple izolate. Milioanele de utilizatori de telefonie mobila care au acces la internet mobil si telefon cu camera din Romania reprezinta o audienta care nu va mai fi neglijata.

7. Cupoanele mobile, evitate pana acum din comoditate, vor incepe sa prinda si in Romania. Intrarea Groupon pe piata romaneasca va obliga pe o parte din cei peste 30 de concurenti sa incerce sa se diferentieze prin introducerea cupoanelor mobile alaturi de cele pe email. Evident, metoda de comunicare va fi tot prin sms.

8. Bugetele alocate pentru marketing mobil vor creste si in 2011 cu cel putin 20%, o buna parte din acesti bani fiind alocati campaniilor de testare si experimentare. Brandurile care folosesc acest mediu de cativa ani si au descoperit beneficiile unice pe care le ofera vor integra tot mai mult marketingul mobil in campaniile de comunicare.

9. Marketingul bazat pe localizare in timp real va ramane la nivel de experiment. Desi se va remarca o preferinta a marketerilor de a reduce procentul de “waste” prin introducerea mai frecventa a criteriilor de localizare statica in selectarea bazelor de date – campanii adresate unei audiente cu domiciliul dintr-o anumita regiune geografica – raritatea bazelor de date create prin accept explicit de a primi comunicari din partea brandurilor preferate va fi o bariera majora in succesul campaniilor bazate pe localizare in timp real.

10. Marketingul mobil bazat pe proximitate (bluetooth) va incerca sa umple golul lasat de lipsa campaniilor bazate pe localizare in timp real. Costurile incomparabil mai mici decat la campaniile prin sms vor fi un argument pentru a vedea mai multe astfel de campanii in Romania, si desi rata de acceptare a mesajelor bluetooth va ramane relativ mica (sub unul din trei), rezultatele vor fi mai bune decat in cazul campaniilor sms tocmai datorita pro activitatii destinatarului in receptia mesajului publicitar.

5 comentarii

  1. ma intreb cati procedeaza ca mine: sterg automat si rapid ORICE sms promotional, fara sa verific “superoferta”

  2. Piticu21 says:

    bine ca n-ai zis si tu ca piata de mobile marketing va creste cu 9% in 2011 … sau cu cat s-a dat in comunicatul ala :))

  3. Piticu21 says:

    eu nu-l sterg, ca un sms are cativa biti, iar pe telefon am un SD de 2 giga 😉

  4. nu-l sterg pentru ca mi-ar ocupa spatiu, ci pentru ca sunt mesaje inutile si nesolicitate (SPAM) si ca sa gasesc cu usurinta SMS-uri care chiar ma intereseaza 😉

  5. […] date și informații de noutate despre companie. Se poate adăuga, după preferințe, tehnici de mobile marketing, de exemplu vânzare online de produse sau servicii cu ajutorul comenzilor date prin telefon. […]

Comentează