MANAFU*

Abonamente Evensys

Nu va mai justificati pe bloguri!

“Precizez că, deși pare postare plătită, nu e…”, “P.S.: nu, nu e nici o campanile”, “And no, Mailchimp did not pay me for this post!”. Trei afirmatii intalnite recent pe trei bloguri: Chinezu.eu, BobbyVoicu.ro si Swiss Miss. Si am vazut mai multe in ultima vreme. Pe scurt, nu sunt fanul justificarilor pe blog. Cred ca strica tot ce tocmai ai prezentat cu mare placere.

Blogul iti ofera o expunere si la bine, si la rau. Cei care prind ceva experienta in domeniu simt cum se schimba sub influenta blogului. Eu, de exemplu, am invatat sa ma abtin de la reactii spontane, negative sau chiar ofensive, desi in unele cazuri – multe – am crezut ca sunt indreptatit. Si inca mai cred. M-a facut sa vad mai mult partea buna a lucrurilor, sa imi vad de treaba si sa ma concentrez pe ce e cu adevarat important.

Si chiar asa “inger” cum ma vad, pozitiv pana in maduva oaselor si promotor al lucrurilor interesante, tot nu imi vine sa ma justific pe blog mai mult decat trebuie. Am libertatea de a ma bucura de ce imi place, cand imi place, fara a ma uita peste umar sau a crede ca unii dintre cititorii mei ma vor judeca gresit (si deci e mai bine sa ma justific). Spun asta crezand cu tarie ca odata ce blogger-ul a stabilit o relatie cu cititorii sai, acestia il vor intelege si cand il doare ceva, si cand se bucura sau este parte dintr-o campanie.

8 comentarii

  1. cornel says:

    Corect! Argumentezi – daca simti nevoia ptr a convinge – dar nu te justifici. Si totusi, dintr-un (prea) mare bun simt, oamenii pot reactiona la reactii cu explicatii / justificari. E de inteles…

  2. in teorie e corect ce zici tu si iti dau dreptate
    dar eu precizez daca e campanie sau nu pentru ca vreau sa ma pozitionez foarte clar de cei care sustin ca nu au mancat usturoi si ca nici gura nu le pute, caci, stii prea bine, sunt de astia
    si daca te intreb cine face mai rau blogosferei eu ca fac astfel de precizari sau ei ca fac ce fac, cam stiu ce ai raspunde…
    plus ca nu ma justific, nu ai folosit bine verbul, eu doar precizez ce chiar cred ca trebe precizat
    a te justifica inseamna implicit ca ai impresia ca ce ai facut nu e chiar in regula
    ceea ce, serios, ma stii doar, nu e cazul
    la urma urmei fiecare face cum vrea
    eu am ales sa spun celor care imi fac onoarea sa ma citeasca atunci cand e campanie sau nu
    poate si pentru ca, in naivitatea mea, cred in puterea exemplului si ca asa o sa se obisnuiasca si altii (mai ales cei care acum incep aventura lor 2.0) cu o onestitate care chiar nu cred ca strica
    ba dimpotriva

  3. am dat trei exemple si am mai vazut si alte cazuri, cum spuneam.

    am avut si eu pornirea o data sa mentionez / precizez ca nu e vorba de o campanie, dar m-am abtinut. mi-am dat seama ca da prost in fata cititorilor.

    imi suna de parca in alte ocazii vorbesc de bine doar pe bani sau asa ceva. in plus, cred ca sterge din efectul dorit.

    uite, ieri am fost la Hard Rock Cafe si cand sa platesc cu cardul, ospatarul imi zice: A, cu card-ul BCR aveti o reducere, ca anm facut o intelegere cu ei. Era 5%. Mult sau putin, nu imi dau seama, dar mi-a placut. si am vrut sa dau pe Twitter, dar m-am abtinut, ca mi se parea ca lumea va crede ca le vand ceva. si asta vine de desele mentiuni pe care le-am vazut pe bloguri de genul “acesta nu e post platit”

    am ajuns apoi acasa si am scris postul asta. si l-am scris poate mai mult pentru mine, pentru a nu ma abtine cand vreau sa scriu despre lucrurile care imi plac.

    altfel, e lunga discutia despre ce sa mentionam sau nu in posturi si nu e contextul propice acum.

    in rest, noi sa fim sanatosi!

  4. citind si ce a scris Cornel in primul comentariu, tind sa cred ca “a justifica” e un pic cam mult spus. sper totusi ca s-a inteles ideea mea.

  5. victoria says:

    PS-ul cu explicaţia, cu precizarea apare de obicei când lipsesc argumentaţia şi ceea ce tu numeşti “a te bucura de ce imi place, cand îmi place”. Cititorul fidel simte asta şi taxează, tocmai pentru că lipseşte nota personală.

  6. Claudiu says:

    Dar nu e chiar post-ul asta o justificare?

  7. 🙂 sa stii ca nu m-am gandit pana acum!

  8. […] mai spus-o și eu pe blog și sunt de acord cu Manafu la faza asta, nu mi se pare necesar să ma justific pentru orice articol în care este menționat […]

Comentează