MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce nu mai scriu bloggerii despre ce scriu alti bloggeri?

La Social Media Meet-Up am tinut sa fac cateva observatii legate de blogosfera. Profit de blog acum sa vorbesc de una dintre ele.

Pe la inceputurile blogosferei pe care o stim astazi, circa 2006 – 2007, legatura intre bloggeri era foarte puternica. Scriai ceva pe blog si iti gaseai mesajul dus mai departe de alti bloggeri. Mie imi placea foarte mult fenomenul. Astazi vezi destul de rar acest lucru.

Twitter si Facebook au avut aici un rol important. Au devenit doua canale pe care poti da rapid feedback sau share, retweet ori mai simplu, like. Un post pe blog insa cere un pic mai mult efort. Cred insa ca legatura aceasta intre bloggeri are alte cauze. Iar una dintre ele mi-a fost sugerata de un comentariu pe blogul Simonei Tache:

“Asta e o campanie cumva, că am mai văzut la cineva subiectul ăsta pe blog!”

Credeti asadar ca multi bloggeri nu mai preiau ideile altora din motivul sugerat mai sus? Eu nu sunt convins, dar mi-ar placea sa aflu parerile voastre.

Ultimele mele doua posturi sunt pornite de pe alte bloguri si mi-am propus sa mentin aceasta practica. Este un mod de a saluta calitatea sau frumusetea ideilor intalnite si in acelasi timp o cale de a genera nou continut pe blog.

57 comentarii

  1. zoso says:

    pe vremuri eram mai puţini şi mai interesanţi.
    acum “da, bloggerii mari isi dau linkuri numai intre ei”.

  2. ce zici de fenomenul “lasa, el e blogger mare, nu are nevoie sa zic ceva despre ce face sau ce scrie”?

  3. zoso says:

    aia e o greşeală fenomenală. oamenii nu isi dau seama incă de ea, dar probabil după nişte ani de blogging vor incepe să realizeze că e ok să dai linkuri, pentru a arăta că eşti destupat la minte.

  4. Au şi apărut tot felul de divergenţe între bloggeri, sunt şi tot mai multe proiecte, dar mi se pare că proiectele mişto beneficiază în continuare de sprijin din partea blogosferei.

  5. Am auzit şi eu această părere (e articol din campanie, nu ii ajut). Dar mai e şi motivul abundenţei de bloggeri şi de articole, plus celelalte reţele sociale care te “atacă” cu informaţie – efortul de a scrie pe blog e mai mare, aşa cum observai şi tu.
    Când îmi place un articol ii dau RT şi Share, rar preiau articolul original. De multe ori scriu articole inspirate de alte articole, cu link către articolul original.

  6. Manuel says:

    Sau pentru ca sunt ocupati cu propriile lor activitati. Unii abi au timp sa mai scrie un articol pe blogul lor despre ceea ce ii intereseaza si cu greuy gasesc timp sa scrie si despre ce au scris altii.

  7. MadMike says:

    Multi nu sunt in stare sa sustina un alt punct de vedere (Corect bineinteles) asupra unui subiect dezbatut pe un alt blog, asta cred ca este principalul motiv. De altfel, mai exista si o logica: “Decat sa-l copiez pe X, sustinand acelasi lucru dar spus intr-o alta maniera, insa avand acelasi sens, mai bine ma abtin”.

  8. D-Petre says:

    Poate unii cred ca daca dau un link intr-un articol e obligatoriu ca si cel vizat sa-i intoarca serviciul si pentru ca nu au primit acel link au ajuns sa nu mai faca nici ei trimiteri spre articole din alte bloguri.

  9. cristi says:

    da. e adevarat. uita-te la reclamele de la efix. sunt misto. sunt de dat share. dar cine a dat? (dintre marii blogeri, adica) doar cine a primit malai. cristina bazavan par example, a dat? tu ai dat?

  10. popescu says:

    cred ca are importanta si daca e vorba de o nisa…in cazul meu, eu “activand” pe nisa blogurilor care se ocupa de Bucuresti, lucrurile sunt destul de normale din punctul asta de vedere…din ce am observat sunt destul de multe link-uri de la blog la blog, in functie de ce mai descopera unul, ce parere mai are altul…poate ca blogurile de nisa pastreaza inca acest bun obicei si e doar o modificare in cazul celor generaliste sau a celor “mari”

  11. Tezuka says:

    Te-ai gandit ca sunt mai putine copieri ale “mesajului” bloggerilor, pentru ca tot mai putini bloggeri au vreun mesaj ? Adica, mai toate blogurile sunt zacusca fara noima, si toate pitzipoancele si toti cocalarii au “bloguri” – asa in ghilimele pentru ca in realitate nu sunt nici pe departe bloguri – doar ca sa isi etaleze talentele mentale pe care de fapt nu le au.
    Asta e motivul pentru moartea blogosferei romanesti. Tot mai multa tiganie, jeg intelectual, si foarte putine lucruri folositoare.
    Sorry ca is asa de direct… dar asta e realitatea

  12. Șerban says:

    Ce zici de asta: „e blogger mare, oricum nu-i ajungi nici cu prăjina la nas”? 😉

  13. zoso says:

    dar pe aia cu “halesc rahat despre el pe blog şi apoi sper ca el să mă trateze ca pe o fiinţă umană” o ştii?

  14. Șerban says:

    Dacă te referi la articolul de aici http://www.ptm.ro/leapsa-2/mai-stii-de-unde-ai-plecat/ cred că ai o problemă sau nu înțelegi limba română.

  15. zoso says:

    te-ai simţit cu musca. trist.

  16. Șerban says:

    @zoso …că tu oi fi comentat de dragul de a-ți etala vastele cunoștințe…

  17. zoso says:

    nu, dar imi place să le aduc aminte unor care susţin că ăia mari e răi că nici ei nu îşi fac situaţia mai uşoară.

  18. Dan Dragomir says:

    Bloggerii – mari sau mici – ar trebui să se prindă că link-urile sunt baza internetului și fără ele nu facem nimic. Nu avem întotdeauna subiectele relevante și informațiile interesante pe care le vor cititorii, deci putem oferi link-uri spre chestii interesante fără teama de a pierde cititori, din contră, vor reveni după alte link-uri utile.
    Și Zoso și Manafu sunt printre puținii care dau link-uri atunci când este ceva interesant. Alții – care nu dau link-uri, comentează revoltați întrebându-se de ce nu primesc niciodată…
    Bloggerii mari și mici ar trebui să înțeleagă că un cititor trimis pe un alt blog este un cititor câștigat pentru bloggeri, un cititor în minus pentru site-urile de spam.

  19. Șerban says:

    Ca să nu transformăm blogul lui manafu în camera noastră de chat, te invit să vorbim mai multe, la o bere sau pe messenger.

  20. Sunteti prea multi, prea aproape de analfabetism si prea departe de orice ar putea fi macar amuzant, ca de interesant nu se pune problema.

    Asta cu blogeri “mari” e cel mult o gluma, sper. Nici unul dintre voi nu-i nici macar bloger mediu.

    Succese.

    PS. Marketing360 e o porcarie. Ca si adcaptcher de altfel.

  21. Am scris chiar un articol, Cristian. Da, e greu de acceptat faptul că în loc să ne sprijinim reciproc, mai curând ne ignorăm reciproc. Dar asta ţine de practica dialogului. Oare o avem? Am avut timpul necesar să practicăm ceea ce numesc eu DIALOG? Adică să asculţi şi pe alţii, să cugeţi cu propria ta Fiinţă şi abia apoi să oferi o opinie? Am serioase dubii. Două decenii de pseudo-dialog, faţă de 20 de secole de monologuri sistematice? Asta, dacă mă refer doar la “era noastră”, socotită după Anno Domini… Dar zecile de secole ANTERIOARE? Două decenii e cam puţin. Părere personală şi nicidecum, o intenţie de a găsi scuze. Mie sau altcuiva. Încheri, mulţumindu-ţi pentru tema generoasă propusă spre dezbatere. Eu, am făcut pasul. Poate mai îndrăznesc şi alţii! Toate bune, Şerban.

  22. Ce înseamnă “blogger mare”? 1,90 m? 2,10 m? 300 kg? $ 1,000,000? La câte bănci? Sau ce? 15.000 de unici pe secundă? Mai exact, ce înseamnă “blogger mare”? Orgoliu cât Casa Poporului? Dacă de orgoliu e vorba, atunci avem o puzderie de bloggeri mari. Altfel… O serie de utilizatori de CMS, cu ceva cunoştinţe de SEO şi cam atât. Bloggeri mari? Poate posteritatea să confirme. Până atunci, vorba lui Arghezi, “Mai este pân’la Maestre!”

  23. zoso says:

    asta imi place la noi. ne dăm cu fundul de pământ că nu ne sprijinim reciproc, dar când e să recunoaştem meritele unora care au mai mişcat câteva ceva le dăm muie. “utilizatori de cmsuri”. niste luzeri.

  24. Șerban says:

    Pentru acești superdumnezei ai blogosferei există acest interviu:
    http://digital.iqads.ro/a_14748/catalin_tenita_problema_industriei_asteia_e_ca_are_prea_multa_voce.html

    Să-l digerați cu plăcere! 😉

  25. zoso says:

    cauta pe blogul unui superblogger din ăsta ce a scris despre interviul ăla.
    poate, cine ştie, mai inveţi ceva. deşi, aud că nu prea ai ce de la bloggerii ăştia, care de fapt sunt nişte proşti şi toţi am putea scrie mai bine ca ei şi avea trafic mai mult, dar nu vrem.

  26. Șerban says:

    Îți înțeleg nemulțumirea față de acel interviu. E prea pe față. Unii încă nu sunt pregătiți să îi lovească trenul numit „realitate dură”.

  27. zoso says:

    deloc. n-are nici o treabă cu mine, dar cineva trebuia să il tragă de mânecă pe cătălin. te referi la trenul pe care unii n-au fost in stare să il prindă şi acum cobesc pe margine?

  28. Șerban says:

    Repet: Nu vreau să facem cameră de chat aici. Vrei să discutăm pe larg? Bere e numele! 😆

  29. zoso says:

    păi aşa rămăsese şi data trecută, dar văd că nu te-ai abţinut şi ţi-ai mai dorit una peste bot de la un blogger din ăsta mic şi neimportant. deh, fiecare cu pasiunile lui.

  30. Șerban says:

    Bloggerul ăsta mic, dacă nu știe de unde a plecat, poate să vorbească normal și civilizat, la o bere cu un blogger din ăsta inexistent.

    #doaroidee 😉

  31. Șerban says:

    *dacă nu uită

  32. zoso says:

    n-a uitat niciodată. arogant era dinainte să fie celebru. il cunosc eu bine.
    poate să stea la o bere, dar dacă vorbim să stam la o bere nu ne apucăm să muşcăm de fund intre timp, ca poate nu ne vede nimeni.

  33. Șerban says:

    Celebru e Brâncuși.

  34. zoso says:

    ia vezi ce-a zis băiatul ăsta aici despre cum vrem noi să fim apreciaţi de alţii, dar când e rândul nostru, ne fofilăm https://www.manafu.ro/2011/10/de-ce-nu-mai-scriu-bloggerii-despre-ce-scriu-alti-bloggeri/comment-page-1/#comment-12019

  35. Șerban says:

    Nu-l cunosc. Cine e?

  36. zoso says:

    e tânăr, promite, ar trebui să il citeşti.

  37. Șerban says:

    Nu mă pasionează blogurile cu femei goale. Încerc să rămân conectat la realitate.

  38. zoso says:

    aia cu femei goale e amuzantă. până acum, voi, haterii, urlaţi că e un blog tabloid. când v-a confirmat asta, băgând femei goale, iar n-a fost bine. totuşi, ar trebui să puneţi mâna să munciţi mai mult şi să lăsaţi gargara, poate, cine ştie, ajungeţi să aveţi păreri care contează şi care sunt citite.

  39. Șerban says:

    @zoso Hai că mi-am luat și o etichetă. „Heităr” se spune? Cu toate astea, în perioada 2006-2011 cred că am intrat pe blogul „acelui băiat tânăr care promite” de maxim 10 ori.

    În plus, dacă aștepți ca toată lumea să admire ceea ce faci/scrii/spui, înseamnă că ai avut parte de prea mult puf la viața ta. Numa’ zic.

    Dacă sunt „heităr” doar pentru că nu mă interesează X și Y, probabil că cuvintele „părere personală” și-au schimbat înțelesul. Deh, eu am luat BACul de ceva timp. Pe vremea mea nu se făcea școală ca acum.

    De admirat e cel care pleacă de la zero absolut și ajunge undeva mai sus (chiar și un 0,01) prin propriile forțe, nu prin promovare susținută de unul și altul. Și sunt destui bloggeri care au ajuns undeva sus, plecând de la zero. Doar că interesele „ălora mari” nu se intersectează cu inteligența și talentul lor. Nu toată lumea vrea să pupe dosuri pentru a i se deschide uși.

    Coloană vertebrală înainte de toate!

    Hai la un pahar de vorbă și discutăm pe larg. Dacă te-ai simțit ofuscat de chestii pe care le-am zis acum, le reparăm la un vin. Dialogul n-a omorât pe nimeni.

  40. zoso says:

    m-am oprit la “am intrat de maxim 10 ori”. toţi zic asta. ABSOLUT toţi. dar, dacă ii intrebi, toţi ştiu ce maşină mi-am luat, ce am zis acum 3 luni, ce am mâncat acum 4 şi aşa mai departe. bravada românească.

    zvoner » problema internetului românesc

  41. Șerban says:

    Hrănește-te cu ideea asta! Face bine la încrederea în sine.

  42. Cezar Bianu says:

    Eu inca gasesc promovare si link-are intre blogari, fie ei mari sau mai mici. Sunt blogari mari care link-uiesc si altii care muiesc, dar asta e valabil si in offline deci no comment.

    Chinezu si inca 2 sunt din astia mai mari care isi fac timp sa promovere idei bune, noi astia mai mici si noi ne link-am intre noi, sau cel putin eu incerc cat de des pot sa fac asta pentru altii si altii o mai fac pentru mine. A-listerii sunt orgoliosi si inganfati.

    Degeaba vorbeste zoso aici, dar da un link de la un nimeni pe an, in rest comenteaza presa si cateva poze cu pisde…Negrea are treaba multa si advertoriale, Costin este mult prea social media involved, Manafu e ocupat si el, Bobby Voicu ii invata sa faca blogging dar nu prea link-eaza si as putea sa continui mult si bine despre blogari mari si/sau mici care nu au “timp” pentru idei de blogar mic.

    Bla bla beah…

  43. Cu ce te ajuta daca un blogger “mare” iti da link? Mai bine te intrebi: Oare cine ma citeste pe mine? Oare ce apreciaza cititorii mei la blog?…. acum 6 ani nu exista conceptul de bloggeri mari si bloggeri mici. Era important sa fii interesant si sa ai cat mai multi cititori. Acum toata lumea vrea bani, dar cati au o comunitate, cati sunt apreciati pentru ceea ce scriu…

  44. am impresia cateodata ca blogosfera e un fel de inchisoare, in care fiecare vrea sa fure ceva de la celalalt si multi se trolleaza fara motiv. unii isi dau chiar in cap. acum 6 ani, blogosfera era un fel de Woodstock, ascultam cu placere cam tot ce se “canta” pe bloguri si parca “fumam” cu totii acelasi lucru. in inchisoarea de azi unii fumeaza niste etnobotanice periculoase.

  45. serban, trollezi la greu! cine dracu’ a zis ca exista superdumnezei in blogosfera? ai vazut pe cineva sa iasa pe blog si sa zica asta?… sunt cativa care chiar s-au tinut de blog si la un moment dat au castigat din el, dar s-au tinut si se tin de el indiferent ca factureaza o luna si doua nu. noul val gandeste numai in campanii si evenimente de fitze.

    mie imi plac evenimentele cu bloggeri, nu evenimentele de fitze cu bloggeri!

  46. Șerban says:

    Nu înțeleg dacă te referi la mine sau la zoso.
    Despre mine pot să îți spun că nu sunt nici pe departe un cititor al lui zoso, fie că el vrea să creadă asta, fie că nu.

    Cred că am dreptul la o părere pe care să mi-o exprim. Fiind în „casa ta”, aici părerea poate fi ștearsă, după cum consideri. Eu am încercat să-i explic că nu îl citesc, dar se pare că el știe mai bine.

    Așa cum „acum 6 ani” citeai blogosfera cu plăcere, tot așa, de 6 ani încoace, am ales să citesc ceea ce consider că merită. Așa am ajuns pe Manafu, Petreanu, Chinezu, Adelina, bogdan, Roxana Bursuc, Cutiuța Milei, Costin, Duntz, Lăscărică, Laurentiu Horubet, Libertatea Iluziei, Manuel Cheța, Ionuț Pavel, Papen, Reveica.

    Ceea ce citesc des apare pe blog la mine, în josul paginii. Când va apărea Zoso la acea categorie, da! înseamnă că-l citesc. După cum vezi, e pus la grămadă cu restul mulțimii.

  47. Șerban says:

    Îmi pare rău că am omis ghilimelele. Credeam că sunt subînțelese.

    Personal, consider că niciun blogger nu ar trebui să se intituleze în vreun fel anume, altfel decât „blogger”.

    În momentul când te bați cu pumnii în piept „eu sunt cel mai mare și mai tare”, nu cred că câștigi încrederea sau respectul celorlalți sau poate doar a celor naivi.

    Azi nu există blogger mare! Nu cred că conștientizează prea mulți asta. Așa cum Cătălin Teniță spune în respectivul interviu, toți suntem mediocri. Hai să acceptăm asta și să vedem ce mare rahat trebuie să facem ca să audă și alții de noi, nu doar cercul bloggeristic mioritic.

  48. zoso says:

    da, se cheamă “nu recunoaştem valoarea, pentru că e mai interesant sa facem pe şmecherii”. nu e nimic nou sau original.

  49. Șerban says:

    …și cică eu trollez.

  50. Șerban says:

    Cristi, te ajută! Eu nu sunt la fel de cunoscut ca tine, dar dacă tu scrii într-un articol despre ceva ce am publicat eu pe blog, lumea va citi acel articol tocmai PENTRU CĂ ai dat TU link.

    Sincer mi se pare cam tristă treaba asta pentru că lumea nu citește ce e bun ci doar pentru că e recomandat de un autor bun. Altfel nu aude nimeni de nimeni.

Comentează