MANAFU*

Abonamente Evensys

Cat timp porti o pereche de blugi fara sa o speli?

La Internetics Hot Spot, am “recunoscut” ca citesc cateva bloguri despre jeans. Si tot acolo am spus ca sunt oameni care nu si-au spalat blugii timp de un an, pentru a-i pastra cat mai bine. Se pare ca in lumea pasionatilor de raw denim, spalatul dauneaza sanatatii blugilor.

Josh Le, un student canadian, a purtat 15 luni o pereche de blugi fara sa o spele. In clipul de mai sus, vedeti cum s-a modificat culoarea pantalonilor in timp. Un blogger din Suedia, Darryl de Necker, a facut un experiment similar pentru 6 luni si a relatat totul pe blog, fireste. Mi s-a parut interesanta ideea de a tine blugii in frigider pentru a omori bacteriile.

La final de post, va ofer cateva link-uri cu sfaturi si raspunsuri la intrebarea: Cum speli blugii fara sa ii decolorezi?

Tags: , ,

26 comentarii

  1. Maxim 3 purtari 🙂

  2. Mack says:

    Depinde de blugi. Aia care-s mai de iesit in oras in spal dupa maxim 4 iesiri, aia de purtat aiurea rezista pana la 3 saptamani

  3. Lucian says:

    O lună, o lună jumate în care alternez mai multe perechi. Deci ajung la o medie de 5-6 purtări între 2 spălări. Mulţumesc pentru linkurile cu sfaturi. Chiar am o pereche de blugi mai sensibilă.

  4. Lexis says:

    mi se pare de neconceput sa nu iti speli blugii macar (minim-minimorum) o data pe saptamana… Cuuum sa porti o pereche 6 luni de zile sau un an si sa nu o speli? Oh, Lord…

  5. Alex says:

    Nu zic sa stai un an cu ei nespalati, dar la o saptamana mi se pare exagerat.
    In fine, depinde de activitatile fiecaruia, daca stai 12ore/ zi in blugi respectivi, mi se pare normal sa-i speli dupa 3-4 purtari, dar daca alternezi perechile, tii la igiena personala si nu te tavalesti prin noroi in ei, nu vad ce ar trebui sa-i speli la mai putin de o luna.

  6. Tzipi says:

    Simplu : Iti cumperi blugi de calitate, care nu se decoloreaza la spalat. Mai bine cu blugi decolorati, decat cu jeg pe mine.

  7. eu sunt de parere ca dupa a doua purtare ar trebui aruncati la spalat iar temperatura apei sa nu fie ridicata pentru a nu se decolora!
    Daca mai sunt si indivizi ce isi spala blugii la 6 luni … depinde de la ingalat la ingalat…

  8. aHUIBAN says:

    Fiind o imbracaminte ca oricare alta, jeansii ii spal destul de des.

    Am inteles ca in experimentele alea se exagereaza dar chiar si asa, cum sa porti aceeasi jeansi 6 luni?! Transpiratie, bacterii, mirosuri… :((

    Sa inteleg ca spalau sau schimbau mai des husa de la iPhone decat pantalonii de pe ei? :))

  9. Serban says:

    Sunt perfect de acord cu tine. In plus de asta, o pereche de jeans de calitate nu are nevoie de masuri suplimentare de precautie pentru a nu-si pierde culoarea dupa o spalare normala (conform etichetei).

    Culmea ca tocmai acum cand este moda jeansilor cu aspect de carpa de sters podeaua, colorati de parca a cazut galeata de vopsea pe ei, rupti peste tot, tocmai acum apar recomandari despre cum sa-i pastrezi ca noi.

    Cum ii pastrezi ca noi? Cumparand jeans de calitate!

    Iar ca sa nu zica Manafu ca fac reclama, iti pot recomanda cateva marci pe care le-am cumparat cu multi ani in urma si care arata la fel ca in prima zi, bineinteles intr-o discutie inafara acestui blog.

    Spalati-va zilnic, cu incredere si pastrati hainele curate! 😉

  10. aHUIBAN says:

    Si cand te gandesti ca jeansii au fost initial conceputi pentru a fi purtati drept uniforma pentru muncitori.

    Aveam un profesor la universitate care ne interzicea jeansii, sau macar faceau caz din asta – oarecum inducandu-ne ideea ca este o idiotenie ca cei cu studii superioare sa poarte jeansi (imbracamintea muncitorului de rand – eventual necalificat)

  11. Ovidiu says:

    prin anii ’70 era musai sa prinda jeg sau macar sa-i freci cu caramida 🙂

  12. Lexis says:

    asta mi se pare de-a dreptul idiotenie, daca un om cu studii superioare gandeste ca haina face omul… e trist. am si eu exemplele mele de profesori comunisti care ne puneau sa ne imbracam doar in negru, alb sau albastru… deci… yeah, sa ramana ei cu ideile lor penibile

  13. Andreea says:

    Eu n-am avut niciodata o pereche de blugi pe care sa-i decolorez, pentru ca am tinut intotdeauna cont de ceea ce scria pe eticheta. Ca tot omul, am o pereche de blugi preferata, pe care o port de 2-3 ori pe saptamana, iar la sfarsitul saptamanii intra in masina de spalat, la un loc cu celelalte haine. Faptul ca se decoloreaza nu ma impiedica sa-i port in continuare, dar daca ar fi murdari, in mod sigur nu i-as mai purta.

  14. Daniel says:

    Am cumparat de curand o pereche de jeans ce se spala doar la curatatoria chimica, asta cica pentru a le pastra aspectul. Dar depinde de calitate si de cat de des ii porti.

  15. Laci says:

    Mi-ai dat o idee buna despre a scrie un articol.

  16. Pato Basil says:

    ” Mi s-a parut interesanta ideea de a tine blugii in frigider pentru a omori bacteriile.”- frigul nu omoara bacteriile doar le tine intr-o stare de “hibernare” si nu permite sa se inmulteasca…

  17. dragos says:

    Pana acum nu s-au decolorat …prefer sa tin mai mult la igiena!

  18. Buna ziua.
    Vă mulţumim pentru menţionează Cristian. După cum puteţi vedea, Google Translate in limba romana mea nu este atât de bun. Dacă cineva are întrebări în legătură cu denim prime, nu ezitaţi să întrebaţi. Eu nu sunt un expert din denim, dar dragostea doar denim prime.
    Salutări de la Suedia.

  19. Hi Darryl,

    Nice to have you here. I follow your blog in my Google Reader. Keep up the good work!

    All the best!
    Cristian

  20. larik says:

    eu am 3 perechi de blugi ..unii portocalii ( ocazii ) uni albastru deschis si unii negri..

    cei albastru deschis ii port mai des dar ii si spal mai des ..odata la 2 saptamani …iar cei negri ii port la pe afara ..pe aceia ii spal cam la o saptamana ..cei negrii nu s-au decolorat de loc de cand i-am luat sunt din bumbac organic..ii spal la 30 35 de grade celsius .. si sunt in stare perfecta.. nu pot sa ma gandesc cum sa porti 6 luni o pereche de blugi fara sa ii spleli ??!!?!?….se ingaleaza rau de tot …devin slinosi ..eu zic sa ii spalati dupa cum spune pe eticheta si totul va fi bine.. nici prea des ..depinde cum ii purtati

  21. Nu stiu daca stiti despre acest program numit “Levi’s WATER<LESS", insa mentioneaza cateva lucruri foarte interesante legat de spalarea blugilor.

    Ideea celor de la Levi's de economisire a apei, incepe cu folosirea mai putin a acesteia in procesul de finisare. Partea a doua a proiectului este mai interesanta pentru ca ne implica pe noi, purtatorii de blugi.

    Levi's are etichete pe blugi care recomanda ca blugii sa fie spalati o data la doua saptamani, asa se pastreaza calitatea blugilor, se strica mai greu si se economiseste foarte multa apa. Sigur, nu simtim asta imediat, dar daca priviti imaginea din ansamblu se vede efectul foarte bine.

    Acum, nu ne indeamna sa purtam blugi murdari, ci ne subliniaza cu blugii nu trebuie spalati foarte des, ci in jur de o data la doua saptamani. Daca locuiesti intr-un mediu urban, gandeste-te ca porti blugii doar sa mergi pana la birou, sa stai 8 ore pe scaun la un calculcator si apoi acasa, nu se vor murdarii extrem de mult, foarte repede, nu? De asemenea dupa o purtare poti sa-i agati pe o franghie pentru a se aerisii, astfel incat vor fi curati pentru o perioada mai mare.

    Cateva infografice foarte interesante despre asta gasiti in acest articol care are un nume sugestiv:)

    http://blog.superjeans.ro/2012/07/spala-ti-blugii-mai-rar/

  22. LALA says:

    Doamne fereste…eu dupa o purtare arunc blugii la spalat si nu se observa nici-o schimbare sunt tot la fel doar ca mai curati…ce se mira unii pe aici ”cum sa speli blugi la 6 luni” in loc sa se mire de ei ca ii spala la 2 saptamani,intrati in aceeasi categorie din punctul meu de vedere!

  23. vlad says:

    Cand s-au murdarit,congelator 48 de ore,inmuiati in apa rece,uscat la franghie.Niciodata spalat cu detergent mai des de 3 luni,niciodata la temperaturi mai ridicate de 40 gr.C.Purtat prin rotatie.Dupa 3 ani sint tot ca noi.Pe viitor o sa folosesc si otet in apa de limpezire.

  24. vlad says:

    Mi-am procurat printr-un prieten ce face Italia niste colorant textil de la Coloreria Italiana,4 euro/buc.Abia astept sa-l testez pe niste Levi Strauss boot cut cumparati in 2000,decolorati total din cauza spalarilor dese si la temperaturi neadecvate.

  25. dodonel says:

    ce ar fi sa nu spalati nici chilotii si nici ciorapii sase luni?s ar pastra culorile mai bine(maron la chiloti)

  26. George says:

    Mai mult de 4-5 ori nu port aceasi pereche

Comentează