MANAFU*

Abonamente Evensys

Se intampla minuni cu platile online la noi

Eram sceptic si imi imaginam un post pe blog despre incapacitatea noastra de a utiliza Internetul pentru a ne usura vietile. Am vrut sa vad daca imi pot plati impozitul pentru casa pe site-ul primariei. Stiu, se poate in cinci sectoare (in sectorul 5 inca nu e disponibil), dar provocarea mea era alta. Pot plati fara sa am o hartie la mana, fara sa am instiintarea de la primarie.

Pana acum, cineva din familie se ocupa de plata impozitelor. Dar am spus DA unei provocari de la VISA Romania pentru a testa platile online. Am avut o retinere, caci eram convins ca voi avea un FAIL. Cum insa de ceva vreme platesc utilitatile online, mi-am zis ca e vremea sa imi scutesc familia de drumuri si sa fac si pasul spre impozite, daca pot spune asa.

Si am vrut sa fie un test real, asa ca nu am folosit harta VISA cu link-uri spre site-urile pe care poti plati taxele online, in toata tara.

Am dat deci natural search pe Google dupa “plata impozite administratia financiara sector 4”. Raspunsul dorit era pe site-ul Primariei Bucuresti, de unde am ajuns in zona dedicata sectorului meu.

Mi s-a cerut sa creez un cont cu CNP-ul si alte date obisnuite. Eram sigur ca nu o sa mearga. Dar a mers. Am validat crearea contului si am intrat direct in pagina mea, unde am gasit tot ce am de platit.

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu chiar m-am bucurat. E un lucru simplu, pentru care nu ar trebui sa ne bucuram. Dar din punctul meu de vedere, e inca o victorie mica in “batalia” online – offline.

Satisfactia mea s-a frant la scurt timp, caci la momentul platii, mi-am dat seama ca golisem deja cardul personal cu niste cumparaturi pe Amazon si prin alte locuri pe web. Acum o sa merg la banca, sa pun bani pe card, ca vreau sa vad si finalul acestei povesti “senzationale”.

7 comentarii

  1. Dani says:

    Eu stiam ca la sectorul 1 trebuie sa duci o cerere (hartie!!) la Taxe si impozite, ca sa-ti dea o parola cu care poti, apoi, plati. Deci tot la ghiseu ajungi.
    Cum ar fi sa stai la coada, la ghiseu, iti iei parola, te duci acasa si platesti online ?!!
    Poate s-au schimbat lucrurile, in bine, sa mai intreb :))

  2. Claudiu says:

    Salut. Dani tin sa te contrazic. Exista Legea protectiei datelor cu caracter personal iar primariile sunt obligate sa te cheme la ‘ghiseu’ sa completezi o cerere. Exista doar un singur drum pentru creearea contului dupa care poti plati linistit. Faptul ca cei care au dezvoltat sistemul pentru primaria sectorului 4 (si altele) nu au implementat ‘legal’ acest lucru…numai de bine..
    Si pe langa asta…doar eu am observat ca majoritatea site-urilor de primarii (printre care si pmb ) arata ca un site realizat pentru proiectul de informatica editate in Notepad? Eu unul nu as avea incredere intr-un site care arata foarte prost. Bineinteles toate au fost probabil facute pe proiecte de mii/zeci de mii de euro.

  3. Chiar am vorbit cu cineva mai devreme pe tema asta. Harta Visa nu mentioneaza Sectorul 1. Pe site-ul PMB exista un link spre o viitoare – cred – platforma de plati.

    Am zis insa sa vad ce reactii apar. Poate cineva a platit online recent.

    Daca afli ceva, let me know.

  4. NetuLiber says:

    am zis sa incerc si eu pt sectorul 2. aceeasi faza cu parola obtinuta in urma unei cereri. am incercat completarea formularului de la primaria s1 si imi da eroare. din cauza cnpului probabil.
    mai e foarte mult pana departe…cand or veni cipurile alea care sa stie totul despre noi?

  5. Ionutzu says:

    Am mai auzi ca in sectorul 4 si in 2 se poate, la ei s-a facut impartirea pe roluri automat, ti-a venit prin posta … din pacate nu e cazul si la sectorul 3, unde trebuie sa te duci sa depui o cerere, sa vii cu acte de propietate, o prostie care doar “plata online” nu se numeste.

  6. Diana says:

    Mă bag si eu ca musca in lapte, pentru ca din fericire nu plătesc impozite in Ro! Mie tot sistemul de plăti online din Ro mi se pare o aberatie! Din ce am citit pe bloguri, nu se respecta deloc website usability. Cum naiba sa-ți trimită primăria prin posta PAROLA? Parola este ceva personal, o informație privată aleasa de fiecare user. De ce website-utile de genul asta nu au o baza de data cu fiecare platitor de impozite, si cu un număr de account. Cand vrei sa iti setezi accountul, o faci in funcție de nr. De account si apoi îți alegi username si password cum te taie capul! Apoi am mai citit/auzit una: token

  7. Diana says:

    Scuze, am atins din greșeală “post comment” înainte sa-mi termin ideea!
    Zicem de token! Din ce am citit e un fel de digital pass(format card?)cu care umbli in…portmoneu! Incredibil de rudimentar pentru o tara care se lauda cu programatori foarte buni si foarte mulți! Scuze dacă am fost Off-topic, da-mi stătea pe limba/tastatura de ceva timp, si cum am citit postul asta, mi-am expus si eu nelamuririle! 🙂

Comentează