MANAFU*

Abonamente Evensys

Cele doua Romanii

Daca privesti circul mediatic / social / politic din aceste zile, poti crede ca Romania s-a impartit in doua grupuri. Doua tabere politice. Nu am vazut sau nu imi aduc aminte de o inversunare atat de mare, in randul politicienilor, precum cea care ne incearca in ultima luna de zile. Daca s-ar fi consumat toata energia asta pentru noi si nu pentru ei…

Cand acest haos se va stinge (sper) si vom reveni la viata noastra cea de toate zilele, vom ramane cu aceleasi doua tabere care coexista de multi, foarte multi ani in Romania si care nu au reusit sa se apropie una de cealalta. Sociologul Barbu Mateescu vorbeste despre falia care separa milioane de romani de alte milioane de romani. Iata cum imparte el societatea romaneasca:

Reformişti: aproape toată intelectualitatea românească, oameni de afaceri, mici patroni, corporatişti, angajaţi pe salarii relativ mici din mediul privat, electoratul de dreapta de tradiţie (PNŢ/PNL -> CDR -> Alianţa DA -> TB/ICCD) şi o serie de instituţii sau vectori instituţionali.

Solidarişti: Pensionari, majoritatea trăindu-şi maturitatea în anii ’70, o perioadă de aparentă prosperitate. Bugetari care simt că rolul lor în societate este minimalizat sau batjocorit… Locuitori din mediu agricol… Persoane care depind de asistenţă financiară din partea statului.

Descrierile complete le gasiti pe blogul Sociollogica, unde Barbu Mateescu ofera si o serie de solutii pentru buna convietuire a celor doua parti.

Tags:

1 comentariu

  1. Tiberiu Cazacioc says:

    Lucian Croitoru a publicat un eseu interesant despre libertatea economica si libertatea politica. Este un punct de vedere liberal care ne explica cum majoritatile dependente de stat creaza o majoritate politica care ii sustine.

Comentează