MANAFU*

Abonamente Evensys

Adio concerte pe Arena Nationala?

Observ ca in marea lor majoritate ecourile dupa concertul Red Hot Chili Peppers se invart in jurul sonorizarii. Un sondaj intamplator printre posesorii de bilete in mai toate zonele Arenei Nationale (Golden Circle, Gazon A, tribune de peste tot) a dat acelasi verdict: concertul s-a auzit prost. Am mai spus deja, norocul tuturor a fost publicul magic. Probabil a fost prima data cand ne-am placut (noi pe noi) intr-un numar atat de mare. Si locul a contribuit la succesul concertului.

Si chiar in momentul in care ma pregateam sa impartasesc cu voi cele mai bune locuri de pe stadion pentru concertele viitoare, vad postul lui Mugur si ideea ca “primul concert pe Arena Nationala ar putea fi si ultimul pentru ca sunetul este prost acolo oricine l-ar pune si oricat ar costa. De vina este configuratia stadionului care este o palnie de rezonanta imensa + jumatate de acoperis care nu lasa nimic sa iasa afara. Nu prea sunt solutii sa se auda bine”.

Deci pana la urma Arena Nationala este de vina!?

Ma gandesc totusi ca nu puteau sa o dea in bara chiar asa de rau cu acest stadion. Ma gandesc ca dincolo de costurile prea mari cu ridicarea sa si alte “bube” gasite de jurnalisti si carcotasi, nu puteau sa nu ia in calcul acustica pentru marile concerte ce urmau sa fie gazduite aici. Ar fi prea de tot. Pe bune!

Am cautat informatii despre constructori. Sunt doua firme straine: Max Boegl (Germania) si Astaldi (Italia). Ambele au experienta foarte mare in domeniu si un portofoliu solid. Constructorul german a realizat chiar stadionul Miejski din Wrocław (Polonia), de capacitate mai mica, ce-i drept, insa o realizare uimitoare totusi. Pe stadionul polonez au cantat deja George Michael si Queen & Adam Lambert. Nu am cautat informatii despre sonorizarea la aceste concerte, recunosc.

Ramanem asadar cu intrebarea din titlu. Sper ca minunile tehnologiei moderne sa nu ne lase fara concerte magice pe Arena Nationala. Si cu optimism, va impartasesc zonele pe care le consider eu cele mai bune pentru a viziona un concert pe marele stadion. Le-am conturat cu galben.

Pareri?

18 comentarii

  1. nwradu says:

    Cred ca e mai important cine a fost arhitectul, nu constructorul. Nu se stie daca prin caietul de sarcini s-a cerut si acustica buna, ci poate prioritatea a fost doar pe aspectul competitional.

  2. Stau la 5 minute de mers pe jos de stadion si de fiecare data cand se joaca un meci important se aude foarte bine din afara stadionul. Vad ca toata lumea se plange de sonorizarea proasta.

    Eu am sta la Peluze si recunosc ca pe 2 melodii s-au auzit cateva sunete ciudate in timpul melodii dar in rest nu mi s-a parut ceva iesit din comun. Din cate am inteles de la cei din organizare trupa a specificat exact de ce au avut nevoie pentru partea acustica, li s-a livrat si ei s-au ocupat de sonorizare.

    Nu cred ca ar trebui sa gasim un vinovat pentru ca nu a sunat bine concert. In loc sa ne bucuram ca am fost acolo mai mult suntem dezamagiti si sincer sa fiu eu nu prea am avut de ce sa fiu dezamagit de ce s-a intamplat.

  3. Razvan says:

    Arhitectii au fost cei de la http://www.gmp-architekten.com/projects.html
    Si ei meseriasi. Problema nu e nici la arhitecti, nici la constructori ci la beneficiari care au vrrut o arena pt fotbal si asta au primit. Nicaieri in caietul de sarcinici nu s-a luat in considerare alta utilizarea a acestui stadion.
    Cum zic si arhitectii pe site-ul lor s-a cerut un “purely football stadium” si asta s-a primit
    Multumim FRF si Primaria Capitalei pentru lipsa de viziune yet again.

  4. Razvan, asta e un veritabil moment Fuck My Life!

  5. Mugur says:

    De remarcat urmatoarele: stadionul initial era olimpic (mai lat, cu pista de atletism, fara acoperis etc), asta actual este numai de fotbal (deci mult mai mic, mult mai abrupt, mai inalt), oar asta este fix specificatia municipalitatii sau este data de spcificul terenului (poate nu aveau loc sa faca stadion olimpic de 55.000 locuri). Poate nu au avut bani, pentru ca una e sa faci un acoperis la un stadion olimpic si alta sa faci acoperisul actual, altele sunt cerintele de spatii si vestiare etc.
    Apoi, in exemplele tale sunt niste stadioane care nu au pungile alea imense la jumatate, acolo unde tribuna de sus, iese ca un acoperis peste cele de jos (acolo se formeaza principalele reverberatii) etc
    Cred ca pur si simplu nu am avut bani de ceva mai tare si pilonul de entertainment a ramas pe locul 2 in schema generala a lucrurilor.

  6. Robi says:

    1. RHCP au venit cu sonorizare proasta. Toata lumea s-a plans si la Praga, unde au cantat pe un stadion pe care alte trupe au rupt norii.

    2. Cum insa nu am fost inca la Bucuresti pe noul National e inutil sa ma pronunt pe subiectul din titlul postului.

  7. Avem deficiențe grave când e vorba de săli și stadioane pentru concerte live în România! Sala Polivalentă are o acustică groaznică (nu a fost construită pentru concerte ci pentru evenimente sportive), platoul Romexpo este o gaură neagră (vezi probeleme de sunet de la Guns N‘Roses și Linkin Park). Speranța tuturor organizatorilor de concerte mari era National Arena… Dacă zici că nici stadionul acesta nu a fost gândit pentru concerte, we are fucked!
    Singura soluție: aer liber. Ca la Peninsula sau BESTfest. Dar e trist să nu avem nicio sală serioasă de concerte în Capitală. (nici nu mai zic de marile orașe unde situața este și mai catastrofală).

  8. Radu says:

    Totuși poate și cei care se ocupă de sonorizare ar trebui să fie nițel puși în boxa acuzaților.

    Evanescence, trupa care a cântat înainte de Guns’n’Roses s-a auzit IMPECABIL. Cât se poate de tare și de clar, jos pălăria.

    La Guns a fost evident că n-au făcut probă de sunet. Primele melodii s-au auzit încet și fără voce, iar încet-încet au reglat sunetul, la sfârșit auzindu-se cum trebuie.

    La fel a fost și la Ciuc Summer Fest în 2010, când am fost cu Urma acolo. Atât Urma, cât și Pink Martini au sunat impecabil. Chiar eram mirat de cât de bine se poate auzi un festival. Ziua următoare Vița de Vie a sunat bine, iar când a intrat Gary Moore pe scenă nu se mai auzea nimic. Când trupa cânta, vocea efectiv nu se mai auzea. După 5-6 melodii au mai echilibrat sunetul, iar la sfârșitul concertului s-a auzit foarte bine. Dacă făcea sound-check, s-ar fi auzit bine de la început.

    Nu știu dacă ar fi National Arena un loc mai dificil pentru concerte față de Arenele Romane, iar acolo am auzit și sonorizări excelente și am auzit și concerte în care efectiv te întrebai ce cauți acolo.

  9. raluca says:

    In fata s-a auzit extraordinar si sunt chiar surprinsa ca sunt atatea comentarii negative referitoare la sonorizare. Ma indoiesc ca nu se vor gasi solutii la concertele viitoare, pentru ca alternativa de stadion momentan nu exista. Altfel, organizare impecabila. Ar fi fost bine sa se prelungeasca programul la metrou macar pana la 12. Astept cu nerabdare U2, pe care i-am vazut si la Berlin si care sunt convinsa ca vor veni in curand si in Romania.

  10. Mada says:

    S-a auzit prost. Punct. Si din tribuna si de la gazon unde am fost eu. Probabil s-a auzit ok la Golden Circle unde au fost sub influenta directa a boxelor principale.
    In spate insa, mie imi cantau in cap vreo 4 formatii nu una. La Scar Tissue eu nu am auzit solo-ul la chitara, insa se auzea din plin basul si cu toba mare…si ceva voce.
    Acustic, Arena Nationala nu e pentru asa ceva….poate un concert de manele, unde nu mai e nevoie de echo artificial pentru “fara numar, fara numar, fara numar”. Cred ca la meciurile de fotbal amplifica bine uralele suporterilor, si e ok, in definitiv e stadion de fotbal.

    Eu, unul si cu mine, ma voi gandi de 10 inainte sa mai merg la vreun concert pe Arena.

  11. Andra Iacob says:

    Eu am fost la Golden si acolo, intr-adevar s-a auzit foarte bine 🙂 Cum zicea si Mada, mai sus, probabil datorita boxelor principale.

  12. Anda says:

    Nu vreau sa supar pe nimeni, dar cred ca cei care spun ca la Gold s-a auzit bine, nu au mai fost la un concert la care chiar sa se auda bine. Plus ca, daca ai ghinionul sa ai doar putin peste 1,60 m inaltime, nu vei vedea mai nimic, cel putin nu pe o scena de inaltimea celei folosite la RHCP.
    Si eu fac parte dintre oamenii aia care nu-si vor mai cumpara prea curand un bilet la vreunul dintre concertele de pe National Arena.

  13. […] Arenă Națională (acolo unde au cântat anul acesta și cei de la Red Hot Chili Peppers și s-a auzit ca porcul) – biletele au prețuri între 135 și 245 lei și pot fi achiziționate de […]

  14. bogdan says:

    Am gasit intamplator forumul… Confirm sonorizarea foarte proasta si la Depeche Mode , azi pe 15 mai 2013. Ecou, reverberatii, se auzeau clar doar vocea si bateria. Am stat la gazon B.
    Nu vorbesc tampenii , pot sa compar cu primul concert Depeche din 2005 si cu Rolling Stones din 2007 , ambele impecabile ca sunet.
    Nici eu nu voi mai merge la vreun concewrt pe National Arena.
    De altfel numarul de spectatori a fost clar sub concertul RHCP de anul trecut.

  15. Bogdan, am stat la Gazon A. Au fost scapari, dar s-a auzit bine vocea, ceea ce conteaza cel mai mult la DM. Gore s-a auzit cam slab. Eu mai merg, dar doar la Gazon A.

  16. alexa says:

    Absolut revoltatoare sonorizarea la DM. A fost primul si ultimul concert la care am fost pe National Arena. Nu stiu a cui este vina dar nu inteleg cum cei de la DM au acceptat sa cante intr-o asemenea locatie. Pur si simplu a fost bataie de joc. Am platit ca sa imi fie insultat auzul timp de 2 ore. Ma tot gandeam cum este posibil ca atatia oameni sa fie atat de extaziati cu sunetul acela execrabil. Era un amalgam de sunete si distorsiuni ca si cand o trupa de 2 lei ar fi performat pe scena. Rusine organizatorilor si celor de la DM care au venit doar sa isi ia banii. La valoarea lor mi se parea normal sa faca teste de sonorizare inainte de a accepta locatia.

  17. Cristian says:

    Concert DEPECHE MODE? Distorsiuni de intermodulatie, distorsiuni armonice, unde stationare, ecou…. asta e tot ce s-a auzit in galeata aia nenorocita de stadion. Cel mai oribil sunet cu putinta! In jur erau oameni care isi acopereau urechile si intrebau da mai dureaza mult ? Trupa a prestat pe masura dar din pacate nu s-a auzit asta. Am citit ca au mai fost concerte care au iesit prost, Red Hot Chili Pepper, din punctul de vedere al sunetului. Concert 2013 Depeche Mode a fost sonorizat ORIBIL ! Vinovatul? Noul stadion. Regret vechiul stadion, in care in 2006, DM m-au facut sa ma simt din nou tinerel. Uf 🙁

  18. […] acest capitol, noi cei din public trebuie să fim un pic îngăduitori (nu și la RHPC, pe un nou stadion gândit prost), din lipsa unor locuri de desfășurare adevărate, iar organizatorii trebuie să se străduiască […]

Comentează