MANAFU*

Abonamente Evensys

Cand romanii se iau la tranta cu gigantii

De fiecare data and aud despre un produs sau serviciu “Made in Romania” care concureaza cu succes pe piata internationala, mi se reinnoieste credinta ca si la noi se poate. La inceputul anului scriam un post despre antreprenorii  romani care au demonstrat asta. Sunt, fireste, multe alte exemple.

Daca nu gresesc, BitDefender a ajuns la peste 500 de multe milioane de utilizatori din intreaga lume, desi concureaza cu Symantec. Avangate se extinde in America de Nord, dupa ce au angajat ca CEO pe Carl Theobald, fost VP Oracle, desi la inceput erau doar una dintre zeci de platforme de eCommerce. In plus, ambele companii au fost fondate dupa 2000, cand pietele pe care concurau erau destul de mature, si totusi au reusit sa creasca.

Zilele trecute, Hostway anunta public ca au lansat un serviciu de cloud computing care concureaza direct cu Amazon. E o declaratie de intentie serioasa, care vine de la o companie de hosting importanta in Romania, dar care nu dispune de aceleasi resurse ca gigantul din US.

Echipa Hostway (care e mai mica de 50 de oameni) spune ca a reusit sa depaseasca Amazon din mai multe puncte de vedere: ofera o garantie mai buna a serviciului (uptime 99,995% in loc de doar 99,95 in cazul Amazon), un timp de raspuns mai mic pentru Customer Support si pentru hardware lucreaza exclusiv cu HP.

Sunt curios cum va reactiona piata la aceasta poveste “David vs Goliath”. In domeniu tehnic, ar trebui sa fie simplu, nu? Cel mai bun ar trebui sa castige.

12 comentarii

  1. Gabi says:

    Si daca “cel mai bun” e un roman?

  2. George says:

    Tot respectul pentru hostway. Sa speram ca vor ajunge cu adevarat sa se bata cu amazon, dar acum in momentul asta competiatia cu amazon e doar un vis: http://goo.gl/RoLJF Nu pentru ca nu sunt pusi la punct tehnologic, dar nu au capitalul de imagine si credibilitatea al amazonului.

    Sunt convins ca are sanse sa castige clienti importanti pe piata din RO, cum ar fi emag.

    Sa nu mai vorbim de elasticitatea amazonului pe continente diferite, app serviceurile oferite de amazon si serviciile de baze de date cum ar fi cache, RDS, integrabilitatea in cloudul Oracle.

    Bravo, dar trebuie sa stim unde ne aflam in momentul asta. Eu unul nu as migra acum din Cloudul Amazon. Baietii astia stiu sa castige respect si fani, mai ceva ca apple.

  3. Hostway are peste 600 de oameni si 12 data-centere disparate, la nivel global.
    Cloud business-ul e legat direct de core business-ul Hostway decat al cel Amazon-ului, care are online retail-ul in spectrul central. E o directie fireasca pentru ca ei, avand infrastructura centrata pe cloud, au sanse sa castige o cota semnificativa de piata in raport cu Amazon.

  4. Robintel says:

    Mi se pare foarte, foarte interesantă mișcarea aceasta.

  5. George says:

    Acum vad ca ofera CDN pe cele mai importante continete plus recuperarare obiectelor intr-o tehnologie patentata de ei. Merita clar laude si aplauze.

  6. Vlad Ciulley says:

    Asa cum spunea si Lucian mai sus, Hostway este un business la nivel global. Cu toate astea, echipa Hostway Romania este exceptionala!

  7. Desigur, Hostway e business global, insa vorbesc despre o batalie locala.

  8. Ionuţ says:

    Off-topic: e 2012, iar Hostway nu are un sistem decent de transmitere a facturilor pe mail, cum au de exemplu operatorii de telefonie mobilă. Până şi o firmă mică de contabilitate are opţiune de trimitere by default a facturilor în format electronic. Nu şi Hostway.

  9. Narcis says:

    Pacat ca sau pierdut in negura “economiei de piata” branduri ca si Clujeana, Partizanul, Norveea …Sa nu mai spunem de industria chimica, petroliera si cea grea. Rupeau pietele la export. Dar se pare ca incet incet ne revenim. Mult prea incet cei drept.

  10. blowfish says:

    Salut. Cum poti compara doua firme care au nisa diferita? Amazon are un serviciu de cloud dar nu se ocupa de asa ceva de la inceput. Hostway este o firma de hosting.. e normal sa investeasca in cloud… Referitor la Bitdefender nu cred ca au 500 milioane utilizatori.

  11. Ei concureaza acum pe servicii similare. Hostway asta a declarat. Trebuie sa verific aia cu Bitdefender.

  12. Salut,

    Cristi, am verificat si eu declaratia cu BitDefender ca sa iti scutesc un pic de timp. Si-asa ai fost foarte dragut sa ne incluzi in acelasi articol, noi nu am ajuns nici la 100 de milioane :))
    http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/137077/talpes-fondatorul-bitdefender-urmatoarele-sase-luni-vor-fi-foarte-proaste-pentru-publicitate.html

    Apropo de Amazon, nu cred ca se poate sustine ca EC2 e un business secundar in conditiile in care este liderul pietei de cloud computing. Voila:
    http://gigaom.com/cloud/amazon-is-no-1-whos-next-in-cloud-computing/

Comentează