MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce conteaza cand romanii aleg un smartphone?

In urma cu aproape o luna, intrebam aici pe blog: “Ce conteaza cand alegi un smartphone?“. Aveam in fata atunci un studiu din US, care ne oferea un top al motivelor, pentru americani, fireste. In ordine, acestea erau: “Pretul / Promotia”, “Bateria”, “Viteza conexiunii la Internet”, “Sistemul de operare”, “Experienta anterioara cu brand-ul”, “Recenziile despre produs” etc. Interesant, nu?

Asa mi-a venit ideea sa lansez online doua intrebari din dorinta de a explora optiunile romanilor. Mi-au raspuns 456 de persoane; un numar mare, dar – atentie! – fara a fi reprezentativ. De aceea, luati rezultatele ca orientative. In plus, luati in calcul ca “universul” in care am promovat sondajul e format in mare parte de early adopters si movers & shakers.

In aceste conditii, se pare ca pentru respondenti cel mai mult conteaza sistemul de operare, urmat fiind de pret. Brand-ul telefonului e mai putin important decat design-ul si bateria acestuia. Iar in alegerea terminalelor, conteaza de departe recenziile citite si apoi la distanta articolele bloggerilor si recomandarile prietenilor / familiei. Vedeti mai jos toate rezultatele.

9 comentarii

  1. […] a realizat un interesant sondaj referitor la motivele care ne fac pe noi, pe români, să alegem un anumit tip de smartphone.  Au […]

  2. Ion Bosioc says:

    Interesant studiu!

    Am și eu unul empiric dar doar din ”grădina edenului”

    Ca om cu experienţă în vînzarea unor astfel de telefoane pot să spun că jumătate din investitori (mii la număr) au cumpărat imaginea(deci nu i-a interesat prețul)

    Un sfert au fost interesați direct de ceea ce dispozitivul putea să facă pentru ei (internet rapid, semnal sigur, grafică și aplicații serioase pentru toate >:)).

    Iar pentru ceilalți a contat prețul.

    Îmi amintesc de un tip care mi-a aratat ultimul lui model de x. ”Uite, îl am pe ăsta. De ce aș renunța și aș investi în mere?”

    ”Păi cine zice să renunți? Nu-i nevoie. X e cea mai bună alegere pentru baterie. Dar dacă vrei jocuri și internet rapid încearcă mărul.”

    A încercat același joc pe ambele dispozitive și reația a fost ”al meu lasă de dorit, și abia l-am luat”

    Și surpriză, deși l-am făcut să se îndrăgostească la prima vedere de măr, nu l-a luat.

    Peste 2 săptămîni ne-am reîntîlnit și a ținut să-mi arate că și-a luat mărul din Spania.
    Pentru el conta prețul.

    L-am felicitat oricum!

  3. Eu am o chinezarie cu dual sim, touchscreen, taste numerice, tv (75 de canale tv), slot card, cam vechiut telefonul, dar sunt multumit… De la un timp de vreme nu ma mai intereseaza sa fie un telefon cu mar, nokia, samsung, pur si simplu sa fie telefon sa aiba semnal, baterie si “impulsuri”.

  4. Roxy says:

    Si eu sunt de parere ca majoritatea aleg imaginea cand cauta sa-si achizitioneze smartphone-uri si ca sa fim sinceri, in majoritatea cazurilor se alege imaginea.

  5. Daily Gossip says:

    Important este sa aibe aplicatiile functionale. Sa aibe semnal, o baterie care sa tin acat de cat si nu in ultimul rand sa aibe un pret corect.

  6. […] mobil. Sistemul de operare, design-ul și prețul sunt primii trei factori conform sondajului de la Cristi. Eu cred că în curând mulți utilizatori vor pune în balanță și bateria. Am găsit și un […]

  7. M says:

    Interesant.
    Inca nu am inteles de ce nu apare nimeni dintre producatori cu o inventie/ inovatie legata de acumulator? Deja s-a ajuns prea departe cu funtionalitatea si performantele bateriilor au cam ramas in urma.

  8. […] Ce contează când alegem un smartphone? […]

  9. X-PAK says:

    s-ar putea sa fie usor intortocheata faza, din moment ce omul zice ca il intereseaza sistemul de operare de ce il mai intrebi daca il intereseaza si aplicatiile, se confunda usor intrebarile…

Comentează