MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum putem pastra orasul curat?

Ce ii determina pe oameni sa arunce pe jos hartii, sticle si alte ambalaje sau resturi? Lipsa educatiei, lipsa unor legi aspre, lipsa campaniilor de informare sau lipsa initiativelor gen “Let’s Do it Romania!” pentru orase? Cred ca avem un pic din toate, dar totusi prea putin.

As vrea sa vad in Bucuresti mai multe campanii de informare / educare. In Irlanda, recent, a fost lansat clipul de mai sus. Pare o gluma, o joaca, dar e un mod creativ, usor viral, de a atrage atentia asupra problemei.

As vrea sa vad o actiune pe termen lung pentru amendarea celor care murdaresc orasul. In Paris, amenda pentru o tigara aruncata pe jos este 35 de euro. In Singapore, probabil cel mai curat oras din lume, exista agenti care supravegheaza zonele centrale aglomerate si ii amenedeaza pe cei care gresesc. O amenda poate ajunge pana la 700$. Ca sa nu va mai zic ca la ei guma de mestecat e interzisa (comercializarea). Si in Suedia, o tara cu un inalt grad de civilizatie, exista aceasta problema. Acolo amenda e in jur de 120$. Si poti face inchisoare un an. Exemplele pot continua, fireste.

Intre prioritatile administratorilor unui oras, bunul trai al locuitorilor ar trebui sa fie cat mai sus pe lista. Iar bunul trai incepe pentru mine cu curatenia orasului.

22 comentarii

  1. Luc says:

    Întrebarea ta presupune faptul că oraşul este deja curat. Oricum, sensul este clar pentru toată lumea. Eu aş începe curăţenia din Piaţa Universităţii, care a devenit oribilă. Chiar mă întreb cât vom mai fi obligaţi să avem un centru plin de oameni ai străzii şi gunoaie în loc să putem să ne bucurăm cu adevărat de el?

  2. Ciprian says:

    Un aspect simplu si din pacate adevarat ar mai fi urmatorul, in multe zone nu exista un cosuri desi sunt zone cu trafic de persoane foarte ridicat sau bulevarde frumoase. De multe ori este si acesta un motiv pentru care se arunca pe strada…

  3. Maria says:

    La noi trebuiesc sute de persoane care sa se ocupe cu placarea celor care sunt atat de bine educati incat orice gunoi il arunca pe strada in loc de tomberon, iar treaba ca nu sunt suficiente tomberoane sa stiti ca nu functioneaza! Pui in buzunar pana gasesti unul!

  4. Alex says:

    Daca faci astfel de treburi prin Bucuresti ce risti sa patesti pe langa riscul de a lua bataie?

  5. […] găsit la Manafu, un clip despre o acțiune a Irlandezilor pentru păstrarea curățeniei orașului. Ne dă idei, […]

  6. Ivan Mihaela says:

    Azi, vin pozitivă. 🙂
    (Mâine postez un articol despre gunoiul din zona rezidențială a BUCUReștiului. :)) )
    Se pare că…în Iași, în luna septembrie a anului curent, 420 de locuitori, au primit amenzi, între 190 si 2.500 de lei. Aceste persoane au fost depistate de politistii locali in timp ce aruncau deseuri pe domeniul public, consumau seminte si aruncau cojile pe jos, lipeau afise publicitare in afara locurilor special amenajate, mutau ori degradau mobilierul urban. Valoarea totală a amenzilor este de aproximativ 57.000 lei. Sperăm că au învățat ceva ei și cei care au văzut că nu se aruncă pe jos!!!
    Mie mi-e jenă …scârbă de cei care aruncă din mașină! Ieri am văzut la semafor, la Arc, un nene cu ceafa groasă, aruncând punga de la MC.
    Îți vine să le dai bătaie, ACOLO!

  7. Parazitii: Cand omul nu are ce puna in farfurie, cu siguranta il doare fix in … unde arunca o hartie! Pe langa acest aspect cred ca din comoditate, romanii prefera sa nu se deranjeze sa caute o pubela de gunoi pe strada, pentru ca nu prea exista.
    Ar trebui puse panouri gen : Doar taranii prosti arunca hartii pe jos! sau Te incuranjam sa fi nesimtinul numarul 1 al Romaniei, care arunca hartii pe jos! VREI ?

  8. […] Cristi am citit un post foarte tare despre curățenia orașului. Amu, de ce să mă cac pe mine, am făcut și eu cretinități cu aruncatul pungilor goale pe jos. […]

  9. romanticu says:

    Strang dupa altii de cativa ani si am ajuns la concluzia ca nu se va rezolva nimic daca nu se lucreaza la educatia omului, ar trebui introdusa o educatie pe aceasta tema inca din scoala …cum spunea cineva nesimtirea nu dispare niciodata.

  10. cotos says:

    La noi nici amenda si nici puscarie nu ar face ceva..Pentru ca fiecare cunoaste pe cineva care il scoate de acolo…Doar invatatul ne-ar ajuta…

  11. Ciprian says:

    Maria@ – Imagineaza-ti un roman care mananca un mar, il termina si ramane cu cotorul in mana, nu are un cos disponibil sa-l arunce, ce face? Crezi ca-l tine in buzunar pana gaseste un cos? 🙂

  12. Lady Shoes says:

    Mai sunt si oameni care isi pun in geanta cotorul de la mar s-au un servetel folosit.

  13. Rodica Ioana says:

    Întrebarea ta presupune faptul că oraşul este deja curat. Oricum, sensul este clar pentru toată lumea. Eu aş începe curăţenia din Piaţa Universităţii, care a devenit oribilă. Chiar mă întreb cât vom mai fi obligaţi să avem un centru plin de oameni ai străzii şi gunoaie în loc să putem să ne bucurăm cu adevărat de el?

  14. Ciprian says:

    Adevarat pana la un punct. Cati barbati merg pe strada si n-au la ei geanta sau servetel folosit? Eu cred ca foarte multi.

  15. Scurt si la obiect:

    1) Amenzi mari – functioneaza foarte bine; odata ce ai luat doua amenzi sanatoase a treia oara te gandesti de 2 ori; intreaba orice vitezoman : )

    2) “politia” cetatenilor – nu mai stiu in ce tara, exista membri ai comunitatii, oameni obisnuiti, nu politie, care au dreptul sa te legitimeze si sa dea amenzi – ; eu cred foarte mult in ideea asta

    3) s-a spus si mai sus si cred ca este foarte adevarat; o campanie de etichetare a celor care arunca pe jos cu un cuvant greu; era dat ca exemplu intr-un manual de publicitate care ar fi solutia ca lumea sa se lase de droguri si sugestia lor era ca toate, dar abslut toate campaniile globale sa se axeze pe a eticheta pe cei care folosesc droguri cu un cuvant nasol, in ideea de a despinde “ideea de coolness” asociata cu ele si unul din motivele pentru cei tineri de a se apuca de asa ceva; daca toata lumea stie ca cel care aunca pe jos este “un gunoi” poate ar durea mai mult obrazul

    4) spune si inista sa arunce la gunoi ori de cate ori vezi pe cineva ca arunca pe jos; in cazul meu functioneaza 100% din cazuri

  16. Matei B. says:

    Mai multe coșuri de gunoi, că ducem lipsă prin multe locuri.

  17. Robert says:

    Cred ca lipsa educatiei fara limita de varsta, asta atarna cel mai greu la noi in tara si urmeaza celelalte care le-ai enumerat.

    Ar fi exceptional ca omul sa se rusineze de fiecare data cand i se spune sa nu mai arunce pe jos gunoiul. Eu cred ca ar trebui ca societatea civila sa fie mai unita pentru ecologizarea oraselor romanesti. ONG-urile fac treaba buna dar ele trebuie sprijinite de oameni ca noi.

  18. Ciprian says:

    @Matei B – Foarte OK cosurile din link-ul acela, dar un mar in care din cosuri l-ai arunca?

  19. […] Cum putem păstra orașul curat? […]

  20. […] găsit la Manafu, un clip despre o acțiune a Irlandezilor pentru păstrarea curățeniei orașului. Ne dă idei, […]

  21. Curatenieok says:

    Eu cred ca si gunoiul isi are locul lui in societate ,sunt create locuri de munca,deci? gunoiul ne da de mancare ,papa bun.

Comentează