MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum poti sa gasesti un job in social media? (Part 1)

Fiecare cariera incepe cu intrebarea: Eu unde ma angajez?. Este valabila si pentru cei care au un plan bine definit, si pentru cei care exploreaza mai multe optiuni in viata sau sunt deschisi la oportunitati.

Cineva m-a intrebat recent cum poate gasi un job in social media, student fiind. O intrebare foarte interesanta in contextul in care domeniul abia se formeaza, insa in acelasi timp cererea nu este foarte mare. M-am gandit de aceea sa ofer un scurt ghid in acest post si sa cer cateva opinii din piata pentru altul.

Scrie un blog!
Un blog actualizat constant iti ofera o anumita disciplina, un focus, te “obliga” sa fii la curent cu ce e nou. Vorbesc despre un blog profesional (dedicat domeniului in care vrei sa te angajezi). Te invata sa interactionezi in mediul online. Te responsabilizeaza. Si in primul si in primul rand, este cea mai buna carte de vizita, cel mai bun CV.

Socializeaza!
Fii prezent la cat mai multe evenimente din industrie. Interactioneaza cu oamenii cunoscuti. Continua socializarea si online. E usor sa te imprietenesti pe Facebook dupa un eveniment si la fel de usor sa comentezi pe un blog din domeniu. Urmareste numele mari.

Fii voluntar!
Cauta sa te implici. Fii blogger oficial sau the social media guy. Vei fi surprins (a) sa afli ca multi organizatori de evenimente au nevoie de oameni pe social media. Vei intalni astfel oameni implicati pe care ii poti aborda cu diverse intrebari. Fii vizibil si util. Aplica la internship-uri. Vor fi o experienta practica foarte buna.

Specializeaza-te!
Putini studenti isi aleg de la inceput o specializare. Pentru multi vine odata cu evolutia la “job“. In social media sunt destule oportunitati de specializare. Poate te concentrezi pe Facebook, poate pe creativitate, poate pe analytics sau pe o industrie anume.

Ofera idei
Indiferent cat de multe lucruri tehnice stii despre social media, ideile te vor scoate intotdeauna in fata. Fa exercitii pentru diverse branduri, situatii, campanii. Trimite apoi un mail cu ele celor care ar putea fi interesati. Nu le vor folosi cel mai probabil (din multe motive), insa este cel mai usor mod de a atrage atentia cuiva.

Daca ar fi sa incep maine o cariera, as lansa un blog specializat pe social media intr-o industrie anume. M-as specializa deci si as bifa si restul sfaturilor de mai sus.

6 comentarii

  1. Mariana says:

    Foarte interesant ghidul tau despre cum sa gasesti un job in social media. Multumesc pentru aceste idei! Chiar ieri vorbeam cu fiica-mea care are 10 ani despre promovarea unei persoane prin blog si vreau sa o initiez si pe ea in aceste taine.
    O sa urmaresc cu interes aceste articole pentru ca stiu ca esti un profesionist in domeniu.

  2. Bog says:

    La nivel teoretic expunerea din acest post “ataca” punctele esentiale pentru un astfel de domeniu.

    Dar in practica lucrurile sunt mai complicate. Zic asta din experienta unor incercari nereusite.

  3. Bogdan, eu cred ca la nivel practic daca treci prin toti pasii expusi de mine, prinzi un job. Nu e usor. Trebuie sa iei cele mai bune decizii la fiecare pas, aici e “smecheria”.

  4. Bog says:

    In mare ai dreptate cu pasii astia pe care ar trebui sa-i urmeze un incepator. Poate la capitolul blogging n-as fi 100% de acord pentru ca nu oricine poate sa se ocupe de un astfel de proiect.

    Si ziceam de lucrurile complicate la nivel practic pentru ca ma gandeam in primul rand la relatia cu viitorul client. Adica trebuie sa-i explici spre exemplu ca postarea de poze cu catelusi pe pagina de FB nu o sa conduca automat la cresterea vanzarilor auto si sunt sanse sa n-ai cu cine discuta.

    Oricum astept cu interes celelalte postari dedicate subiectului.

  5. […] – Cristian Manafu, Managing Partner, Evensys, https://www.manafu.ro […]

Comentează