MANAFU*

Abonamente Evensys

Microsoft va opri suportul pentru Windows XP si Office 2003

windows-xp

In conditiile in care aproximativ unul din trei PC-uri din Romania utilizeaza Windows XP, acest post poate fi considerat un mesaj de interes national. Cel putin asa spun cei de la Microsoft.

In urma cu jumatate de an, Microsoft a anuntat ca la 8 aprilie 2014 expira suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP si Office 2003. Acum reia mesajul si incepe o lunga campanie de informare a populatiei.

Ce se va intampla? Pe scurt, utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate si nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft.

Voi reveni cu informatii pe masura ce acestea vor aparea.

13 comentarii

  1. Șerban says:

    Suportul tehnic Microsoft, atunci când nu este vorba despre utilizatori care nu găsesc butonul de Start sau nu știu să pornească Minesweeper, este mediocru. Cel puțin în România, când am avut o problemă cu adevărat complicată, mi s-a întâmplat să aud „nu știm de ce aveți acesată problemă” de câteva ori.
    În plus, după ce le-am spus că am găsit o soluție, mă întrebau cum și ce am făcut.

    Suportul tehnic pentru XP și Office 2003 nu este util nici măcar unui procent de 10% dintre toți cei care încă mai au aceste produse (cele mai multe fiind instituții bugetare care deja au „băiatul de la IT”, care rezolvă tot sau măcar se face că rezolvă).

  2. delia says:

    Nu cred ca unul dintre cei trei care au Windows XP au apelat vreodata la suportul tehnic Microsoft. Cei care au apelat la ei au ramas cu problema nerezolvata asa cum spunea mai sus Serban. In concluzie, nu-i bai! Romanii rezista si fara suport Microsoft

  3. Bogdan says:

    Nu suportul tehnic este important pentru utilizatorii obisnuiti, ci absenta actualizarilor de securitate, sistemele vor fi mult mai vulnerabile si predispuse la infectarea cu virusi si malware.

  4. Șerban says:

    Să fim serioși! Ultima problemă a sistemelor cu XP este securitatea!

  5. Zoli says:

    Dacă „peste 80% din IP-urile compromise (din România), ce fac parte din rețele botnet, rulează sistem de operare din gama XP/2000”, atunci problema nu mai e… ultima.
    Citatul este de la centrul național de răspuns la incidente de securitate informatică cert-ro.eu

  6. Șerban says:

    Ca idee pentru tine, Zoli, Vindoz nu are scăpare, orice i-ai face, în afară de a scoate cablul de rețea din calculator. Înțeleg că trebue să propovăduiești numele angajatorului, dar aici vorbim de realitate, nu de texte scrise pe hârtie.

    Aici vorbim de utilizatori prost pregătiți, de o administrare a rețelei total ineficientă (în unele cazuri, făcută din peticeli tipic românești), de lipsa cunoștințelor în ceea ce privește securitatea rețelelor (și nu mă refer la genul de „cunoștințe” dezbătute prin diverse conferințe din domeniu, organizate de oameni cu pregătire îndoielnică), lipsa măcar a unui Gigel din mass-media care să știe despre ce vorbește (nu expresii de genul „procesoare cu 4 inimi”) și care să se ocupe cu educarea utilizatorilor.

    Dacă ai vreun impuls în a nu fi de acord că, în primul rând, utilizatorii sunt de vină și cei care administrează rețelele în care ei își fac de cap, îți trimit un screenshot cu o scurtă demonstrațe de incompetență în instituțiile de stat. Asta ca să nu îți mai spun că nici sălile unde se organizează cursuri de certificare Microsoft nu sunt mai breze. Mai apoi ai putea să vezi că Windows în sine e o problemă, atunci când vine vorba de securitate.

  7. Zoli says:

    Nu e nici o contradicție între ce spunem aici, Șerban. Un utilizator sau admin nepregătiți pot compromite orice calculator/rețea, indiferent de tehnologia folosită, chiar dacă este ultimul răcnet. Durerea cu XP-ul este că răcnetul său de acum 10-12 ani i s-a stins, iar acum alimentează doar hoarda de zombie a rețelelor infracționale de pe net (nu, hacker este o denumire prea generoasă pentru ăștia). Problema și mai mare este că din aprilie va rămâne zombie indiferent de bunăvoința și pregătirea utilizatorului/adminului.

  8. Șerban says:

    Dacă MS ar fi învățat ceva din toate atacurile asupra SO, poate treaba ar fi stat altfel. Însă, în continuare, este cel mai slab protejat SO.

  9. Zoli says:

    Ah, Cristi, scuze, credeam că am o conversație, dar văd că e doar un troll.
    Zoli out

  10. Șerban says:

    Ai tras tu concluzia asta citind în boabe de porumb sau cum?
    Am cunoștințe solide în domeniu și ți-aș putea demonstra că tragi concluzii nedemne de vârsta, funcția sau pregătirea pe care le ai. Însă dacă tu zici că mă cunoști, poate că știi mai bine.

  11. costel says:

    Ce conversatie interesanta!!!
    Nu luati in calcul un anumit procent destul de mare de utilizatori XP
    Intrebati-va de ce inca XP, daca au iesit pe piata Win Vista,7,8?
    Va raspund tot eu: pentru ca nu a investit nimeni in sistemul de operare mai nou si mai performant.De ce?
    Un mare numar de utilizatori foloseste XP din cauza resurselor hardwere si pentru ca nu se ia in considerare evolutia tehnologiei.
    Nu este nici o problema in faptul ca nu va mai fi suport pentru XP caci oricum un mare procent de utilizatori folosesc licente pirat si cum bine stiti nu pot face update de securitate.
    Problema reala iubitorilor de XP este cea de update la softurile folosite cu licenta pe un sistem de operare xp acestea devenind ne fiabile .
    Deci in consecinta utilizatorii pirat de XP vor trece la win 7 sau 8 iar cei cu licenta vor strange din …… pentru a-si cumpara alt sistem de operare.
    Securitatea unui pc va creste foarte mult printr-o singura solutie : trecerea la linux sau Mac
    Si Bogdan,infectarea cu virusi si malwere?Cumpara un antivirus daca vrei securitate de genul asta.Ar trebuii sa te feresti de keylogere si sa-ti protejezi ruterul de programe ce fac inject prin reteaua ta wirles .sa-ti inchizi conexiunea WPS nu sa faci update la XP crezand ca Microsoft va face treaba asta pentru tine.XP a murit nu-l ma resurcitati.

  12. Șerban says:

    Costel, licențele piratate pot face toate update-urile, astfel încât să fie la zi. 😉
    Ai dreptate referitor la partea cu antivirus/antimalware.

  13. alex says:

    xp este de domeniul trecutului treceti pe win7

Comentează