MANAFU*

Abonamente Evensys

Telefoane de care nu a auzit nimeni. Astazi: Jolla

Jolla Telefon

La inceputul anului, oamenii din spatele telefonului Jolla (se citeste yo-la) si sistemului de operare Sailfish promiteau un nou ecosistem mobil, nu la fel de inchis precum cel al Apple si nu la fel de obosit precum cel bazat pe Android. Ba chiar isi doreau sa creeze smartphones pentru platformele mari de social media. De pilda, un Foursquare Phone.

Era un moment al declaratiilor de intentii. Acum Jolla este pe piata. Costa 400 de euro, are un display de 4,5” (multi-touch Gorilla Glass), o camera principala de 8MP si memorie interna de 16GB. Ruleaza Sailfish OS beta si poate fi incarcat cu aplicatii Android. Restul specificatiilor le gasiti pe site.

Sunt cateva lucruri interesante de discutat aici, pornind de la pret (si concurenta la acest capitol) pana la specificatiile tehnice si design. Voi ce parere aveti?

6 comentarii

  1. Catalin says:

    Cristian, ce nisa de piata socotesti ca vor sa ocupe?

  2. Nu stiu daca tintesc o nisa. E greu de vorbit de nise in smartphones. Ce imi vine mie in minte acum e de fapt o impartire pe entry, mid-level si high-end. Nu imi dau seama daca exista o alta nisare in smartphones. Ar putea fi doar cea a device-urilor cu camere foto extraordinare (vezi Lumia 1020), dar nu e inca o nisa… Cred ca in smartphones vorbim mai degraba de un segment tintit. Jolla a zis ca vrea sa se lanseze intai in China, daca am retinut eu bine. Deci au targetat o masa mare de useri, mergand probabil pe principiul “Vom gasi noi niste nebuni care sa cumpere ceva nou, ceva ce u au multi altii”. Bottom line cred ca ei vor sa prinda la cei care vor altceva.

  3. Catalin Mocanu says:

    Te intrebam de o nisa de piata pt ca de regula acolo este locul unde o companie ca Jolla poate da din coate ca sa iasa in fata.
    Uite, eu personal sunt tot mai atent la autonomia bateriei cand apare un smartphone nou. Din punctul acesta de vedere Jolla sta bine, dar este subpar unui device precum Moto X. Entry, mid, high a devenit o impartire cam grosiera cand iei in calcul aspecte precum autonomia si camera foto.
    Apropo de China… stii ca exista tot felul de bariere si obstacole, ei bine, nu se opresc la app mobile, un aspect foarte important de luat in seama cand propui un OS nou, care (basca) poate rula si app Android. Referitor la pret, stiu ca in China exista un “brand local” ce capitalizeaza mare parte din aceasta piata. Asta in conditiile in care un device cu specificatii asemanatoare unui S4 costa 1/3 din pretul acestuia. Iar particularitatile Chinei, in special cele ale consumatorului, nu se opresc aici. Cat despre inovatie, design si traditie Nokia… compara Jolla cu N9.

    Ce cred eu ca ar fi prins sper sa iti spun cu alta ocazie :).

  4. Ce spui tu cu bateria e un adevar valabil pentru un anumit segment. Mic insa. Si eu ma uit la baterie mai nou, dar nu e motiv principal de achizitie. Si nici camera nu e. Pentru mine. Problema e ca la smartphones e greu sa faci o alta pozitionare decat entry-mid-high. Si asta se face pe baza pretului de achizitiei si a setului general de caracteristici, nu? Ziceam ca pe camera foto s-ar putea face distinctia, dar acolo sunt doar 2 modele acum, ambele de la Nokia… Exista totusi pozitionarea femei vs barbati… si poate cea mini vs maxi (4+”).

  5. spanac says:

    Vezi mă Cristi, dacă nu citești Spanacul?
    Zisesem de Jolla acum o bună bucată de vreme.

    http://spanac.eu/jolla-sau-ce-mi-doresc-de-ziua-mea/

    Ce-i drept, nu sunt la curent cu noutățile lor…

  6. Mihai Ioan says:

    Mai sunt cateva branduri pe care le-as aduce personal in Romania. Insa nu pot!

Comentează