MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum a fost anul 2013 in social media

dreamstime_s_36501037

Anul 2013 a fost aproape la fel de interesant ca 2012. Am avut un IPO mare in social media, Twitter, si o incercare de preluare la nivel inalt, Facebook – Snapchat. Insa dincolo de aceste lucruri “obisnuite” deja, 2013 va ramane probabil in istorie drept anul mobile social networking-ului, cu Snapchat, Whatsapp, Viber, WeChat, Facebook, Vine si Instagram conducand aceasta noua (r)evolutie in lumea retelelor sociale. Pana si Facebook a “recunoscut” cat de important este mediul mobil in dezvoltarea sa.

Cateva cuvinte despre blogosfera locala
In 2013, blogosfera a revenit in prim plan o data pentru ca Facebook a avut un an linistit si marea majoritate a companiilor si-au gasit deja locul si fac business as usual, dar mai ales pentru ca au aparut cateva valuri noi de bloguri conturand noi nise, in timp ce alte zone specializate au inceput sa isi consolideze pozitia (travel, fashion, beauty) in fata advertiser-ilor. In 2014, vom vedea cum o crestere in segmentul blogurilor de jurnalisti si celebritati.

Care a fost reteaua anului 2013 pentru romani?
Inainte sa incheiem anul, am anuntat continuarea unui sondaj online demarat in 2012. Mi-am propus atunci si acum sa aflu care a fost reteaua anului in Romania. Spuneam atunci ca as vrea sa apreciem in ansamblu evolutia retelelor sociale si sa nu ne ghidam doar dupa marime. De data aceasta, au participat la sondaj 235 de persoane.

Screen Shot 2014-01-23 at 01.57.25

Facebook a iesit si in 2013. Eu as zice insa ca a fost anul Whatsapp. Mediatizata parca mai mult in 2012, aplicatia de messaging a cunoscut un salt urias in 2013. In mai putin de un an si-a dublat numarul de utilizatori. Iar in acest moment, in opinia mea, este a doua cea mai populara aplicatie de smartphone in Romania.

Cate retele sociale folosesc romanii?
Marea provocare a utilizatorilor este aceea de a reusi sa gestioneze cu succes si cu folos (mai bine zis) prezenta in retelele vechi si cele noi. Am vrut din acest motiv sa vad cate retele folosesc respondentii. Fata de anul trecut, se observa o crestere mica a numarului celor care sunt activi pe mai mult de 3 retele. Avem deci o confirmare ca lasam in viata noastre mai mult loc pentru socializarea online.

Screen Shot 2014-01-23 at 01.57.44

Sursa foto: ©  | Dreamstime.com

3 comentarii

  1. Ionut says:

    mi se pare o salata de fructe … pai ce cauta whatsapp in lista?

  2. Ionut, de ce nu ar trebui sa fie Whatsapp in lista?

Comentează