MANAFU*

Abonamente Evensys

YotaPhone, asalt rusesc pe frontul Smartphones

yotaphone

Prezentat acum 1 an in cadrul targului international CES 2013 ca prototip, smartphone-ul rusesc YotaPhone ajuns acum si in Romania, prin magazinul online LikeIt.ro

YotaPhone are ecrane pe ambele parti ale telefonului, unul de tip EPD (electronic paper display, care functioneaza pe baza de cerneala electronica, ca pe e-book-urile Kindle), iar al doilea este LCD. Ecranul principal, cel LCD, este touchscreen, iar lipsa butoanelor fizice este compensata prin gesturi de tip swipe care actioneaza meniurile Home (slide de la stanga spre dreapta), Back (slide de la dreapta spre stanga) si Multitasking (dubla apasare oriunde sub ecran)

KINDLE PE SPATELE TELEFONULUI
Ecranul e-ink are un aspect mat, pe care nu se vad urmele de amprente sau de praf. Afiseaza atat informatii statice despre apelurile pierdute, SMS-uri, e-mail-uri si date despre ceas si vreme, cat si fluxul de text, in cazul retelelor de socializare Facebook si Twitter, a hartilor sau a paginilor web. Acest display nu este touchscreen, iar la blocarea telefonului, ramane activ, cu ultima imaginea intiparita. Mi-a placut sa vad ca YotaPhone este foarte intuitiv si user friendly, avand o aplicatie de tip tutorial care va arata pas cu pas cum puteti controla ecranul prin gesturi ori de cate ori uitati cum sa il folositi. Aplicatia Back Screen este cea responsabila de acest ecran secundar si locul de unde putem seta ce notificari sa ne fie afisate cu cerneala electronica.

Yotaphone-twitterYotaphone-feed

Ca aspect, telefonul este curbat in zona superioara, pe partea cu ecranul EPD, iar butoanele de volume up & down si power sunt situate pe marginile acestuia.

Yotaphone-profil

Camera principala (12 MP) are o pozitie mai putin fericita. Este situata langa zona de control a ecranului secundar prin gesturi, motiv pentru care pe aceasta raman foarte usor urme si amprente.

Mi-a placut in mod special cum adapteaza YotaPhone ecranul e-ink atunci cand intri in functia Camera Foto – display-ul preia aspectul unei camera foto clasice si afiseaza mesajul „Smile for the camera!” spre subiectul din cadru, noua fotografie capturata fiind apoi preluata in alb-negru pe spate, cu cerneala electronica.

Yotaphone-camera

Smartphone-ul are instalat Android 4.2.2, care insa nu este personalizat cu o interfata speciala, si este compatibil cu reteaua 4G.

YotaPhone are autonomie aproximativ o zi, daca nu navighezi deloc pe Internet, si 12-13 ore, daca este folosit intens. Este remarcabil, totusi, faptul ca ecranul e-ink va continua sa afiseze imagini inca vreo cateva zile, chiar daca telefonul nu mai porneste. Pentru acest display de lunga durata, se poate selecta in prealabil un print screen, un mesaj text, cateva numere de telefon, informatii despre proprietar sau ultima notificare.

VRETI SA INVATATI O LIMBA NOUA?
Din pacate, nu se gasesc foarte multe e-book-uri compatibile cu ecranul e-ink. Mai mult, aplicatiile Kindle sau Elefant.ro nu pot afisa e-book-urile pe ecranul e-ink. Aplicatia Bookmate este singurul magazinul online de carti care afiseaza lecturile alese pe ecranul secundar. Titlurile sunt in engleza si rusa.

Exista instalata si aplicatia TeachMe, care ne invata limba rusa, oferind o varietate larga de cuvinte si expresii clasificate in functie de diferite situatii sociale.

Gasiti mai multe detalii si subtilitati ale smartphone-ului rusesc YotaPhone intr-un review complet, cu poze si video, pe blogul stefanblog.com.

2 comentarii

  1. Sa stii ca nu arata deloc rau rusul asta 🙂 – mi-ar place daca ar veni cu dual-SIM, dar banuiesc ca nu e prea tarziu sa "urmaresc" ce mai scoate producatorul in urmatoarea perioada.
    Interesant e ca nu pierd vremea cei de la Yota Devices Ltd., uite ca au scos si un SDK pentru developeri.
    De urmarit.

  2. Nu se compara cu brandurile chinezesti care au inceput sa apara si la noi pe piata.

Comentează