MANAFU*

Abonamente Evensys

Cronica de TIFF (Part 1)

tiff

TIFF pare a fi coplesitor pentru cineva care il viziteaza in premiera. Pentru cei din Cluj-Napoca, acest mare festival de film este un motiv de bucurie. Cel putin asa am simtit eu de la primul contact cu clujenii, in aceasta dimineata. Taximetristul vorbea repede si cu entuziasm ca un oltean pur-sange. La hotel, receptionista vorbea cu calm si profesionalism la telefon: “Din pacate, nu mai avem camere pentru astazi!”. Apoi zambind catre mine: “De fapt, nu mai avem pana dupa TIFF”.

“De unde incep?”, mi-a fost primul gand, odata ajuns in camera mea. Am deschis calculatorul, cu gandul sa imi fac un orar de vizionari. Ma astepta insa un e-mail de la Cristina Bazavan. Aveam deja o propunere de agenda. Dar nu pentru mult timp.

Un program gigant
TIFF inglobeaza multe evenimente. Atat de multe incat aproape tot programul Cristinei s-a schimbat in momentul in care ne-am intalnit intr-o formula extinsa, cu Razvan Penescu (Liternet) si Edi Enache (Urban.ro).

Cea de-a 13-a editie a festivalului aduna anul acesta 217 filme din 55 de tari si vreo 700 de invitati români si straini. Pe langa proiectii, au loc concerte, expozitii, cursuri specializate, sesiuni de discutii si, evident, petreceri.

Alaturi de romani
Sunt la TIFF impreuna cu Cristina, cu un proiect Raiffeisen Bank, sponsor principal al festivalului si co-prezentator al Zilelor Filmului Romanesc, sectiune care include 22 de pelicule, 14 lungmetraje si 8 scurtmetraje. Eu deja mi-am pus pe lista “Cainele japonez”, “Roxanne”, “Al doilea joc”, “Sunt o baba comunista” si, cumva evident, “Closer to the moon”, pe care l-am ratat la premiera. Pun aici si “Bucuresti, unde esti?”.

Mai sunt si alte povesti de vazut, dar inca nu am reusit sa gasim o cale prin care sa fim in doua locuri in acelasi timp. Mai dezbatem.

Foto: Nicu Cherciu

Comentează