MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum sa iti planifici urmatoarea vacanta

couple

Pentru unii, vacanta s-a incheiat deja si incep sa isi faca planurile pentru la iarna, asa ca mine. Pentru altii, urmeaza acum, la inceput de septembrie, calatoria planuita cu multe luni inainte. Iar altii oscileaza intre staycation si ofertele last minute, depinzand de buget si mai ales de timpul liber avut la dispozitie.

Da, poti oricand sa ai o vacanta in orasul tau sau sa gasesti o iesire la un pret foarte convenabil. Chiar si acum. Sunt multe destinatii cu veri prelungite, iar pentru city break-urile, gasesti mereu oferte convenabile.

Un prieten imi spunea zilele trecute ca nu a apucat sa plece nicaieri in aceasta vara. “Am avut atat de mult de lucru. Ne gandim insa deja la vacanta de iarna”, mi-a spus. Nu am avut inspiratia sa ii dau cateva ponturi de ultim moment sau pentru Craciun si Revelion, asa ca m-am gandit sa le pun pe blog acum.

Daca reusim sa scapam de planificarea si bugetarea calatoriei, nu ne mai ramane decat sa ne gandim la experientele care ne asteapta la destinatie.

Planifica din timp!

Esti obisnuit sa incepi sa te gandesti la vacanta cu cateva luni inainte. Daca destinatia este aproape (Europa, in general), cu doua luni inainte, nu ai cum sa dai gres. Cred insa ca tendinta este sa ne planificam vacanta cu 3-4 luni in avans. Mai ales pentru vara. E o parere personala. Ar fi interesanta o statistica pe tema asta.

Eu deja fac planurile pentru iarna. In unele destinatii foarte cautate si indepartate, multe locuri de Craciun si Revelion sunt epuizate din luna iunie. Cu cat iti aranjezi vacantele mai devreme, cu atat ai sanse mai mari sa gasesti oferte bune pentru locurile cautate. Mai mult, vei avea mai multa flexibilitate in alegerea perioadei (in functie de oferta primita).

Cumpara intai biletele de avion!

Calatoria cu avionul a devenit din ce in ce mai accesibila in ultimii ani. Exista periodic oferte catre tari exotice, la marile linii aeriene, iar pentru Europa, ai la dispozitie multe variante low-cost. Trebuie doar sa planifici din timp. Si tine cardul aproape. Biletele la preturi foarte bune nu sunt in numar foarte mare, iar ofertele fulger pot aparea pe neasteptate. Saptamana trecuta, Tarom a avut o promotie pentru Stockholm, incepand de la 69 de euro.

Te poti ghida si dupa programele de oferte ale marilor liniilor aeriene. Deja se stie ca tarifele speciale vin cu o anumita sezonalitate sau ca Air France si KLM au lunar cate trei zile de promotii. Trebuie doar sa le iei cat sunt “calde”. Platesti rapid online cu cardul.  De exemplu, acum Air France are preturi bune pentru New York si Washington.

Eu cumpar intai biletele pentru distantele lungi Asia, de exemplu), apoi zborurile “interne” (intre continent si o insula, de exemplu) si in cele din urma aleg cazarea.

Pariaza pe last minute!

Pe final de august si inceput de septembrie, gasesti mereu optiuni bune pentru o vacanta, daca nu ai apucat sa planifici din timp sau bugetul e restrans. Aceste oferte last minute vin de obicei dupa gradul de ocupare de pe cursele charter. Locurile neacoperite sunt oferite deci in cadrul unor promotii. Iti recomand sa te inscrii (cu moderatie) la newsletterele agentiilor de turism si vei fi inundat apoi de optiuni.

Alege o vacanta in stil “City-Break”!

Nu poti sa pleci nici macar o saptamana in aceasta perioada? Ce ar fi sa te gandesti la o vacanta “pe bucati”. Dupa 15 septembrie, tarifele la pachetele city-break scad destul de mult (nu stiu daca e o practica generala, dar gasesti pachete foarte bune). De ce sa nu ai o vacanta in cateva orase din Europa, impartita in cateva weekend-uri, pana nu vine zapada? Daca nu ai reusit sa pleci deloc de la birou, daca ai muncit toata vara, cred ca poti sa gasesti o cale sa obtii cateva zilele libere la sfarsit de saptamana. De doua-trei ori, fireste!

Si inainte sa pleci in vacanta, iti dau un sfat. Verifica cu banca numarul tranzactiilor pe care le poti face intr-o zi. Unele impun o limita. Daca obisnuiesti (ca mine) sa platesti cu cardul peste tot, vei avea nevoie de o “marire”. Poti solicita telefonic bancii sa iti creasca temporar numarul sau faci o cerere pentru o limita mai generoasa de acum inainte.

***

La invitatia MasterCard Romania, promovez mijloacele de plata moderne prin experientele personale avute in vacantele mele. Afla pe site-ul MasterCard informatii utile despre platile electronice si descopera pe priceless.com multe beneficii pe care le poti avea in vacanta ta atunci cand platesti cu cardul.

Sursa foto: © Wavebreakmediamicro | Dreamstime.com

1 comentariu

  1. Raluca says:

    Merci de pontul cu KLM, holiday to New York City booked! 😀

Comentează