MANAFU*

Abonamente Evensys

Experienta mea cu noua Skoda Fabia

skoda-fabia-2015

În 2014, Skoda a avut un an bun la nivel internaţional. De fapt, au fost cele mai bune 12 luni din istoria constructorului ceh. Brandul a depăşit pragul de un milion de maşini vândute într-un an, în creştere cu aproape 13% faţă de 2013. Modelele Octavia şi Rapid s-au bucurat de cele mai bune vânzări, fiind de fapt şi în Top 10 modele vândute în România, anul trecut.

În 2015, Skoda iese “la înaintare” cu două modele relansate: Fabia, deja văzut pe străzi de la finalul lui 2014, şi Superb, dezvăluit zilele trecute presei. Eu am avut ocazia să testez pentru câteva zile Skoda Fabia, aştept însă foarte mult Superb.

Cum este noua Skoda Fabia?

Ca în multe familii auto, modelele mici trebuie să crească la un moment dat. Aşa se poate spune acum despre Skoda Fabia, model ajuns la a treia generaţie, care va surprinde prin noutăţile propuse.

Noua Fabia vrea să impună cât mai mult din spiritul practic şi funcţional al brandului Skoda. Vine cu un design îmbunătăţit, dar destul de conservator, caracteristică de altfel întâlnită în familia Volkswagen. Mie mi-a atras privirea, în decembrie, în Bratislava, şi cred că alţii vor întoarce capul după ea pe stradă, de asemenea.

Dar dincolo de design, eu vă recomand modelul pentru spaţiul oferit şi finisajele din interior. Maşina este mai lată şi mai spaţioasă decât modelul anterior şi pe deasupra are şi cel mai mare portbagaj din clasa sa – 330 de litri. V-am arătat acum o săptămâna cât de încăpător e portbagajul!

Interiorul păstrează seriozitatea germană specifică familiei, însă finisajele foarte bune se fac observate când o priveşti cu atenţie. Eu nu caut inserţii inutile şi combinaţii de culori şi materiale la interior. Apreciez mai mult un look clasic, dar cu finisaje premium.

Gama de motorizări cuprinde 4 propulsoare pe benzină şi 3 diesel, cu puteri cuprinse între 60 şi 110 CP. Eu am testat modelul de 90 CP şi vă mărturisesc că mi-a plăcut să mă “aventurez” pe străzile Bucureştiului. Are vână şi o stabilitate de invidiat pentru clasa mică din care face parte.

Noua Fabia se bucură de 5 stele primite din partea Euro NCAP, punând un accent foarte mare pe siguranţa atât a pasagerilor, cât şi a celorlalţi parteneri de trafic. Are 6 airbag-uri şi sistem de frânare automată în cazul apropierii bruşte de autovehiculul din faţă.

Fabia vrea să fie nu doar un model practic, ci şi unul tech. Prin tehnologia MirrorLink, transformă ecranul de pe bord într-o “oglindă” a smartphone-ului personal. Practic, îţi pune pe bord aplicaţiile de pe mobil. Prin SmartGate, o noutate introdusă odată cu Fabia, conducătorul auto îşi poate “asculta” maşina prin intermediul unei aplicaţii mobile. Tehnologia transmite în aplicaţie până la 40 de parametri despre Fabia.

Şi nu în ultimul rând, maşina poate fi personalizată în 15 culori, iar prin opţiunea ColourConcept, doritorii pot alege o culoare complementară pentru plafon, jante şi oglinzile laterale.

Te invit la Drive Test?

Dacă îţi place brandul Skoda, dacă te-am făcut curios cu noua Fabia şi dacă locuieşti în Bucureşti, lasă-mi un mesaj în comentarii şi vei putea conduce apoi noul model pentru câteva zile. Mai mult, te invit apoi să scrii propria părere pe blogul meu. Sunt câteva lucruri foarte interesante pe care ţi le las să le descoperi şi să le povesteşti tu cititorilor mei. Voi alege un cititor prin tragere la sorti. Trebuie să îmi spui doar ce te atrage la noua Fabia. Detalii mai multe despre model găseşti pe www.skoda.ro.

UPDATE: Pentru conformitate, la drive test l-am ales pe Dan.

16 comentarii

  1. Dan Pandrea says:

    E un salt foarte mare fata de generatia anterioara, mai ales din punct de vedere al design-ului. Sunt curios cat de bine a fost imbunatatita tinuta la drum si cat de util e portbagajul.

  2. Ciprian says:

    Chiar sunt in cautarea unei masini dar mult laudatul drive test al showroom-urilor de la noi consta in plimbatul prin curte…

  3. IONUT says:

    Am condus si modelul anterior dar cel nou pare un mare pas inainte.
    As vrea sa vad spatiul pentru picioare, confortul in scaune dar si o stabilitate sporita.
    Sunt foarte curios sa il vad in realitate si sa il conduc.

  4. Alex says:

    Ca aspect arata foarte bine, dar m-ar interesa care se comporta pe drum, cum e ca feel la interior si daca motorizarile chiar sunt pe masura aspectului exterior.

  5. Adrian says:

    Noua Fabia vine cu un design revolutionar, aparte de generatiile vechi. Ceea ce imi place cel mai mult este ca are un suflu spotiv si tineresc. Mai departe de aceste lucruri, conteaza materialele folosite la interior si comportamentul ei la drum.

  6. Mihai Cernat says:

    Noua Skoda Fabia pare sa aiba interiorul ala cald si primitor care sa te imbie in a…pleca pur si simplu la drum alaturi de ea. Sunt totusi foarte curios de spatiul interior, fiind un tip destul de inalt.

  7. Cristian says:

    motorul si consumul:)

  8. mariud says:

    Arata f bine si e pe drumul cel bun, dar sincer nu cred ca va prinde in Romania prea mult datorita pretului, se apropie f mult de Rapid ca si pret

  9. Octav says:

    imi plac foarte mult muchiile laterale.O schimbare reusita dupa parerea mea fata de vechea generatie.Sper ca si interiorul sa fie mai confortabil.

  10. pvladc says:

    Am citit articolul, am vazut pozele dar tot nu stiu cum arata cu adevarat masina . E chiar asa urata sau e o scapare?

  11. Lucian Balog says:

    Chiar acum cateva zile am vazut un Superb in fata liceului si l-am admirat foarte mult, o masina foarte interesanta, eleganta si superba. Imi plac foarte mult masinile celor de la Skoda. Cu siguranta atunci cand voi avea masina, Skoda o sa am in garaj 🙂

  12. Marius says:

    Dau și eu un Matiz la testat 5 zile 🙂 cui mi-l vinde cu 500 euro!

  13. Emil says:

    Folosesc o Skoda Octavia Tour si mi-as dori sa vad Skoda Fabia la lucru pentru a vedea tinuta de drum, noile finisari si organizarea interiorului + partea smart a masinii. 🙂

  14. […] Cristian Manafu a testat în februarie noua Skoda Fabia și a invitat cititorii să menționeze motivele pentru care ar dori să testeze mașina, iar eu am […]

  15. rtgeast says:

    am avut o saptamana o fabia de 1.2 productie 2014 si pot sa spun ca motorul nu tragea deloc, interiorul era de dacia 1300, orice gropita din asfalt era prezenta din dos pina-m varful capului…aceeasi parere si despre scoda rapid, in schimb recomand citigo(peste asteptari la ce cutie pare) care mi-a placut sau octavia care este decenta..ca si recomandare in loc de fhabia testati(va rog mergeti intai si testati) yaris sau 208(simti ca mergi cu o masina)

Comentează