MANAFU*

Abonamente Evensys

Chuck Norris vs Communism, documentarul erei VHS in Romania anilor ’80

Am crescut cu casetele VHS și filmele dublate cu mult umor de Irina Margareta Nistor, pe care am reîntâlnit-o ieri la proiecția “Chuck Norris vs Communism”, filmul documentar românesc selecționat în iarnă la Sundance Festival.

Peliculă realizată de Ilinca Călugăreanu este povestea celei mai cunoscute voci din anii ’80 – ’90, în România. Este povestea Irinei Nistor. În 1985, a cunoscut un “antreprenor” cu o idee de milioane (de spectatori) și așa a început o carieră de traducător (prin dublarea vocilor) pentru peste 3.000 de filme.

Am multe amintiri plăcute despre acea perioadă, de la organizarea de vizionări “€œpe bani” cu diverși prieteni până la improvizarea unui “€œstudio” de înregistrări, prin care copiam și distribuiam și noi printre cunoscuți noutățile apărute.

Probabil la un moment dat ar fi frumos sムle arăƒtăƒm și copiilor noștri cum ne distrăm pe vremuri. Poate ar fi o idee bunムsムavem “Muzeul VHS”. Aș dona cu drag niște casete. Pânムatunci însă vムrecomand să căutați documentarul “Chuck Norris vs Communism”. O sムvă trezeascムmulte amintiri!

poza-in-sala

Te invit la film, la TIFF

Avem un film special disearムla Cinema Florin Piersic. “Aferim”, câștigăƒtorul Ursului de Argint la Berlin, în această primăƒvarăƒ. Te invit sムvezi filmul alături de mine și Cristina, astăƒzi de la 21.45. Lasムdoar un comentariu aici și ne vedem înainte de film. Avem 4 invitații duble la dispoziție.

***
Sunt și anul acesta, la TIFF, reporter de festival, la invitația Raiffeisen Bank, sponsorul principal al evenimentului. Alături de Cristina Bazavan, voi caută să arăt celor care ne urmăresc de la distanță cele mai bune momente ale festivalului.

Foto: Adi Bulboaca

3 comentarii

  1. Șerban says:

    De căutat l-am căutat. Totuși, unde îl pot vedea?

  2. Diana says:

    Mi-ai adus aminte de piesa asta in care doamna Margareta Nistor, vrand nevrand, face un remix cu Taxi si “tradu-cenzureaza” vorbele de dulce:

  3. Cred ca cea mai importanta intrebare inainte de 89 era daca Bruce Lee l-ar fi batut pe Chuck Noriss. Era moda filmelor chinezesti in care toti actorii shaolini zburau si se bateau.
    Eram mic dupa 89, dar imi amintesc de un film INTERZIS care l-am vazut la video imediat dupa revolutie. Fusese interzis pentru ca pur si simplu hotzii reuseau sa fuga cu ce furasera spre frustrarea politiei, o chestie inadmisibila intr-o societate multilateral dezvoltata

Comentează