MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum arata vlogosfera romaneasca in 2016

Aș putea spune că ultimii doi ani au marcat ascensiunea vlogging-ului în România, dupa alți doi ani de creștere susținută. Deși încercări în zona video au fost multe în ultimii 8 ani, abia din 2011 vedem o dezvoltare consecventă a vlog-urilor.

Conform agenției Screen Native, 6 milioane de vizualizări și aproape 20.000 de noi abonați adaugă în fiecare săptămâna cele 100 de canale de YouTube pe care le numim, într-un cuvânt, vlogosfera românească.

2016 este anul în care primul canal românesc ajunge la 1.000.000 de abonați și cantitatea conținutului video produs explodează din tot felul de direcții, de la veteranii care reușesc să producă adevărate emisiuni sau repere de cultură populară, până la cei care intră în domeniu și, prin formate și abordări proaspete, reușesc să crească spectaculos în câteva luni.

La bătaie cu orice televiziune în demograficele peste 25 de ani, și lideri detașați pe segmental de tineri, cu vârste între 12 și 30 de ani, noile staruri ale internetului au reușit în 2016 să reașeze bugete din ce în ce mai importante în direcția lor și să aibă încredere într-un 2017 care va face dreptate conținutului video.

În acest context, Screen Native realizează topul 100 al vloggerilor locali, o inițiativă care permite brandurilor sau celor interesați să înțeleagă mai bine cine sunt, ce au de oferit și cum se poate colabora eficient cu noii veniți pe radarele bugetelor de marketing ale companiilor.

Topul este construit dinamic: se actualizează în fiecare săptămâna și pune în context o prima împărțire pe categorii a vlogosferei, o evaluare a tracțiunii fiecărei categorii și a relevanței față de grupe de vârstă a fiecărui canal.

top-10-vloguri

Topul principal este inițial ordonat după numărul de abonați ai canalului dar poate fi reevaluat după numărul de vizualizări, de noi abonați sau numărul de clipuri noi adăugate pentru a stabili cele mai mari creșteri sau cele mai de succes zone în ultima săptămâna, mergând până la materialele care au generat acest succes.

Alături de topul principal, Screen Native evaluează topurile pe fiecare categorie, realizează un infografic cu starea vlogosferei la zi și oferă și câteva interviuri relevante cu vloggeri consacrați sau aflați la început de drum, interviuri care ating principalele etape în dezvoltarea lor și modul în care își doresc să colaboreze cu brandurile.

Topul este un loc pe care îl vom îmbunătăți permanent, cu informații și interpretări noi, în măsură să ofere acces la o imagine cât mai completă asupra fenomenului video de la noi, în încercarea de a educa și orienta brandurile către cele mai potrivite asocieri cu această nouă media.

4 comentarii

  1. Excelentă idee, Cristian! La mulți ani și mulțumim!

  2. pandutzu says:

    Vlogosfera romaneasca inseamna mult mai mult decat primele 100 de canale din top. Plus ca, din ce-am observat, baza de date este inca in actualizare si se tot adauga canale noi de vlogging care mai schimba un pic ierarhiile.

    Cred ca abia peste doua saptamani o sa putem vorbi de cifrele saptamanale generate de primii 100 (ca nr de subscriberi noi, vizualizari totale si clipuri incarcate), dupa ce se vor actualiza toate canalele urmarite in top.

    Primul canal romanesc care a atins 1 milion de abonati a fost Cat Music in 2014, insa intr-adevar, Mikey Has este primul Youtuber care ajunge la milion.

    Ca o nota personala, mi se pare un pic fortata categoria daily/lifestyle, in conditiile in care multi din aceasta categorie nu fac daily vlogging, dar intr-un fel inteleg de ce s-a ales aceasta cale de mijloc.

  3. Anca says:

    Apropo de vlogosfera, tare mi-ar place sa apara si chestii mai serioase, pentru adulti.

    Nu mai intelegeti gresit, imi e simpatic Mikey, rad la dumele lui Bro insa parca mi-ar place sa ascult si oameni care au de spus mai mult decat o gluma 🙂

  4. Dan says:

    incepand din iulie 2016 mai exista un top al vlogurilor romanesti (in limba romana)
    http://vloguri.city-star.org/
    cu actualizare cam la 2-3 saptamani

Comentează