MANAFU*

Abonamente Evensys

3 tendinte in amenintarile cibernetice pentru 2017

Obișnuiesc la trecerea dintre ani să aduc pe blog mai multe tendințe din diverse domenii. Sunt lucruri pe care fie le urmăresc de ani de zile, cum sunt noutățile legate de social media, fie le am în vizor de puțin timp, cum sunt atacurile informatice.

Cred că securitatea informațiilor și a dispozitivelor interconectate este una din cele mai importante provocări care vor da bătăi de cap atât utilizatorilor individuali, cât și companiilor și chiar statelor, în anii ce vor urma.

Urmărind evoluția atacurilor informatice din ultimul an, am vrut să aflu de la echipa Bitdefender România care vor fi tendințele în securitatea cibernetică în 2017. Am ales acum să vă prezint 3 dintre ideile cele mai importante pe care specialiștii în securitate IT le prevăd pentru anul viitor.

Atacuri la adresă statelor

S-a vorbit mult în ultima vreme de atacurile cibernetice între cele mai puternice state din lume. Statele Unite au acuzat public Rusia de interferențe în recentele alegeri și China de sustragerea unor date despre cetățenii americani. Chiar astăzi am citit că US a anunțat că va lua măsuri împotriva hackerilor susținuți de organizații rusești. Așadar ne așteptăm la mai multe știri despre războiul cibernetic între marile puteri.

Atacuri la adresă companiilor

Recent, a avut loc un atac cibernetic ce a vizat blocarea timp de câteva ore a unor servicii precum Twitter, Spotify, Reddit, Pinterest, Paypal etc. Este un exemplu care ne arată că serviciile web-based pe care noi le folosim în număr mare sunt mai vulnerabile decât credeam noi. Eram poate obișnuiți să vedem cum diverse site-uri pierd datele utilizatorilor, însă noile atacuri pot viza blocarea acestora până la achitarea unei sume (răscumpărare). Mai mult, vom vedea amenințări contra sistemelor de automatizare industrială. Dispozitivele controlate cu sisteme de automatizare industrială, de la roboți industriali la turbine sau semafoare inteligente, vor putea fi folosite de hackeri pentru a sabota funcțiile pe care acestea le îndeplinesc sau pentru a ataca alte ținte.

Atacuri la adresă utilizatorilor

Despre ransomware am mai vorbit pe blog. Este fenomenul No 1 în atacurile cibernetice din ultimii ani, care a cunoscut o creștere importantă în 2016. Pe scurt, vorbim despre criptarea datelor unui utilizator, care va trebui să plătească pentru deblocarea lor. Mai simplu spus, plătești dacă dorești să ai acces la informațiile tale importante de pe calculator. Specialiștii recomandă folosirea unei soluții de securitate online și back-up-ul periodic.

Sursa foto: © Flynt | Dreamstime.com – Hacker stealing data from a laptop

4 comentarii

  1. Iote says:

    Exact ca la sex, dacă nu te protejezi, o pățești. Un an nou fără evenimente de acest gen! La multi ani!

  2. […] a scris un articol despre 3 tendințe în amenințările cibernetice pentru 2017.  Vă recomand să-l citiți, că-i foarte bine […]

  3. Flavian says:

    De ce ai vrea sa deblochezi mesajele criptate sau informatiile nefolositoare ?

  4. […] își petrec mai mult timp ca niciodată pe internet, așa că la început de an vă propun o listă cu recomandări de securitate, în cadrul […]

Comentează