MANAFU*

Abonamente Evensys

Zilele Filmul Românesc la TIFF 2017

La TIFF, în competiția „Zilele Filmului Românesc”, avem anul acesta 27 dintre cele mai noi producții, iar altele, deja cunoscute, sunt prezente cu lansări speciale în format DVD. TIFF este de aceea o rampă de debut pentru noile pelicule locale, multe tilturi având aici premiera mondială. Sunt multe filme pe care dacă nu le-ai prins la Cluj, merită să le urmărești apoi la alte evenimente de gen.

ANA, MON AMOUR
Toma o cunoaşte pe Ana pe când amândoi erau studenţi la Facultatea de Litere. Ana are o tulburare nevrotică uşoară şi suferă de atacuri de panică. Toma o urmăreşte în fiecare colţ întunecat în care ea ajunge, şi se luptă cu părinţii lui când ei o resping. Acceptă să devină tată şi se căsătoreşte cu ea, devine bona ei, şoferul ei, devine totul pentru ea. Toma pare să deţină controlul asupra relaţiei, dar de fapt el doar gravitează în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită, încercând să o salveze. Va reuşi?

ANIVERSAREA
La cea de-a 94-a aniversare a lui Radu Maligan, familia şi foştii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situaţia devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

BREAKING NEWS
După moartea tragică a operatorului său, reporterul Alex Mazilu face un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, Alex pune laolaltă puzzle-ul existenţei lui, totul văzut prin ochii încercatei lui fiice adolescente. În încercarea de a compensa moartea fostului coleg, Alex îi ia, pe nesimţite, locul.

CAMERA OBSCURA
În anii comunismului, în România, cinecluburile erau foarte active. Găzduite de mari întreprinderi, universităţi sau aşezăminte culturale, ele instruiau şi finanţau neprofesionişti care voiau să se exprime prin film. În condiţii tehnice precare, de neimaginat astăzi, ei au realizat filme în 8 sau 16 mm, unele adevărate capodopere de subversivitate.

FIXEUR
Radu este aspirant la un post de reporter şi un scandal internaţional ce are în centrul atenţiei o prostituată minoră îi dă ocazia să îşi dovedească priceperea. Este gata să depăşească orice obstacol şi să realizeze un reportaj reuşit. Totuşi, scopul său devine tot mai greu de atins şi, pe măsură ce se apropie de el, îşi dă seama că forţează limite morale.

INIMI CICATRIZATE
În vara lui 1937, Emanuel, un tânăr de 20 şi ceva de ani, se internează într-un sanatoriu de pe litoralul Mării Negre pentru a se trata de tuberculoză osoasă. Treptat, pe măsură ce se obişnuieşte cu tristeţea noii sale vieţi, Emanuel descoperă că şi în sanatoriu viaţa poate fi trăită la maxim. Are parte chiar şi de o poveste de dragoste, în timp ce România de afară nu pare a avea multe de oferit, inclinând tot mai mult spre o societate de extremă dreapta…

OUĂLE LUI TARZAN
Suhum este capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra oraşului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuţe, înfiinţat de sovietici în anii ’20. Legenda spune că a fost înfiinţat pentru crearea unui hibrid între om şi maimuţă. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii şi maimuţele sunt captivi într-un teritoriu răvăşit de război şi decenii de cruzime, fiind şi unii şi alţii victimele unor serii de experimente nereuşite.

PLANETA PETRILA
În Petrila, un oraş minier din Transilvania, un fost miner devenit artist şi activist se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Scopul său nu este doar să salveze istoria şi identitatea oraşului natal, ci şi să găsească noi metode pentru a împiedica destrămarea comunităţii locale.

PROCESUL
Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. După un lung şir de încercări de a-şi demonstra nevinovăţia, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate lui Moldoveanu. Documentarul îl urmăreşte pe acesta după eliberarea provizorie şi se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat.

ŢARA MOARTĂ
Un documentar-eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.

ULTIMUL CĂLDĂRAR
Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova, nu mai are posibilitatea să-şi întreţină familia. Căldărăria, meseria lui tradiţională, nu mai are căutare, iar şcoala a abandonat-o la 12 ani, atunci când s-a căsătorit. Singura lui soluţie este în Franţa, la groapa de gunoi, sau în Belgia, la cules de mere.

VÂNĂTOARE
Lidia creşte porumbei şi duce o existenţă anodină alături de soţ şi cei doi copii. Denisa vrea să-i cumpere o pereche de tenişi iubitului care profită de ea. Vanesa, cea mai tânără, visează la bărbatul perfect, neapărat cu ochii verzi. Toate trei sunt prostituate şi îşi câştigă traiul sub un pod de autostradă în preajma Bucureştiului. Relaţia lor nu e lipsită de conflicte, dar, în ciuda competiţiei, cele trei deapănă poveşti despre probleme şi amanţi, pentru că ameninţările ce vin din afara grupului sunt mai periculoase decât cele din interior.

VARZĂ, CARTOFI ŞI ALŢI DEMONI
Un sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză şi cartofi, care nu se vând şi, până la urmă trebuie distruse. Ce-i de făcut?

Competiția filmelor românești este susținută de Raiffeisen Bank, partener principal al TIFF 2017.

***

Particip și anul acesta, la TIFF, ca reporter de festival, la invitația Raiffeisen Bank, sponsorul principal al evenimentului și susținătorul Zilelor Filmului Românesc.

Sursa foto: TIFF.ro

1 comentariu

  1. […] Cristi Manafu sau Ana Onisei care  apar in fotografia de mai sus, as putea scrie romane, pentru ca ne cunoatem […]

Comentează