MANAFU*

Abonamente Evensys

Si ce daca Bucurestiul are cele mai urate statui? Pot fi un punct de atractie!

O dată la câțiva ani, avem ocazia să ne plângem că Bucureștiul a mai primit o statuie nepotrivită, ca să nu folosesc un cuvânt mai dur. Deși au trecut 12 ani de la ridicarea ansamblului Memorialul Renașterii, oamenii privesc și astăzi cu mânie cartoful tras în țeapă din Piața Revoluției. Când ceva arată ca dracu”, nimeni și nimic nu poate schimba percepția oamenilor. Nici măcar trecerea timpului.

Avem acum ocazia să ne plânegem nu doar o dată, ci de mai multe ori, căci Primăria Capitalei pregătește amplasarea mai multor statui cu ocazia. Este vorba de 4 monumente ce vor costa 80 milioane de lei. Aflați mai multe de pe HotNews.

Una dintre noile statui este Marea Unire (foto deschidere), realizată de Ioan Bolborea pentru suma de peste 11 milioane de euro (50 milioane lei). Bugetul alocat și monumentul în sine, pe care îl puteți vedea pe site-ul artistului, au atras deja o serie de reacții online (Subiectiv, Republica, Cătălin Teniță). Altele vor mai apărea, cu siguranță.

Mă uitam dezamăgit la ce minunăție vom avea în curând, în București, când m-a lovit gândul. Oare putem noi ca oameni să transformăm urâtul din jurul nostru în ceva bun? La urma urmei, mulți localnici și turiști își fac în continuare cu incredibila apariție a lui Traian de pe scările teatrului de istorie. Ar putea fi ororarea vizuală și lipsa simțului artistic puncte de atracție într-un ghid oficial al Capitalei? Am avea destule exemple pentru un tur al urâțeniei în București?

Ia să vedem!

Monumentul Renașterii Naționale

Statuia împăratului Traian

Grupul statuar „Căruța cu paiațe” din București

Gongul Thaliei din Piața Timpului

Monumentul „Aripi” al Luptei Anticomuniste

Acum stau să mă gândesc dacă totuși, în ultimii ani, Capitala s-a bucurat și de o statuie cel puțin decentă. Aveți propuneri?

Comentează