MANAFU*

Abonamente Evensys

Metroul este acum accesibil pentru nevazatori

Bucureștiul este un oraș în care mașinile au acaparat străzile, trotuarele și spațiile verzi, în care ziua are de fapt 23 de ore, pentru că bucureșteanul stă în trafic o oră în plus față de media mondială, în care ai uneori senzația că ne trebuie un ghid de supraviețuire. În acest oraș, trăiesc aproape 6.000 de persoane cu deficiențe de vedere. Unele învață, altele muncesc. Toate au nevoie de mobilitate toate, au nevoie să se integreze în societate. Hai să ne imaginăm cum ar putea un nevăzător să se deplaseze prin Capitală. I-ar fi ușor sau greu?

Sigur îi va fi mai ușor de acum înainte. De la începutul lunii, călătoria cu metroul devine o opțiune excelentă pentru nevăzători, în urma unui parteneriat între Asociația Tandem, Fundația Orange și Metrorex. Colaborarea acestora a născut un proiect ambițios, o aplicație de mobil numită Tandem Acces (iOS și Android), care va asista persoanele cu deficiențe în călătoriile cu metroul bucureștean, prin intermediul tehnologiei Bluetooth și a celor 1.000 de beaconi instalați în cele 52 de stații.

Beaconii sunt niște dispozitive mici care, odată aplasate în diverse locuri, comunică prin Bluetooth cu aplicația de mobil. Astfel, aplicația știe să ofere informații de orientare prin mesaje sonore transmise prin telefon utilizatorului. De pildă, unde sunt scările, unde se intersectează rutele sau unde sunt punctele de acces ale stației. Informațiile sunt transmise în momentul în care utilizatorul se află în apropierea unui beacon. Ideea proiectului îi aparține lui Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, un om care prețuiește mult tehnologia și îi caută aplicații utile pentru a face viața mai ușoară, dar mai ales tuturor nevăzătorilor, el fiind unul dintre ei.

1 comentariu

  1. Ana says:

    In utine locuri de la noi din tara, persoanele cu dezabilitati beneficiaza de anumite facilitati. Pacat!

Comentează