MANAFU*

Abonamente Evensys

Ai grijă să nu îți virusezi televizorul!

Știm deja cu toții, de mulți ani, despre atacurile informatice asupra calculatoarelor personale sau de la birou. Lună de lună, aflăm despre breșe noi de securitate sau de viruși care se răspândesc cu viteză pe mii, chiar zeci de mii de calculatoare. Însă rar ne gândim, poate chiar niciodată, că putem avea asemenea probleme și pe televizoarele smart de acasă.

În România, circa 28% dintre locuințele de la oraș au acum cel puțin un dispozitiv smart (conectat la Internet), spune un studiu Bitdefender.

Dispozitivele inteligente deținute de familiile intervievate sunt atât cele tradiționale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât și de generație nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.

Televizorul smart este cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop și tabletă, dar și cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiționale desktop, camere de supraveghere a bebelușilor și ceasuri inteligente. Mai mult, patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, arată studiul Bitdefender.

Puțini utilizatori de smart TV știu că și aceste aparate sunt vulnerabile în fața atacurilor informatice. De exemplu, atacatorii pot prelua controlul televizorului, cerând apoi o răscumpărare pentru a debloca accesul (ransomware), se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau cameră de filmat) ca să colecteze sunet și imagine din locuința proprietarului sau pot fura date personale.

Deși utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre respondenții studiului spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulți invocând că nu au timp (40%), nu știu cum (23%) sau nu înțeleg rostul acestor update-uri (18%).

Sursa foto: Designed by Freepik

Comentează