MANAFU*

Abonamente Evensys

7 sfaturi pentru cumpărături online sigure în vacanță

Suntem în perioada vacanțelor și de multe ori suntem nevoiți să facem anumite tranzacții online, chiar și din afara țării. Pentru a cumpăra produse și servicii online sau pentru a achita facturi, adesea folosim rețelele wi-fi publice sau alte calculatoare disponibile în diverse locuri (la aeroport, de exemplu). Tranzacțiile online ne ajută să economisim mult timp și nu ne pun pe drumuri, însă vin și cu o serie de riscuri, care țin cel mai adesea de comportamentul nostru online. Din neatenție, putem pierde date personale și financiare importante. Am scris deja, anul trecut, două articole despre siguranța online a vacanțelor noastre. Le puteți citi aici și aici.

Vin astăzi cu un nou articol, de data aceasta despre siguranța datelor bancare și îți recomand folosirea și activarea următoarelor măsuri de protecție.

1. Utilizează conexiunea de date mobile

Folosește conexiunea de date mobile a operatorului pentru plățile online, când ești în vacanță în Europa. În prezent, toți operatorii telecom oferă pachete de roaming cu trafic mare de date în spatiul economic european. Prin rețelele wi-fi publice se pot intercepta foarte ușor datele cardului tău, ulterior putând fi reutilizate pentru alte tranzacții nedorite.

2. Accesează o soluție VPN

Rețelele virtuale private (VPN) îți conectează dispozitivul, printr-o conexiune criptată, la unul sau mai multe servere și redirecționează tot traficul prin acestea. Astfel, datele cardului nu pot fi interceptate, fie că accesezi Internetul prin datele mobile, fie printr-o rețea Wi-Fi nesecurizat. Într-un alt articol recent, am explicat de ce ar trebui să folosești un VPN acum.

3. Activează notificările pe mobil pentru plățile online și 3D Secure

În pachetele de internet banking, majoritatea băncilor oferă în prezent notificări în aplicațiile de mobile banking sau SMS-uri gratuite cu detalii despre toate tranzacțiile bancare. Activează-le, iar dacă vezi o tranzacție suspectă, apelează banca. Dacă activezi și sistemul 3D Secure, ai siguranță sporită pe fiecare tranzacție.

4. Plătește numai pe site-urile securizate

Dacă vrei să cumperi ceva de pe un site mai puțin cunoscut, verifică întâi dacă respectă protocolul HTTPS. Adresele celor mai multe site-uri încep cu http://. Pe un site cu plăți online, adresa trebuie să înceapă cu https. S vine de la secure.  Altfel riști să pierzi datele financiare ușor.

5. Instalează un antivirus pe dispozitivul tău

Instalează un antivirus pe laptop/smartphone pentru a fi protejat de atacurile de tip phishing. Un antivirus îți poate oferi chiar un browser separat dedicat protejării tranzacțiilor online și o tastatură virtuală ce nu le permite hacker-ilor să identifice tastele apăsate, când introduci datele cardului bancar. Eu folosesc Bitdefender Total Security 2018.

6. Apelează la un card virtual

Unele servicii de banking din sfera fintech oferă posibilitatea de a crea carduri virtuale de unică folosință, ale căror date de identificare pot fi folosite pentru o singură tranzacție.

7. Folosește un portofel securizat RFID

Cu ajutorul unor aplicații de smartphone, datele cardurilor ce utilizează tehnologia NFC pot fi scanate și ulterior pot fi clonate și utilizate pentru tranzacții mici de sub 100 lei. Există portofele special create ce blochează undele electro magnetice.

Foto: Designed by Freepik

Comentează