MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum scapi de conturile false făcute în numele tău pe Instagram

Din prea mult timp liber, dintr-o prețuire nețărmuită, din dorința de a părea interesant ori chiar dintr-o pornire malefică, cineva poate crea foarte ușor un cont pe Instagram (și nu numai), folosind numele tău și mai ales imaginea ta. Gestul poate fi flatant pentru unii din showbiz, însă își pierde inocența în momentul în care omul din spatele acelui cont publică informații sau chiar interacționează în numele tău.

Aceasta este o poveste adevărată.

În urmă cu mai multe zile, Instagram m-a atenționat că am o nouă cerere de prietenie. Venea de la un personaj ce reinterpreta user-ul meu și folosea o poză cu mine, luată de pe Internet. I-am dat instant Report și Block, crezând că Instagram va luă măsuri imediate. Am trecut repede peste moment și am uitat aproape la fel de repede.

Ca o paranteză. Există căi prin care poți depista cine e în spatele unui cont. Nu e o treabă ușoară, însă în timp poți afla, de cele mai mult ori, dintr-o greșeală a anonimului. Va spune ceva ori va face ceva care ajută la identificarea sa. Nu intrăm în amănunte. Eu nu mi-am bătut capul.

Acum vreo două zile, primesc un mesaj de la un cunoscut care mă întreba dacă acel cont este al meu. Apoi încă unul de la cineva care se ocupă de un brand. Apoi altul de la altcineva. Toți au primit mesaje în numele meu, cu lucruri inventate, menite să creeze un pic de agitație. Am raportat contul de câteva ori, dar degeaba. Instagram nu răspundea solicitării mele de a închide contul fals. Poate și pentru că era weekend.

Cum raportezi un cont fals

În mod normal, atât de pe mobil, cât și de pe pagina web, poți foarte ușor raporta un cont fals. Am pus mai jos o simulare din aplicația Instagram. Cred că e cel mai ușor să o faci de acolo.

Așa am făcut și eu de câteva ori, cum spuneam mai sus. Fără succes imediat. Aseară însă, am folosit acest formular dedicat, de pe site-ul Instagram. Pare mai bine pus la punct, are mai multe cerințe și îți solicită chiar verificarea identității. După acest ultim report, în mai puțin de jumătate de zi, contul fals a fost șters. Am primit în acelați timp un mail din partea Facebook, care anunța rezolvarea „cazului” meu.

Dorind să urgentez ștergerea, am făcut un apel pe Facebook către prieteni și cunoscuți pentru un mass report. De aceea nu pot spune dacă acest utlim apel a avut impactul dorit sau dacă implicarea comunității a contat mai mult. Sugestia mea este să apelezi la ambele măsuri.

Cum te asiguri că prietenii tăi vorbesc cu persoană reală

După acest mic incident, am decis să „depun” o cerere la Instagram pentru verificarea contului. E un prim pas în fața tentativelor de furt de identitate. Oamenii vor ști că numai acel cont cu bifa albastră este cel oficial. Găsești un tutorial pentru Verified Accounts aici.

***

În acest moment, gestionez 2 conturi asociate cu numele meu pe Instagram: un profil personal și unul de tip business, al blogului meu. Mă găsiți pe @Manafu și @Manafu.ro.

10 comentarii

  1. […] zilele acestea Cristian Manafu se confrunta cu problema unui cont fals creat cu numele lui pe instagram. Problema e ca persoana […]

  2. […] apoi să răspundă în doi peri. Nu e normal să îți fure cineva poza ta cu tine de pe fb și să facă un cont fals și ei să ridice din umeri. Nu e […]

  3. Dima says:

    Salut! Eu as vrea sa inchid un cont de Instagram, pentru contul este logat cu vechiul meu e-mail cate mi-a fost spart, si vreau să-l șterg ca acea persoană sa nu faca nimica. Deci daca folosesc acel formular, ma pot ajuta?

  4. Peti says:

    Mio furat imaginea

  5. Bianca says:

    A postat poze cu mine goală

  6. Postează nuduri cu o persoana minora

  7. Monica says:

    Mi-a furat pozele și pretinde ca sunt eu, am dat mai multe raporturi dar nu s-a întâmplat nimic

  8. Stefanoviciibolia says:

    Bună
    Tot fac reclamații, nu știu unde sa mai apelez.
    Cineva mi-a luat poze de profil și copertă, și a creat un cont fals pe numele Ibolia stefanovici,și cere prietenii.
    Eu am un singur cont cu peste 600 prieteni.Contul meu este Stefanovici ibolia..celalalt e fals .
    Vă rog ajutați-mă..
    Mulțumesc

  9. Andyradut says:

    Cine ieste pe contul asta

  10. Va rog din suflet am avut un cont de istagram pe nume David Florin și o persoană necunoscută mia spart contul mia schimbat e-mailul nu mă mai pot conecta pe contul acela și persoana aceia postează pe contul meu poze false și face investiții pe contul meu mințindui pe alții cu minciuni sa facă bani rog cu respect să se șteargă sa fie blocat definitiv acel cont

Comentează