MANAFU*

Abonamente Evensys

Social Media în România (2019)

Pe măsură ce social media evoluează, avem nevoie de cât mai multe date relevante și mai ales actualizate despre dinamica platformelor socială și utilizarea acestora. De aproape 10 ani, urmăresc schimbările în social media de la noi. La început, lună de lună, am pus o serie de statistici compilate din diverse surse. În timp, unele rețele au dispărut, altele au apărut. A fost greu să țin pasul și mai ales să găsesc surse cu date actualizate publice.

Unele date provin de la platforme, altele de la serviciile lor de publicitate, altele din prezentări făcute în conferințe sau declarații date în presă, altele de la servicii de monitorizare. Este însă foarte greu să le pui cap la cap după criterii comune. Sursele diferă, informațiile diferă.

Am făcut acest intro pentru că în compilația de date de mai jos veți vedea amestecate mai multe tipuri de date. Am preluat ce mi s-a părut mai relevant și util. Cifrele de acolo nu vă ajută mereu, poate chiar niciodată, pentru că un brand va ținti mereu audiența relevantă, nu pe toată lumea. Volumele acestea au simplul rol de a arăta amploarea fenomenului (importanța platformei sociale) în România. Mai departe, trebuie căutate alte date.

Câteva mențiuni interesante

Pe Facebook, ai posibilitatea acum să țintești 11 milioane de oameni în România (potential reach), ceea ce nu e echivalent cu numărul românilor înregistrați în rețea sau cu numărul utilizatorilor activi lună de lună. La final de Q3, Facebook vehicula pentru țara noastră 9,8 milioane de persoane care accesează lunar rețeaua și 7,8 milioane care sunt prezenți zilnic.

YouTube este mereu o poveste interesantă, pentru că rar apar informații publice. Însă când apar aduc multă lumină. Dintr-o prezentare văzută la început de decembrie 2018, am reținut că dintre cei 10 milioane de utilizatori ai YouTube în țara noastră, 7 milioane de persoane vizitează zilnic rețeaua și că aproape 60% dintre ei se uită la clipuri de pe mobil. Datele ZeList ne spun că în ianuarie peste 17.000 de persoane au publicat cel puțin un clip pe YouTube.

Pentru Instagram avem clar nevoie de mai multe cifre. Interesul pentru rețea a crescut atât în rândul utilizatorilor, cât și în cel al brand-urilor. Conform Digital Report 2019, creat de Hootsuite & We Are Social, la nivelul lunii ianuarie, ar fi 3,8 milioane de utilizatori ce pot fi țintiți în România. Este clar vorba de potential reach, ca la Facebook. ZeList raporta la nivelul lui martie 2018 circa 1,13 milioane de utilizatori.

La Twitter, nu cred că sunt mari semne de întrebare. Utilizatorii și-au pierdut în timp interesul, activitatea a scăzut în rețea, celebritățile și brand-urile nu și-au crescut prezența. Digital Report 2019 spune că ar fi vorba de o audiență de publicitate de 348.500 de persoane, însă am toate motivele să cred că acela e numărul de conturi înregistrate ever pe Twitter. De aceea, consider că ZeList este mai aproape de adevăr cu aproape 380.000 de conturi existente în rețea și 21.937 de utilizatori activi în ianuarie.

Digital Marketing Forum

Digital Marketing Forum aduce tendințele momentului

Pe 21 și 22 februarie, la JW Marriott, Digital Marketing Forum vine ca în fiecare an cu cele mai noi informații despre evoluția platformelor digitale, cu know-how despre rețelele sociale și idei pentru publicitatea online. În premieră pe piața noastră, sub umbrela evenimentului, vor avea loc două cursuri despre Instagram și LinkedIn, susținute de traineri din UK. Nu ratați ultimele zile de înscrieri.

Sursa foto: ID 113086118 © Sirinarth Mekvorawuth | Dreamstime.com

11 comentarii

  1. Stefan says:

    Salut,
    Ai cumva și ceva cifre legate de numărul de utilizatori de TikTok din România?

    Mulțumesc

  2. Nu, am cautat, am gasit pe alte tari. https://www.statista.com/chart/16939/tiktok-app-downloads/
    O sa incerc o estimare la SM Summit.

  3. […] Manafu compileaza, de cativa ani, cifre si statistici din Social Media, pentru a avea o oarecare idee despre ce […]

  4. Gabi Nicola says:

    Buna,
    Cristian Manafu,
    O conferinta / un workshop pe aceasta tema, se poate…? Sunt interesat sa particip ( preferabil Banat / Transilvania). Multumesc.
    facebook: Gabriel Nicola

  5. […] Social Media în 2019 în România. Cifre despre Instagram, YouTube, bloguri șamd. […]

  6. victor says:

    Salut, ai ceva date despre reddit? doar pe r/romania sunt 90 000 de utilizatori inregistrati probabil mai multi pe tot siteul.

  7. Nu am ceva la indemana, dar ma gandesc sa caut. De fapt, cred ca am vazut intr-un studiu recent. Problema e ca nr de useri inregistrati nu ajuta foarte mult in statistici. Si eu am user de Reddit, dar intru foarte rar. Caut si poate fac un articol separat.

  8. O conferinta pe Digital a fost pe 21, cand ai scris tu, una pe social media a fost ieri. Insa la Bucuresti. Curand nu prea stiu. Urmeaza PR Beta la Timisoara si cursuri Social Smarts la Cluj.

  9. […] Prima alegere, evidenta, este o pagina de Facebook. De ce se potriveste tuturor companiilor? Deoarece, in Romania, Facebook ramane cea mai populara retea, cu peste 11 milioane de utilizatori (sursa: Manafu.ro). […]

  10. Cami says:

    Salut,
    Ai cumva și ceva date legate de numărul de utilizatori de smartphone din România, mai recente de 2016?

    Mulțumesc

Comentează